AC/DC Highway to Hell Cabernet Sauvignon 2008

Mikä viini?
AC/DC Highway to Hell Cabernet Sauvignon 2008 (100 % Cabernet Sauvignon; 14,95 € Alkon tilausvalikoimassa)

Minkä kanssa nautittu?
Risotto ja broileria saltimbocca

Mitä etiketti lupaa?
Mausteita ja tummia marjoja

Mitä rypäle lupaa?
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa

Kommentit

M: Viinin tuoksussa on marjoja ja neilikkaa. Maku on aavistuksen mehumainen ja sisältää tummia marjoja ja mausteita, herukkaa ja edelleen neilikkaa, ehkä jonkin verran maustepippuria. Tanniineja ei ole merkittävästi, hitusen kyllä. Broilerin ja risoton kanssa viini sopi hyvin, mutta se ei välttämättä vaadi ruokaa rinnalleen, jos lopun viinin haluaa lipitellä sellaisenaan ruoan jälkeen. Varsinainen seurusteluviini se ei kuitenkaan ole. Kiva perusviini niinkuin muutkin AC/DC-viinit: ei yllätä, mutta ei myöskään aiheuta pettymyksiä. Tämän nauttisin keveämmän liharuoan kanssa ja pihvin kanssa valitsisin AC/DC-nelikosta shirazin.

Nyt, kun kaikki AC/DC-viinit on maisteltu, mieleen jäi parhaiten Hells Bells Sauvignon Blanc, koska se oli kepeän raikas ja hedelmäisen mukava.

J: Tuoksussa on tummia marjoja, mausteisuutta ja pippuria. Maku on hapokas ja marjainen, ei kovin paljon tanniineja. Sopi hapokkuutensa ansiosta tuhdin risoton kanssa. Ihan mukava perusviini, jossa ei ole mitään vikaa, mutta joka ei myöskään herätä sen suurempia tunteita.

AC/DC-viineistä suosikkini on Back in Black Shiraz.

Viini muualla
Alko

Broileria saltimbocca

Broilerin fileitä
Salviaa
Parmankinkkua
Suolaa ja pippuria
Sitruunamehua

Leikkaa fileet pituussuunnassa puoliksi. Ruskista fileet pikaisesti pannulla. Kääri fileen sisään 1-2 salvian lehteä, taita filee rullaksi ja kääri sen ympärille parmankinkkua. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Risotto (ainakin neljälle)

4,5-5 dl risottoriisiä
1-2 sipulia silputtuna
2 valkosipulin kynttä
2-3 dl valkoviiniä
1 l kanalientä (et välttämättä tarvitse kaikkea)
100 g parmesaania raastettuna
70 g voita
keväistä nippusipulia (2 sipulia nipusta, käytä myös vihreä varsi)
oliiviöljyä, suolaa, pippuria

Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää riisi ja paista muutama minuutti, jotta riisi alkaa  muuttua läpikuultavaksi. Lisää 2 dl viiniä ja hauduta, kunnes neste on haihtunut. Sen jälkeen lisää viiniä ja/tai kanalientä maun mukaan kauhallinen tai kaksi kerrallaan ja hauduta rauhallisesti lisäten nestettä aina, kun sitä on haihtunut. Muista sekoittaa usein! Kaiken kaikkiaan kokkailuun kuluu noin 20 min tai vajaa puoli tuntia. Maista risottoa välillä ja tarkista, että riisi on sopivan pehmeää, mutta kuitenkin al dente. Lopuksi sammuta levy, lisää silputtu keväinen nippusipuli, voi ja parmesaani. Sekoita ja tarjoile.

Risottoviininä oli Sanvigilio Pinot Grigio 2011, oikein kiva viini myös kokkauksen ohessa lipittelyyn.