-->

28. marraskuuta 2019

Alkon jouluoluet 2019

Tämän vuoden jouluoluet ovat saapuneet Alkoon. Jussi kävi maistelemassa kaikki mediapruuvissa, ja tässä suosikit.


Tarttolaisen Pühasten Vaikus Oatmeal Milk Stout (6,0 %; 4,10 €) on maustettu Ceylonin kanelilla ja appelsiinin kuorella. Olut oli aromeiltaan kaurainen, tummasuklainen, luumuinen ja hieman kanelinen. Se menisi sellaisenaan jälkiruokana jouluaterian päätteeksi.

Tallinnalaisen Põhjalan Jõuluöö Imperial Porter (8,0 %; 4,98 €) on maustettu kaakaonibseillä ja vaniljatangoilla ja se on kypsytetty ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tämäkin olut oli tummasuklainen, mutta muuten aromimaailmaa hallitsivat kaakao ja vanilja. Jälkimaku oli vahvan espressoinen. Tämäkin sopisi jälkiruoaksi sellaisenaan.

Schlenkerlan savuoluet ovat klassikoita ja ne ovat sijoittuneet korkealle Ratebeerin parhaiden savuoluiden listalla. Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock (8,0 %; 4,98 €) on tavallista Schlenkerlaa vahvempi, joten se sopii hyvin juotavaksi talvella. Palvikinkkuisen aromimaailman ansiosta tämä olut sopinee mainiosti joulukinkun seuraksi.


Pukkioluita oli tarjolla vahva kolmikko. Ayinger Winterbock Doppelbockin (6,7 %; 4,58 €) aromeissa oli mämmiä, ruisleipää, luumua ja kahvia. Jälkimaku oli kahvisen katkera ja hieman lakritsainen. Oikein hyvä olut sopisi joulukinkun seuraksi.

Tuoksultaan makea Mufloni Doppelbock (7,0 %; 3,78 €) oli kuivahedelmäinen, makean ruisleipäinen ja hieman kahvinen. Se ei ollut ihan yhtä hyvä kuin Ayinger, mutta hyvä olut tämäkin. Tämän oluen voisi nauttia sellaisenaankin ilman ruokaa.

Mönchshof Bockbier Dunkler (6,9 %; 4,68 €) oli myös ruisleipäinen, mutta sen aromeissa oli myös karamellisuutta, pähkinää ja luumua. Hyvin tehty, mutta melko suoraviivainen olut sopisi jouluruokien sijasta enemmänkin pataruokien seuraksi.


Trappistioluita edusti La Trappe Bockbier Dunker Bock (7,0 %; 3,20 €), joka on on maailman ainoa bock-trappisti. Oluen tuoksua hallitsi kuivahedelmä, maussa oli suklaata, luumua ja vähän kahvia. Tämä olut sopisi jälkiruoaksi sellaisenaan. Se kannattaa nauttia hieman lämmenneenä eikä jääkaappikylmänä.

Samea Autenrieder Weizenbock (7,2 %; 4,70 €) oli tuoksultaan vehnäoluelle tyypillisesti banaaninen. Tuoksussa oli myös yrttisyyttä ja makeaa hedelmäisyyttä. Tuhdissa maussa oli tuoksun aromien lisäksi myös toffeeta. Tämä olut saattaisi sopia joulupöydän kalaruokien kanssa.

Isossa pullossa myytävä Gouden Carolus Christmas Belgian Strong Ale (10,5 %; 9,48 €) oli tuoksultaan viikunainen, lakritsainen, karamellinen ja hennon aniksinen. Maku jatkoi samoilla linjoilla ja siinä oli myös yrttisyyttä. Maukas olut, mutta tämän kokoinen pullo on parasta jakaa useamman henkilön kesken.


Alkoholittomia jouluoluita oli yksi, Mikkeller Drink'in The Snow (0,3 %; 3,35€) ja se oli erinomainen. Oluen aromeissa oli maltaisuutta, appelsiinimarmeladia, pähkinää, mausteisuutta ja vähän suklaata. Drink'in The Snow on alkoholittomien oluiden parhaimmistoa.

Mukana oli myös hapanolut Põhjala Leevike Spiced Winter Sour Sour Ale (6,5 %; 4,98€). Sen aromeissa oli jouluisia piparkakkua, kanelia ja kypsää omenaa. Kokonaisuus oli raikas, eikä olut ollut kovin hapan. Se maistuu varmaan niillekin, jotka eivät pidä hapanoluista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti