Ravintola Basen viiniklubi // Viini-illallinen 9.5.2023



Vietimme Ravintola Basen kevään viimeistä viiniklubia kolmen ruokalajin illallisen merkeissä (78 €). Illan aluksi Aki Summanen Vindirektiltä kertoi lyhyesti kauden makuihin pohjautuvan menun seuraksi valituista viineistä, minkä jälkeen pääsimme itse asiaan. 

Alku- ja pääruokien seuraksi oli valittu kaksi viiniä, kun taas jälkiruokaviinin kanssa oli kaksi eri jälkiruokaa.



Alkumalja ja keittiön tervehdyksenä parsakeitto
Segura Viudas Organic Cava Brut (Espanja; Macabeo, Parellada, Xarel-lo; 13,90 €)

Mukavan hapokas, hedelmäinen ja hieman paahteinen luomucava sopi hyvin parsakeiton kanssa. Parsakeittokin oli mukavan paksua ja kuohkeaa. Sosiaalisen kanssakäymisen takia muut havainnot jäivät hieman vähemmälle.



Parsaa Hollandaise
Weingut Max. Richter Brauneberger-Juffer Riesling Kabinett Trocken 2020 (Mosel, Saksa)
Domaine Ostertag Pinot 2021 (Alsace, Ranska; Pinot Blanc, Pinot Gris)

Alkuruokana oli sesonkiin sopivasti tietenkin parsaa, jonka seurana oli pirteän hapokas hollandaise-kastike. Parsan seurana oli riesling Moselista ja kahden vaalean pinot-rypäleen sekoitus Alsacesta.

Weingut Max. Richter Brauneberger-Juffer Riesling Kabinett Trockeniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 40 vuotta vanhoissa köynnöksissä.

Viini oli Moselille tyypillisesti sekä hapokas että makea. Sen tuoksussa tuntui sitruunaa, persikkaa, yrttejä sekä hieman petroolia ja mineraalisuutta, maun raikas hedelmäisyys taas sai kuivan viinin (sokeria 4 g/l)  maistumaan yllättävän makealta. Parsa ja kastike kuitenkin vähensivät viinin makeutta ja korostivat sen hapokkuutta, mikä oli toisten mielestä hyvä asia ja toisten mielestä ei niinkään.

Domaine Ostertag Pinotin rypäleet ovat peräisin kuudelta eri tarhalta samasta kylästä. 

Viinin aromeissa oli omenaa, hunajaa sekä kukkaisuutta ja savua. Sen maku oli hedelmäinen ja lempeä sekä rieslingin tavoin jopa makea, vaikka viini olikin kuiva eikä se maistunut lähellekään yhtä hapokkaalta kuin riesling. Jollain tavalla viini myös toi mieleen natuviinit ehkä samankaltaisen omenaisuutensa takia. Ruoan kanssa se toimi päinvastoin kuin kilpakumppaninsa eli vähensi ruoan hapokkuutta, mitä pidettiin yhtä lailla sekä hyvänä että huonona asiana.

Jussin ja neljän muun seurueemme jäsenen mielestä riesling kävi paremmin parsan kanssa, kun taas Marjutin mielestä se maistui paremmin ihan sellaisenaan. Marjut kannattikin Pinotia ruoan kanssa ja sai ilokseen huomata, että viiniklubilaisten enemmistö oli samaa mieltä.



Paistettua lohta, korvasienikastiketta, nokkos-perunakakku
J² Chardonnay Gau-Odernheim 2020 (Rheinhessen, Saksa)
Karl Haidle Spätburgunder 2021 (Württemberg, Saksa)

Pääruokana oli paistettua lohta, korvasienikastiketta ja nokkos-perunakakkua. Varsinkin kastike keräsi seurueeltamme kehuja! Nokkos-perunakakku näytti ensin hieman epäilyttävältä, mutta maistui hyvältä.

Viime viiniklubissa J² Spätburgunder teki vaikutuksen, joten oli mukavaa päästä maistamaan myös J² Chardonnay. Siitä 70 % on käynyt ja kypsynyt tammitynnyreissä ja 30 % terästankeissa, minkä jälkeen viini on kypsynyt hiivasakkojensa kanssa.

Viinin aromeissa oli hieman karviaista, sitruunaa, keltaista hedelmää sekä kevyesti tammea ja sen kevyen hapokkaassa maussa oli tuoksun aromien lisäksi omenaa. Saksalaisia chardonnay-viinejä ei pääse maistamaan kovinkaan usein, joten tämäkin viini oli mukava tuttavuus.

Chardonnayn kilpakumppanina oli Karl Haidle Spätburgunder eli saman talon viinit eivät kuitenkaan olleet rinnakkain - ja Karl Haidle taas taidetaan tuntea paremmin Ritzling-rieslingistään. Spätburgunder on kypsynyt isoissa ja vanhoissa tammitynnyreissä.

Spätburgunderin aromeissa oli punaista marjaa, hapankirsikkaa ja hieman savua ja sen kevyt, hapokas maku toisti tuoksun aromeja. Tässä vaiheessa harrastusta ei ollut yllätys, että kevyt punaviini sopii hyvin rasvaisen kalan kanssa, mutta onhan se mukava päästä toteamaan aina uudestaan. Seurueemme kasvissyöjällä taas oli lohen sijaan punajuurta, jonka seuraksi viini sopi myös hyvin. 

Meidän kummankin mielestä chardonnay sopi paremmin lohen kanssa, kun taas neljä muuta seurueestamme kannatti spätburgunderia. Yleisöäänestys oli hyvin tasainen, mutta jäimme siinä(kin) vähemmistöön, sillä Karl Haidle Spätburgunder voitti niukasti.



Raparperimalja ja briejuustoa
Weingut Fogt Huxelrebe Auslese 2022 (Rheinhessen, Saksa)

Makean (sokeria hieman alle 100 g/l) ja matala-alkoholisen (9 %) Weingut Fogt Huxelrebe Auslesen aromeissa oli mustaherukanlehteä, hentoa sitruunaa ja raparperia, mikä komppasi hyvin jälkiruoan raparperia. Viini oli mukavan makea, mutta myös sopivan hapokas ja raikas eli kaiken kaikkiaan tasapainoinen kokonaisuus.

Hieman alle sata vuotta sitten kehitetyn Huxelreben voisi luulla olevan hyvinkin yleinen lajike, sillä kohtaamme Fogt Huxelrebe Auslesen säännöllisin väliajoin. Koska viini on erinomainen, emme todellakaan protestoi!

Raparperimaljassa oli vähintäänkin riittävästi kermavaahtoa ja kevään ensimmäiset raparperit ilahduttivat suuresti. Siinä rinnalla lempeä brie jäi hieman paitsioon.

Kaikkien mielestä viini sopi paremmin raparperimaljan kuin brien kanssa.



Kaiken kaikkiaan viinin ja ruoan yhdistelmät olivat keskenään erilaisia, mutta silti omalla laillaan toimivia ja jakoivat mielipiteet tasaisesti. Kokeilu oli siis onnistunut!

Ravintola Basen viiniklubit jatkuvat taas syksyllä.