Suomen Sommelierit ry & Hartwall // Itävallan klassikot: Domäne Wachau & Klosterneuburg 23.3.2023Palataan ajassa taaksepäin maaliskuun loppuun, jolloin Suomen Sommelierit ry järjesti kannattajajäsenilleen Itävallan klassikot -tastingin (15 €) 23.3.2023. Viineihin perehdyttivät ansiokkaasti Hartwallin Wine Ambassador Asko Mäntymäki sekä Domäne Wachaulla työskennellyt Jenny Sternberger.Domäne Wachau on satojen viljelijöiden tai viljelijäperheiden muodostama osuuskunta. Se on myös yksi Itävallan huippuviinitaloista, viinikirjoittaja Robert Parkerin mukaan ehkä maailman laadukkain viiniosuuskunta. Itse tila sijaitsee Dürnsteinissa ja sillä on useita viinitarhoja Tonavan rantojen jyrkillä rinteillä, jossa on useita erilaisia mikroilmastoja.

Stift Klosterneuburg on Itävallan vanhin viinitila ja nykyisin myös yksi maan suurimmista ja kuuluisimmista viinitiloista. Se sijaitsee Tonavan rannalla noin kymmenen kilometriä Wienistä pohjoiseen. Rajakreivi Leopold III perusti Klosterneuburgiin luostarin vuonna 1114 ja vuosisatojen aikana toiminta laajeni ja luostarista kehittyi suosittu ei ainoastaan uskonnollinen, vaan myös matkailu- ja kulttuurikohde. Siellä aloitti myös maailman ensimmäinen viinialan koulu 1860-luvulla. Tila on myös Euroopan ensimmäinen hiilineutraali viinitila (v. 2009).Stift Klosterneuburg Mathäi Klassik Brut
Niederösterreich, Itävalta; Grüner Veltliner; 18,96 €

Illan ensimmäinen viini oli samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini, joka on kypsynyt 12 kuukautta sakkojensa päällä. Se on saanut nimensä provosti Christoph II. Mathäilta, joka kehitti viininvalmistusta Klosterneuburgissa samaan aikaan, kun munkki Dom Perignon loi samppanjahistoriaa Ranskassa.

Viini oli viheromenainen ja päärynäinen sekä kypsän sitruksinen ja yrttinen. Rypäleelle tyypillinen vihreys ja valkopippurisuus toivat tuoksuun ja makuun lisäpotkua ja mineraalisuus jatkui tuoksusta jälkimakuun saakka. Pirteän hapokas viini oli oikein mukava - ja valitsihan Viinilehti sen vuoden kuohuviiniksikin vuonna 2016.

Naposteltavien kanssa viini jakoi mielipiteet: Jussin mielestä juusto oli sille liian voimakasta ja kinkku taas sopi hyvin, Marjut taas oli päinvastaista mieltä.Stift Klosterneuburg Grüner Veltliner 2021
Qualitätswein Niederösterreich, Itävalta; Grüner Veltliner; 13,80 €

Talon edullinen, ulkoasultaan moderni grüner veltliner on vegaaninen ja se on kirkastettu perunaproteiinilla.

Viinin raikkaassa tuoksussa oli omenaa, päärynää, limeä sekä hieman yrttejä ja valkopippuria. Maku vastasi tuoksun lupauksiin: se oli kuiva, hedelmäinen ja lempeän hapokas.

Naposteltavista sen kanssa kävi parhaiten juusto, salamikin toimi kohtalaisen hyvin. Lisäksi Klosterneuburg Grüner Veltlinerin voisi kuvitella hyvin lasiinsa, jos ja kun vielä joskus päätyy istumaan Wieniin schnitzelin ääreen turistikierroksen jälkeen ja kaipaa jotain reilusti kulauteltavaa.Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2022
Wachau, Itävalta; Grüner Veltliner; 14,98 €

Ala-Itävallassa Wachaun alueella tuotetaan laadukkaita viinejä, joilla on jopa oma laatuluokitusjärjestelmänsä - tosin maineestaan huolimatta alueella tuotetaan vain noin 3 % Itävallan viineistä. Vuodesta 2020 alkaen alueella on voinut käyttää Wachau DAC -alkuperäluokitusta, jossa on kolme tasoa: Gebietswein eli alueviini, Ortswein eli kyläviini ja vain Grüner Veltlinerille ja Rieslingille varattu Riedenwein

Aiemmin viinit luokiteltiin alkoholin määrän mukaan: Federspiel-viinit ovat raikkaita ja hedelmäisiä ja niissä on alkoholia 11,5 - 12,5 %. Viinit ovat myös kuivia, sokeria saa olla korkeintaan 4 g/l. Niitä kevyempiä ovat Steinberg-viinit, jotka on tarkoitettu juotavaksi nuorina. Viinit voivat olla jopa pirskahtelevia, ja niissä saa olla alkoholia korkeintaan 11,5 %. Korkeammalla laatuluokituksessa taas ovat Smaragd-viinit, joihin palataan myöhemmin tässä postauksessa.

Viinin tuoksussa oli sitruunaa, vihreää omenaa, päärynää ja valkoherukkaa sekä valkopippuria ja jonkin verran makeita mausteita. Maku oli kuiva ja kohtalaisen hapokas, toisaalta myös hedelmäinen ja mineraalinenkin. Keskitäyteläinen ja ryhdikäs viini tuntui oikein hyvältä varsinkin hintaansa nähden.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen vaikutti myös passelilta ruokaviiniltä, ainakin se sopi hyvin juuston ja leikkeleiden kanssa.Domäne Wachau Riesling Federspiel Terrassen 2021
Wachau, Itävalta; Riesling; 16,80 €

Vaikka Riesling on Itävallassa melko marginaalinen rypälelajike (n. 3 %), Domäne Wachaun tuotannosta sitä on noin 20 %.

Viinin tuoksussa oli sitruunaa, ananasta, persikkaa ja trooppisia hedelmiä sekä mineraalisuutta ja yrttejä, samoin maussa. Viini oli kepeä, kuiva ja hapokas eli rieslingien ystävinä emme voi valittaa.

Domäne Wachau Riesling Federspiel Terrassen sopi kinkun kanssa eli jos etsit valkoviiniä kevyiden liharuokien, porsaan tai kanan seuraksi, se voisi olla varteenotettava vaihtoehto.Domäne Wachau Smaragd Achleiten Riesling 2021
Wachau Smaragd, Niederösterreich, Itävalta; Riesling

Smaragd on Wachaun alueen korkein alkoholin määrään pohjautuva laatuluokka, joka on saanut nimensä viinitarhoilla esiintyvien smaragdinväristen liskojen mukaan. Se otettiin käyttöön vuonna 1986 viiniskandaalin jälkeen osoittamaan Wachaun alueen parhaat viinit. Smaragd-viineissä on alkoholia yli 12,5 % ja niitä on kypsytettävä pullossa seuraavan vuoden toukokuuhun saakka. Isot ja runsaat viinit myös säilyvät hyvin, jopa parin vuosikymmenen ajan.

Viinin aromeissa oli kypsää sitrusta, keltaista omenaa ja trooppisia hedelmiä sekä mineraalisuutta ja hieman savua. Viini oli keskitäyteläinen, toisaalta hapokas ja toisaalta niin runsaan hedelmäinen, että se tuntui jo aavistuksen makealtakin. Jälkimaussa tuntui tuoksusta tuttua mineraalisuutta.

Maistelulautaselta sen kanssa kävi (lähes) kaikki, emme aivan saavuttaneet yksimielisyyttä asian suhteen. Hieno viini se oli joka tapauksessa ja sai syystäkin osallistujilta paljon kehuja.Domäne Wachau Riesling Amphora 2020
Wachau, Itävalta; Riesling; 32,98 €

Riesling Amphora on Domäne Wachaun mielenkiintoinen alkuviinikokeilu: se on käynyt spontaanikäymisellä 300 litran kokoisissa amforoissa ja ollut kuorikontaktissa kuuden kuukauden ajan. 

Viinin väri oli kaunis kullankeltainen. Sen tuoksussa oli omenahilloa ja kypsää sitrusta sekä jopa jotain hunajaisen makeaa, kukkaista ja mausteista, hieman simamaistakin, mutta sen maku oli kuiva ja hapokas. Tuoksusta tutun omenan maistoi myös maussa.

Riesling Amphora sopi monien oranssiviinien tapaan useiden naposteltavien kanssa ja se voisi myös yllättää varsinkin oranssi- ja alkuviineihin perehtymättömät henkilöt ruokapöydän moniottelijana. Se oli illan viineistä suosikkimme.Stift Klosterneuburg Zweigelt
Niederösterreich, Itävalta; Zweigelt; 13,95 €

Itävallan omasta punaisesta rypälelajikkeesta Zweigeltista tehty viini oli kevyt ja marjainen. Sen tuoksussa oli punaisia marjoja, hapankirsikkaa ja viikunaa sekä vaniljaa ja makeaa mausteisuutta. Maku oli myös kevyt, mutta tanniineja tuntui kuitenkin jonkin verran.

Sellaisenaan Stift Klosterneuburg Zweigelt oli ehkä hieman tylsä, mutta se toimi hyvin kinkun, makkaran ja jopa tumman suklaan kanssa - ja myönnetään, hinta on edullinen.Stift Klosterneuburg Patronis 2020 (magnum) 
40 % St. Laurent, 40 % Zweigelt, 20 % Merlot

Patronis on luotu Klosterneuburgin luostarin 900-vuotisjuhlien kunniaksi ja se on kunnianosoitus sekä luostarin perustajille että suojeluspyhimyksille St. Leopoldille ja St. Agnesille. Etiketissä on kuva perustamisen ajalta olevasta käsikirjoituksesta, joka on edelleen luostarin kirjastossa. 

Viinistä puolet on kypsynyt 20 kuukautta isoissa tammitynnyreissä, puolet taas käytetyissä barrique-tynnyreissä. 

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli makeita marjoja, mustikkaa, mustaherukkaa ja kirsikkaa sekä vaniljaa. Viinin maku oli hapokas, vaikka tammikypsytys oli toki pehmentänyt sitä, samoin tanniinit olivat pehmeät ja yleisvaikutelma marjainen. Patronis voisi toimia hyvin riistan kanssa, naposteltavista parhaiten toimivat juusto ja tumma suklaa.