Suomen Sommelierit ry & Vindirekt // Gramona & Famille Moussé -master class 10.3.2025

Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen Gramona & Famille Moussé -master classin 10.3.2025 yhdessä Vindirektin kanssa. Iltaa isännöivät Corpinnat-talo Gramonan kuudennen sukupolven edustaja Leo Gramona Kataloniasta ja samppanjatalo Famille Moussén 12. sukupolven edustaja Cédric Mousse Champagnesta.

Molemmat talot ovat olleet luonnonmukaisen viininviljelyn edelläkävijöitä.

Gramona

Gramonan perheomisteinen viinitalo sijaitsee Barcelonan lounaispuolella Sant Sadurní d’Anoiassa. Suku on viljellyt viiniä siellä jo 1800-luvun alkupuolella, ja ensimmäisen kuohuviininsä talo lanseerasi vuonna 1921.

Penedésin alue tunnetaan cavasta eli perinteisellä menetelmällä valmistetusta kuohuviinistä. Cavaa valmistetaan runsaasti ja sen laatu vaihtelee, joten kymmenisen vuotta sitten osa cavan laatutuottajia, mm. Gramona, kyllästyi cavan suuriin tuotantomääriin ja perusti oman tiukemman luokituksen Corpinnatin. Corpinnat-nimitystä ei kuitenkaan saanut käyttää yhdessä DO Cava -laatuluokituksen kanssa, joten yhdeksän Corpinnatiin sitoutunutta viinitaloa erosi DO Cavasta vuonna 2019.

Corpinnat keskittyy luomu- tai biodynaamiseen tuotantoon ja paikallisiin Penedésin alueen rypälelajikkeisiin. Viinejä on kypsytettävä vähintään 18 kuukautta pullossa ennen myyntiin tuloa. 

Gramonan ensimmäinen luomusertifioitu kuohuviini oli La Cuvée Gran Reserva 2012, ja vuosikerrasta 2016 alkaen talon koko tuotanto on ollut biodynaamisesti sertifioitua. Lisäksi talolla on espanjalainen kestävän kehityksen sertifikaatti Sustainable Wineries for Climate Protection.

La Cuvee Aliances Extra Brut 2021
62 % Xarel·lo, 32 % Macabeo, 15 % Parellada; 31,00 €

Viinin nimi "Aliances" on kunnianosoitus muille Aliances per la Terra -yhteisön jäsenille. Kyseessä on Gramonan aloitteesta vuonna 2015 perustettu biodynaamista viininviljelyä tukeva yhdistys, johon kuuluu kolmetoista jäsentä.

Viinistä 15 % on kypsynyt 300 litran kokoisissa tammitynnyreissä. Lisäksi viini on kypsynyt vähintään kaksi vuotta pulloissa.

Raikkaassa ja kevyessä tuoksussa on sitruunaa, ananasta ja vihreää omenaa sekä kevyttä paahteisuutta ja kukkaisuutta. Viinin maku on hapokas, mutta niin hedelmäinen, että se tuntuu melkein makealta. Tuoksusta tuttujen hedelmien lisäksi maussa on runsaasti vaaleita kivihedelmiä ja cantaloupemelonia.

Gramona Rosé Roent 2022
85 % Pinot Noir, 15 % Grenache; 36,80 €

Viini on kyspynyt vähintään 18 kuukautta ennen pullotusta.

Tuoksussa on punaisten marjojen kimara: vadelmaa, mansikkaa, punaherukkaa ja aavistus hapankirsikkaa. Kuivassa ja hapokkaassa maussa on tuoksusta tuttuja marjoja. Kokonaisuus on pirteä ja hedelmäinen.

Imperial Brut 2018
56 % Xarel·lo, 30 % Macabeu, 10 % Parellada, 4 % Chardonnay; 39,49 €

Viiniin käytetyt rypäleet tehdään viiniksi jokainen lajike erillään ja sekoitetaan sen jälkeen, ja sekoitus kypsyy vähintään 49 kuukautta.

Kullankeltaisen viinin tuoksussa on limeä, vihreää omenaa ja mineraalisuutta, maussa taas paahteisuutta ja kypsää omenaa. Kokonaisuus on kypsän hedelmäinen ja suutuntuma kermainen.

II Lustros 2015
64 % Xarel·lo, 36 % Macabeu

Viini on kypsynyt yli 86 kuukautta luonnonkorkeilla suljetuissa pulloissa ennen uudelleenkorkitusta.

Raikkaassa tuoksussa on vaaleita hedelmiä, sitrusta ja suolaista mineraalisuutta. Maku on hapokas, kypsän hedelmäinen ja kevyesti paahteinen. Viini on eloisa ja kokonaisuus on gastronominen ja tasapainoinen.

Celler Batlle 2014
70 % Xarel·lo, 30 % Macabeu

Viini on saanut nimensä suvun esiäidiltä, lahjakkaalta viininviljelijältä Pilar Batllelta. Se on kypsynyt yli 100 kuukautta luonnonkorkeilla suljetuissa pulloissa ennen uudelleenkorkitusta.

Viinin tuoksussa on paahteisuutta, kypsää omenaa ja paahtoleipää. Myös maku on paahteinen, briossinen ja kermainen, mutta myös raikas, sitruksisen hapokas ja aavistuksen mineraalinen. 

Bonus: Vi Ranci di Gramona Batlle

Gramona valmistaa oman liquer d’expeditioninsa eli nesteen, joilla pullot täydennetään ennen uudelleenkorkitusta solerajärjestelmässä. Kyseistä oloroso-sherryä muistuttavaa nestettä kutsutaan katalaaniksi nimellä "vi ranci".

Vi ranci oli kuiva, hapokas ja omenainen. Se toi mieleen calvadoksen ja kuivan sherryn.

Famille Moussé

Famille Moussén viinitila on perustettu vuonna 1923. Se sijaitsee Cuisles’n kylässä Marnen laaksossa ja sillä on tarhoja kolmen eri kylän alueella. Pääosin tarhoilla viljellään Meunieria. Talon tunnuslause onkin "Deeply Meunier". Moussén suku on ollut maanviljelijöitä kahdentoista sukupolven ajan ja samppanjan valmistajia neljän sukupolven ajan.

Talo viljelee viiniä mahdollisimman luonnonmukaisesti ja ympäristöystävällisesti: lannoitteet ovat orgaanisia ja sähkön ja lämmön tuotannossa hyödynnetään aurinkoenergiaa. 

L’Orage Blanc de Blancs Brut 2024
100 % Chardonnay

Viini on saanut nimensä L'Orage eli "myrsky" vuonna 2021 olleen myrskyn mukaan. Alkuvuoden hallatuhojen ja myskyn jälkeen 85 % Famille Moussen sadosta tuhoutui, mutta 11 muuta viljelijää tulivat apuun katastrofin keskellä ja myivät Chardonnay-rypäleensä Famille Moussélle. Kaikki auttaneet talot on listattu takaetiketissä. 

Viinissä on rypäleitä 12 eri crun alueelta. Se on käynyt myös malolaktisen käymisen ja kypsynyt terästankeissa 24 kuukautta sakkojensa päällä.

Samppanjan raikkaassa tuoksussa oli sitrusta, valkoherukkaa, mineraalisuutta ja kukkaisuutta. Sen maku oli hapokas, kuiva ja hedelmäinen. Viini oli jo hyvin tasapainoinen, mutta se voisi kehittyä vielä.

L’Esquisse
70 % Meunier, 30 % Pinot Noir; 43,00 € Viinikellari.comissa

Samppanjan nimi L'Esquisse eli "luonnos" viittaa siihen, että siinä käytetään uusien ja nuorten viinitarhojen rypäleitä eli "luonnostellaan" samppanjaa. Kokeellinen samppanja on tarkoitettu juotavaksi nuorena ja siksi siinä on käytetty myös suhteessa paljon puristuksen loppupuolen mehua (tailles).

Samppanjaan on käytetty 70 % vuosikerran 2020 viinejä ja 30 % vuosikerran 2021 viinejä, jotka ovat kypsyneet keskimäärin 18 kuukautta. Se on käynyt läpi malolaktisen käymisen, ja pinkihkön värin se on saanut lyhyestä kuorikontaktista.

Voimakkaassa, jopa rotevassa tuoksussa on sitruunaa ja kirpeitä marjoja, omenaa ja marsipaania. Maku on kypsän omenainen ja paahteinen, minkä lisäksi siinä maistuu muita vaaleita hedelmiä.

L’Or d’Eugène
80 % Meunier, 20 % Pinot Noir

Samppanja on nimetty Famille Moussén perustajan Eugène Moussén mukaan. Vuonna 2003 ensimmäisen kerran valmistettu samppanja oli aluksi nimeltään Carte d'Or, sitten Or Tradition, L'Or de Eugène ja nyt Eugène tai Eugène - Longue Garde säiltyksen mukaan: Eugène kypsyy 18 kuukautta ja Eugène - Longue Garde 60 kuukautta.

Sen valmistuksessa käytetään jatkuvan sekoituksen menetelmää (réserve perpétuelle), toisin sanoen perusviinien eri vuosikerrat sekoittuvat toisiinsa sitä mukaa, kun tynnyreistä lasketaan viiniä pois ja niitä täydennetään uudella viinillä. Tässä viinissä on sekoittuneena 19 eri vuosikerran viiniä. Se on käynyt läpi malolaktisen käymisen.

Tuoksussa on sitrusta, omenaa ja paahteisuutta. Voimakas maku on tuoksun tavoin omenainen ja hyvin kuiva ja hapokas, jälkimaussa tuntuu hieman greippiä. Viini on raikas ja sitä voisi säilyttää hyvin vielä vuosia.

Les Vignes de Mon Village Blanc de Meuniers
100 % Meunier; 64,00 €

Viiniin käytetyt rypäleet tulevat vain Cuisles'n kylästä ja myös siinä on käytetty jatkuvan sekoituksen menetelmää. Sen viinit ovat vuosilta 2014-2020. Se on käynyt terästankeissa myös malolaktisen käymisen ja kypsynyt 20 kuukautta ennen uudelleenkorkitusta. 

Viinin tuoksussa on omenaa, marsipaania ja marjoja. Sen maku on kuiva ja hapokas, omenan lisäksi maussa on aavistus mausteita ja suutuntuma on aavistuksen kermaisen tuntuinen. Vaikka viini on rutikuiva, siinä on myös häivähdys jotain makeaa ja hedelmäistä. Kokonaisuus on hyvinkin gastronominen.

L'Or d’Eugène Rosé
82 % Meunier, 18 % Pinot Noir

Roseesamppanja on sekoitettu kahdesta jatkuvan sekoituksen menetelmän pohjaviinistä: samasta valkoviinistä kuin Eugène-samppanja (vuosikerrat 2003-2020) ja punaviinistä (2003-2020). Punaviiniin käytetyt Meunier-rypäleet tulevat yhdeltä palstalta Cuisles'n kylästä ja ne käyvät ja kypsyvät vanhoissa tammitynnyreissä. Viini kypsyy pulloissa vähintään 18 kuukautta ennen uudelleenkorkitusta.

Samppanjan väri on kaunis tumma lohenpunainen. Tuoksussa on punaisia marjoja, kirsikkaa ja vadelmaa sekä sitrusta. Maku on tuoksun tavoin marjainen, kuiva ja hapokas, jälkimaussa maistuu hieman verigreippiä.