4. huhtikuuta 2015

Lacryma Christi Rosso 2013Mikä viini? 
Lacryma Christi Rosso 2013 (Piedirosso, Aglianico; 13,98 €)

Minkä kanssa nautittu? 
Kokonaisena paistettu kananpoika

Mitä etiketti lupaa? 
Eloisaa hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta

Mitä rypäleet lupaavat? 
Piedirosso: rubiininpunaisia, täyteläisiä viinejä, joissa on pehmeitä tanniineja, hapokkuutta, luumua, kirsikkaa, vadelmaa ja villejä marjoja; maussa saattaa olla myös espressoa, sieniä ja kosteaa maata sekä vulkaanisen maaperän tuomaa mineraalisuutta ja suolaa
Aglianico: voimakasta marjaisuutta, tummaa kirsikkaa, tummaa suklaata, rapsakoita tanniineja

Viini muualla 
Feudi di San Gregorio
Alko

Muuta
Piedirosso ja Aglianico ovat Campanian alueelle ominaisia rypäleitä. Viinin nimi Kristuksen kyyneleet pohjautuu legendaan, jonka mukaan sen tuotannossa käytetyt viiniköynnökset kasvoivat Kristuksen Vesuviuksen rinteille vuodattamista kyynelistä. (Lue lisää.) Viini on mainittu mm. Alexandre Dumas'n Monte-Criston kreivissä (1844) ja Voltairen Candidessa (1759).

Kommentit 

M: Campanian alueen rypäleet ovat sen verran harvinaisia, että Riedelin kännykkäappsi ei osannut suoraan suositella viinille sopivaa lasia. Lopulta arpa osui Old World Pinot Noir -laseihin, koska ilmantumaan kaadettu viini tuntui sen verran mehumaiselta ja hapokkaalta. Viinin tuoksu oli mansikkainen ja marjainen, mutta siinä oli myös aavistus mineraalisuutta. Maku oli marjainen, kirsikkainen ja mehumainen myös parin tunnin ilmaantumisen jälkeen. Tanniineja tuntui löytyvän joka toisella siemauksella ja joka toisella ei. Tomaatti-kevätsipuli-rucola-salaatin ja sen vaaleasta balsamicosta, oliiviöljystä ja limemehusta tehdyn kastikkeen kanssa viini sopi hyvin yhteen, se oli riittävän hapokas ja päihitti viinin rakkaimmat viholliset. Kanan kanssa se sopi myös hyvin, tosin valkosipuli-hapankermakastike ei ollut ihan paras valinta, koska se korosti viinin hapokkuutta ja teki jälkimausta hieman ikävän. Muuten ihan kiva viini, joka menisi varmasti italialaisten ruokien (pizza!) kanssa. Arvosanaksi se saa 0.

J: Tuoksu oli aluksi hyvin pinotnoirmainen, siitä löytyy tummia marjoja ja puolukkaa. Ilmaantumisen jälkeen tuoksuun tuli marjaisuuden lisäksi kumia. Maku on hapokas, marjainen ja mehumainen. Tanniinejakin löytyy hieman. Jälkimaussa on pippuria ja mausteisuutta. Sopi kanan seuraksi. Menisi ehkä vielä paremmin rasvaisempien ruokien kuten porsaan kanssa. Hintansa arvoinen viini, arvosana 0.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti