Château Ksara Blanc de Blancs 2013

Mikä viini?
Château Ksara Blanc de Blancs 2013 (55 % Sauvignon Blanc, 25 % Sémillon, 20 % Chardonnay; 13,79 €)

Minkä kanssa nautittu?
"Joulukana" ja tabbouleh

Mitä etiketti lupaa
Hedelmää, kukkia

Mitä rypäle lupaa?
Sauvignon Blanc: kuivia ja hapokkaita viinejä, yrttejä, pistävyyttä, nokkosta, karviaista, herukkaa, "kissanpissaa karviaispuskassa", kasvuolosuhteiden mukaan aromeja ruohosta trooppisiin hedelmiin
Sémillon: persikkaa, aprikoosia, nektariinia, mangoa, hunajaa, sitrushedelmiä, limettiä, pähkinää, ruohoa, paahtoleipää; matalat hapot, öljyisyyttä
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Viini muualla
Château Ksara
Alko
Viinistä viiniin

Katso myös
Château Ksara Reserve du Couvent 2007
Château Ksara Reserve du Couvent 2008

Kommentit

M: Viinin tuoksu on sitruksinen ja ilmaantumisen jälkeen myös enemmän öljyinen ja mineraalinen. Ilmaantumisen myötä myös maussa on enemmän öljyisyyttä sitruksisuuden, pirteän hapokkuuden ja trooppisten hedelmien (mango) lisäksi. Jälkimaussa on aavistus herukkaa ja ruohoa. Viini on pirteä ja mineraalisuudestaan/öljyisyydestään huolimatta myös raikas. 

Mausteisen broilerin kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin ja jos söisin äyriäisiä, voisin kuvitella viinin myös niiden kanssa. Vaikka tämä onkin ihan mainio valkoviini, se ei kuitenkaan yllätä ja saa arvosanaksi 0. Viineistä punaviini säilyy yhä suosikkina, tämä ei kiilaa ohitse.

J: Tuoksussa on sitrusta, vihreää omenaa, herukanlehteä ja mineraalisuutta. Maku on hapokas ja myös hieman öljyinen. Mausta löytyy sitrusta, ananasta, mineraalisuutta ja ripaus vaniljaa. 

Kanan kanssa viini kävi kohtuullisen hyvin. Rasvainen kala sopisi kuitenkin paremmin tämän viinin kanssa. Hapokkutta on sen verran, että ei mene seurustelujuomana. Periaatteessa ihan hyvä valkoviini, mutta vastaavia saanee Alkosta alle kympillä. Sen vuoksi arvosanaksi jää vain 0. Maistelluista Ksaran viineistä punaviini on suosikkini.

"Joulukana" eli broilerin rintafileet libanonilaisittain

3 broilerin rintafileetä

Marinadi
1 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
4-6 valkosipulin kynttä
2 tl kardemummaa jauheena
1 tl kanelia
2 laakerinlehteä
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl cayennepippuria
0,5 tl kuminaa
1 tl suolaa
ruukku korianteria
½ ruukkua persiljaa
(2 tl sumakia)

Sekoita sitruunan mehu ja öljy, puserra sekaan valkosipulinkynnet ja lisää mausteet. Laita fileet maustumaan jääkaappiin yön yli. Pyyhi fileet kevyesti ennen paistamista. Ripottele päälle sumakia, jos sitä on ja paista kypsiksi.