Saksan viinitiedotus // Tulossa: Riesling & Co -viikot 22.5. - 4.6.2023

Kutsu / Saksan ViinitiedotusSaksan Viinitiedotus järjestää Riesling & Co -viikot jo kolmannentoista kerran 22.5.-4.6.2023. Mukana on noin 60 ravintolaa ja viinibaaria kaikkiaan 16 paikkakunnalla, esimerkiksi Espoosta ihana Villa Lilla ja tietenkin perinteinen kohteemme ravintola Vinkkeli.

Ravintoloiden tarjoamien saksalaisten viinien ja niihin sovitettujen menujen lisäksi teemaviikkojen aikana ravintoloissa järjestetään useita tapahtumia sekä sosiaalisessa mediassa on käynnissä kuvakilpailu (#rsviikot2023kilpailu).

Saksan Viinitiedotus kutsui meidät tutustumaan etukäteen kolmen helsinkiläisen ravintolan tarjontaan.Ravintola Kosmos
Kalevankatu 3

Tyylikäs klassikkoravintola Kosmos täyttää ensi vuonna jo upeat 100 vuotta! Se on parin vuoden tauon jälkeen taas mukana Riesling & Co -viikoilla ja tarjoaa niiden aikana kolmen ruokalajin menun sekä ruokiin sopivat viinit, jotka tulevat jälkiruokaviiniä lukuunottamatta Weingut Ringsiltä. Varsinaista viinipakettia ei ole, vaan suositusviineistä voi valita menun kanssa yhden tai vaikka kaikki.

Kahden veljeksen johtama Weingut Rings sijaitsee Frensheimissa, Pfalzissa. Veljekset edustavat suvun kuudetta sukupolvea ja ovat ohjanneet aiemmin osuuskuntatoiminnassa mukana ollutta perhetilaa vahvasti luomuviljelyn suuntaan. Sertifikaatti talolla on ollut vuosikerrasta 2017 alkaen ja pari vuotta aiemmin, vuonna 2015, talo otettiin mukaan VDP-laatuluokitusjärjestelmään.Pääsimme maistamaan Kosmoksen menun toista pääruokaa: kuhaa sekä parsaa, varhaisperunaa, paahdettua korvasientä ja ravintolan kestosuosikkiin hummerikeittoon pohjautuvaa hummerikastiketta. Muu menu on vielä salaisuus, mutta salaisuuksien verhoa raotettiin sen verran, että toinen pääruokavaihtoehto on peuraa, jonka parina on spätburgunderia. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla suoraan Kosmoksesta (kosmos@kosmos.fi).

Ruoan kanssa oli yhdistetty Kallstadter Steinacker Riesling Erste Lage 2018, herkullisen hedelmäinen ja hapokas viini, jossa maistui myös hieman petroolia ja kypsiä trooppisia hedelmiä.
Kosmoksessa Riesling & Co -viikkoja vietetään viikon verran tavallista pidempään eli 22.5.-10.6.2023. Niitä varten hankittuja viinejä on kuitenkin tarjolla niin kauan kuin niitä riittää eli mahdollisesti vielä teemaviikkojen jälkeenkin - ja listalla on kuulemma myös Weingut Ringsin rosé.

Ravintolassa on myös Weingut Rings, bitte! -tasting tiistaina 23.5.2023 (40 €, sisältää neljä viiniä).Restaurant Zinnkeller
Meritullinkatu 25

Vuonna 1980 perustettu saksalainen ravintola Zinnkeller on Kosmoksen tapaan vakiinnuttanut ikonisen asemansa. Ravintola järjestää erilaisia teemaviikkoja ja tapahtumia ympäri vuoden blineistä parsaan ja schnitzelviikoista Oktoberfestiin.

Talon Riesling & Co -viikkojen viinit ovat omaa maahantuontia ja tulevat rheinhesseniläiseltä Weingut Ohnacker-Döß:n viinitilalta. Talo on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1970, ja sitä johtaa nyt suvun neljäs sukupolvi.Riesling & Co -viikkojen aikaan Zinnkellerissä vietetään perinteisiä parsaviikkoja, joten saksalaisten viinien kanssa on itsestäänselvästi tarjolla myös saksalaista parsaa - menuun ja suositusviineihin voi tutustua jo etukäteen. Ravintolan parsa saapuu muuten lentopostina Bielefeldistä, joten se on varmasti tuoretta. Sitä kuluu parsaviikkojen aikaan noin 400 kg - ja jokainen valkoinen parsa kuoritaan käsin. Ravintolan perustaja Wolfgang Wiegand luovutti vetovastuun tyttärelleen Ninalle viime vuonna, mutta on edelleen mukana kuorintatalkoissa.

Pääsimme maistelemaan parsaherkkuja ja viinejä: parsamoussea, lohta ja parsaa, parsalla ja keittokinkulla täytettyjä ohukaisia ja parsalasagnea, jossa oli mukana pallasta.Perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettu hapokas ja trooppisen hedelmäinen Riesling Brut Sekt toimii hyvin herkullisen parsamoussen kanssa eikä muissakaan viineissä ole valittamista, päinvastoin, suosikkiyhdistelmiä on vaikea valita. Muita viinejä ovat mm.

  • Riesling Spätlese Trocken 2018: raikkaassa ja hedelmäisessä viinissä maistuvat ananas ja sitrushedelmät sekä pieni mineraalisuus.
  • Riesling Großes Gewächs Westhofener Kirchspiel Trocken 2017: VDP:n ylimpään laatuluokkaan kuuluvassa viinissä maistuu mineraalisuuden lisäksi kirpeää karviaista ja trooppisia hedelmiä.
  • Riesling Großes Gewächs Silberberg Trocken 2015: myöskin ylimpään laatuluokkaan kuuluvassa viinissä maistuu vaaleiden kivihedelmien, persikan ja aprikoosin lisäksi mineraalisuutta ja hieman mausteita.


Bistro Bryk
Hämeentie 135A

Kierros päättyi Arabianrantaan ja Bistro Brykiin, joka on avattu noin vuosi sitten vanhaan Arabian tehtaiden päärakennukseen. Ravintola on hakenut vaikutteita Välimeren rannoilta ja Aasiasta sekä tietenkin Pohjoismaista. Se oli meille uusi tuttavuus - olimme jo bonganneet sen somesta, mutta emme ehtineet vielä käymään, joten oli kiinnostavaa tutustua ravintolan tarjontaan. Emme pettyneet!Bistro Bryk ei tarjoa varsinaista riesling-menua, mutta viinilistalla olevien rieslingien kanssa suositeltaan valikoituja ruokia ravintolan ruokalistalta, esim. vaahdotettua fetaa & tomaattia kolmella tavalla, juustoja ja leikkeleitä sekä grillattua porkkanaa ja toast Skagenia. Rieslingiä ja ruokia voi päästä nauttimaan myös Chef's table -pöytään, joka on käytännössä aivan keittiön kyljessä kiinni.

Ruoka oli maistuvaa ja miljöö viihtyisä - harmi, että täältä Espoosta on Arabianrantaan sen verran pitkä matka, että emme pääse aivan helposti poikkeamaan lasilliselle, sillä paikka todellakin houkuttelee käymään uudelleenkin. Ravintolassa on myös sunnuntaibrunsseja ja iltaisin elävää musiikkia.Pääsimme maistamaan kahden pientuottajan rieslingiä: Korrell Riesling vom Tonmergel 2021 (Nahe) ja Herr Mehling 2021 (Pfalz). Korrell Riesling vom Tonmergel 2021 on vegaaninen, ja se voitti tänä vuonna kultaa Vuoden viinit -kilpailussa yli 13 euron rieslingien sarjassa. Viini olikin maukas, runsaan hedelmäinen, sitruksinen ja jopa hieman mineraalinen ja yrttinen. Herr Mehling 2021 puolestaan tuntui kuivemmalta ja hapokkaamalta kuin Korrell, vaikka käytännössä sokeria ja happoja on molemmissa viineissä saman verran. Sen hedelmäisyys taittui omenan suuntaan ja kokonaisuus oli varsin pirteä.

Jos et ehdi käymään Bistro Brykissä Riesling & Co -viikkojen aikaan, viinit ovat listalla vielä ainakin kahden kuukauden ajan.