Gallia Paris Sauvages: Piton Noir 2020

Näyte / RedBevGallia Paris -panimo perustettiin alun perin 1890-luvulla. Panimo menestyi hyvin ja se tuotti huippuvuosinaan 15 miljoonaa litraa olutta. II maailmansota aiheutti kuitenkin tuotanto-ongelmia eikä panimo pystynyt sodan jälkeen enää kilpailemaan monikansallisten kilpailijoiden kanssa. Niinpä panimon toiminta päättyi vuonna 1968.

Vuonna 2009 Guillaume Roy ja Jacques Ferté päättivät perustaa panimon uudestaan. He olivat yhteydessä alkuperäisen panimon perustajien jälkeläiseen ja ryhtyivät valmistamaan oluita vanhojen reseptien mukaan. Nykyisin valikoimaan kuuluu myös uudenlaisia oluita. Vuodesta 2021 alkaen panimo on ollut osa Heineken-konsernia.

Sauvages: Piton Noir on käynyt ja kypsynyt alsacelaisten Pinot Noir -rypäleiden kanssa.Sauvages: Piton Noir 2020
Ranska; grape ale; 9,3 %; 13 IBU; 6,99 €

Panimo Gallia Paris

Panimon mukaan:
Grape Ale which macerated and fermented (indigenous yeast) on Pinot Noir Grapes from Alsace. For best experience drink in wine glass!

Oluttyypin mukaan
Grape ale on olut, jota on kypsytetty puristettujen rypäleiden kanssa.

Lyhyesti: punamarjainen erikoisolut

Kommentit

M: Puolukanpunaisen oluen tuoksussa on lupaavasti kirsikkaa ja muita punaisia marjoja sekä tynnyrikypsytyksen tuomia aromeja - tekisi mieli sanoa Rodenbach, mutta ehkä en nyt sano, ehkä sanon vain kriek. Maku on toisaalta hurmaavan hapan, toisaalta makean marjainen, jopa hieman viinimarjamehuinen. Viinirypäleiden käyttö tuntuu jossain määrin, mutta ei alleviivaavasti, alkoholi ei puolestaan maistu ollenkaan.

Pidän pinot noireista ja pidän hapanoluista, ja tässä tapauksessa niiden yhdistelmä on oikein toimiva hitaasti siemailtava olut.

J: Olut on sameaa ja väriltään hieman ruskeaan vivahtavan tummanpunaista. Hieman happamassa tuoksussa on kirsikkaa, vadelmaa ja karpaloa. Maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös mansikkaa ja punaista viinimarjaa. Happamuus on mietoa. Jälkimaku on punamarjainen ja aavistuksen makea. Tynnyrikypsytyksen huomaa hienoisena tanniinisuutena, mutta alkoholia ei huomaa lainkaan.

Pinot noirin ja oluen yhdistelmä luo oivallisen aromimaailman eikä happamuutta ole liikaa. Tällä oluella voisi hyvin hämätä kavereita sokkotastingissä. Tykkäsin, arvosanaksi Sauvages: Piton Noir 2020 saa +.