Ruoka 2025 // Braastad Masterclass

Vaikuttajapassi saatu / Ruoka 2025

Ruoka 2025 -tapahtumaan osallistui konjakkitalo Braastad, jonka osastolla järjestettiin tasatunnein Braastad Masterclass (10 €). Hintaan kuului kolme konjakkia sekä vapaavalintainen konjakkidrinkki. Jussi osallistui Masterclassiin, jonka veti konjakkitalon edustaja Edouaard Braastad.

Konjakki on viinirypäleistä tislattua brandyä, jota valmistetaan Ranskassa Cognacin alueella. Konjakki-sana on suojattu nimitys, jota saavat käyttää vain Cognacin alueen tuottajat. Alue on jaettu kuuteen kasvualueeseen eli cruhun, jotka ovat arvostetuimmasta alkaen Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois ja Bois Ordinaires.

Konjakki sekoitetaan eri vuosikertaa olevista tisleistä ja sen laatu ilmaistaan nuorimman tisleen iän mukaan. V.S. (Very Special) on kypsynyt vähintään 2 vuotta, joka on konjakin vähimmäiskypsytysaika. V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) on kypsynyt vähintään 4 vuotta, Napoléon vähintään 6 vuotta ja X.O. (Extra Old) vähintään 10 vuotta. 

Laatuluokitusten nimitykset ovat englanniksi, koska konjakin valmistuksen alkuaikoina britit olivat vahvasti mukana kaupankäynnissä. Fine Champagne -nimitystä voi käyttää konjakista, josta vähintään puolet on peräisin Grande Champagnen alueelta ja loput Petite Champagnesta.

Braastadin konjakkitalo sijaitsee Grande Champagne -alueella. Sen historia alkaa vuodesta 1875, jolloin Médéric Tiffon perusti Jarnacin kylään konjakkitalon. Vuonna 1913 norjalainen Sverre Braastad meni naimisiin Tiffonin tyttären Edith Rousseaun kanssa. Konjakkitalo siirtyi avioliiton myötä Braastadin suvun hallintaan ja sai nykyisen nimensä. Talolla on Grande Champagnen lisäksi tarhoja Fins Bois -alueella. 

Braastad V.S. (38,49 €)

Konjakki on sekoitus Fins Bois- ja Bons Bois -alueiden tisleitä, minkä lisäksi siihen on käytetty myös 12-vuotiaita Braastadin tisleitä.

Hedelmäisessä tuoksussa oli pähkinää, mantelia, kukkaisuutta ja hieman tammea. Maku toisti tuoksun aromeja ja siinä oli myös yrttejä ja appelsiininkuorta. Jälkimaussa oli hedelmäisyyttä, appelsiininkuorta ja hieman sitruunaa. V.S. oli helposti lähestyttävä konjakki.

Braastad V.S.O.P. (49,90 €)

Konjakki on sekoitus Fins Bois -alueen tisleitä.

Tuoksussa oli kuivahedelmää, kypsää omenaa, aprikoosia ja hieman vaniljaa. Maussa oli suklaata, mausteisuutta, kuivahedelmää, viikunaa ja vaniljaa. Pitkässä jälkimaussa oli suklaata ja hedelmäisyyttä. V.S.O.P. oli suosikkini masterclassin konjakeista.

Braastad X.O. Fine Champagne (69,99 €)

Konjakki on sekoitus 12-15 vuoden ikäisistä tisleistä.

Tuoksussa oli karamellia, suklaata, aprikoosia, pähkinää ja kukkaisuutta. Hedelmäinen maku toisti tuoksun aromeja ja siinä oli myös vaniljaa. Jälkimaussa oli hedelmäisyyttä, suklaata, pähkinää ja hieman mausteisuutta. X.O. oli hintansa arvoinen laadukas konjakki.

Loppudrinkiksi valitsin konjakkitonicin, johon oli käytetty Braastad V.S.:ä. Se oli mukavan raikas ja pohjana käytetyn konjakin aromit tulivat hyvin esille. Masterclass oli kokonaisuutena oikein hyvä ja oli mielenkiintoista tutustua aikaisemmin tuntemattoman konjakkitalon valikoimaan.