Jackson-Triggs Grand Reserve Chardonnay 2019Kansainvälistä Chardonnay-päivää on vietetty vuodesta 2010 toukokuun viimeistä maanantaita edeltävänä torstaina. Jos ajankohta kuulostaa oudolta, niin syynä on se, että kyseessä on alkujaan yhdysvaltalainen juhlapäivä, jota vietetään sikäläisen kalenterin mukaan torstaina ennen Memorial Daytä. Chardonnay-päivän taustalla on mainosmies Rick Bakas, joka halusi kasvattaa viinien myyntiä vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. 

Tänä vuonna päivä osui samalle päivälle Suomi-Kanada-semifinaalin kanssa, joten päätimme juhlistaa sitä kanadalaisella chardonnaylla. Itse semifinaalissa ei loppujen lopuksi ollut mitään juhlistettavaa.

Chardonnay on kotoisin Ranskan Burgundista, mistä se on levinnyt ympäri maailman Euroopan ulkopuolisiin viinimaihin. Chardonnay ei ole tarkka kasvuolosuhteistaan ja se onkin hyvin suosittu lajike esimerkiksi Australiassa ja Yhdysvalloissa. Viileillä alueilla chardonnaysta saadaan hapokkaita, raikkaan hedelmäisiä ja usein mineraalisia viinejä. Lämpimämpien alueiden viinit ovat yleensä  pehmeämpiä, ja niiden aromeissa on kypsempää, usein trooppista hedelmäisyyttä. 

Jackson-Triggs on kanadalainen viinitalo, jolla on tarhoja Okanagan-laaksossa Brittiläisessä Kolumbiassa ja Niagaran alueella Ontariossa. Viinitalo sai alkunsa 1989 ja se on nimetty perustajiensa Allan Jacksonin ja Donald Triggsin mukaan. Grand Reserve Chardonnay 2019 on kypsynyt 18 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä ja käynyt läpi malolaktisen käymisen.

Jackson-Triggs Grand Reserve Chardonnay 2019
VQA Niagara Peninsula, Kanada; Chardonnay; 28,99 €

Tuottaja Jackson-Triggs Estate Wines

Etiketin mukaan jouhevan ja pehmeän viinin aromeissa on päärynää, omenaa, sitruunaa, karamellisuutta ja tammea.

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Ruokana vaahterasiirappimarinoitu lohi

Lyhyesti: kevyen tamminen ja raikkaan hedelmäinen ruokaviini

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on omenaa, sitrusta ja trooppisia hedelmiä, ananasta ja mangoa, vaniljaisia mausteita sekä tammikypsytyksen tuomia aromeja, pähkinää ja paahtoleipää. Kuiva ja hapokas maku lunastaa sen, mitä tuoksu lupaa. Tammikypsytyksen huomaa hyvin, mutta se ei varsinaisesti häiritse, vaan se tuntuu ennemminkin paahteisuutena ja kermaisen pehmeänä suutuntumana. Viini on mukava tammitettu chardonnay ja melko pitkälti juuri sitä, mitä siltä odottikin.

Ruoan kanssa viini toimii hyvin, se on riittävän hapokas rasvaisen lohen seuraksi ja toisaalta ruoka taittaa viinin tammisuudesta pahimman kärjen. Toki viini maistuu sellaisenaankin, mutta ruoan kanssa se on ehdottomasti parhaimmillaan. Tällä kertaa kanadalaisuudesta ei saa sympatiapisteitä, kuten melko usein muuten, joten arvosanaksi Jackson-Triggs Grand Reserve Chardonnay saa 0.

J: Viini on väriltään kullankeltaista. Tuoksussa on sitruunaa, ananasta, keltaista omenaa ja trooppista hedelmää sekä tammea, paahteisuutta ja hieman pähkinää. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Tammi ja paahteisuus ovat maussa voimakkaampia kuin tuoksussa, mutta eivät jyrää muita aromeja. Suutuntuma on täyteläinen ja kermainen. Jälkimaussa on mausteisuutta, tammea ja kypsää sitruunaa.

Lohen kanssa viini toimi hyvin, se leikkasi lohen rasvaisuutta ja miedonsi vaahterasiirapin makeutta. Viini menee melko hyvin sellaisenaankin. Laatu vastaa hintaa, joten Jackson-Triggs Grand Reserve Chardonnay saa arvosanaksi 0.