Weingut Martin Klein Riesling Spätlese 2004

Mikä viini?
Weingut Martin Klein Riesling Spätlese 2004 (100 % Riesling; n. 7 € viinitilalla Saksassa)

Katso myös Weingut Martin Klein Riesling Spätlese - Trocken 2007

Minkä kanssa nautittu?
Alkupaloina saaristolaisleipää, pääruokana kokonaisena paistettu kuha, peruna-sitruunapyree

Mitä etiketti lupaa?
Myöhäisen sadon rieslingiä (spätlese = kevyin myöhäisen sadon viini)

Mitä rypäle lupaa?
Riesling: omenaa, persikkaa, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, happoja

Kommentit

M: Ostimme viinin toissakesänä Saksan matkalla, kun ystävämme suositteli sitä. Tämä on kahdesta vuosikerrasta makeampi, vuosikerta 2007 on kuivempaa. Viini tuoksui hedelmäiselle ja makealle ja maku oli tuoksun mukainen, jopa jälkiruokaviinimäinen. Petroolisuutta ei ollut ollenkaan. Viini sopi alkupalojen kanssa hyvin ja pärjäsi myös pääruoan kanssa, sillä makeudestaan huolimatta se oli kuitenkin raikas.

Kun tämän jälkeen maistoi vuosikertaa 2007, tekisi melkein mieli perua puheet sen lipiteltävyydestä ja kivasta kesäviinistä, mutta ei kuitenkaan. Vuosikerran 2004 makeus saa sen ehdottomasti voittamaan kiva kesäviini -kisan ja huomaamaan, että 2007 on kuitenkin kuivempi ja mineraalisempi vuosikerta. (Harmi vain, että nuo olivat viimeiset pullot. Pitäisi ehkä lähteä takaisin Saksaan.)

J: Tuoksussa oli hedelmiä ja hunajaa. Maku oli tuoksun mukaisesti erittäin makea. Viini sopi suolaisten ja chilisten alkupalojen kanssa hyvin, mutta oli pääruoalle hieman liian makea. Hapokkaampi vuosikerta 2007 sopi paremmin pääruoalle. Tätä olisi voinut tarjota jopa jälkiruokaviininä makeutensa vuoksi.

Viini muualla
Weingut Martin Klein

Peruna-sitruunapyree (ainakin 4:lle)

9 perunaa
1,5 dl maitoa
3-4 rkl smetanaa tai hapankermaa
2 rkl oliiviöljyä
sitruunan kuori raastettuna
nokare voita

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuumenna pannulla maito ja sekoita siihen smetana, sitruunan kuori ja oliiviöljy. Kaada maitoseos perunoiden ja voin sekaan ja soseuta. Mausta suolalla.

Saaristolaisleipäalkupalat

1. Smetanaa, keitettyä kananmunaa, palvikinkkua - sekoita, mausta suolalla, pippurilla ja savustetulla paprikajauheella, koristele persiljalla ja punasipulisilpulla
2. Keitettyä kananmunaa viipaleina, smetanaa, punasipulisilppua
3. Ravunpyrstö hot aioli (valmiina kaupasta), keitettyä kananmunaa viipaleina, koristeena tilliä tai punasipulisilppua