-->

2. marraskuuta 2015

Viini, ruoka ja hyvä elämä -messut 2015

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Tässä raportti tämän vuoden Viini, ruoka ja hyvä elämä -messuviikonlopulta.

Yleistä


Tila: messut tuntuivat ahtaammilta kuin aiemmin. Oliko näytteilleasettajia/kävijöitä enemmän vai hämäsivätkö messustandien toisenlainen järjestys ja ruokakojut?

Aika: omat messut menivät laseja ja lippuja jonottaessa ja sen jälkeen paikasta toiseen singahdellessa. Ensi vuonna pitää varata kunnolla aikaa messuilla kiertelyyn niin, etteivät tastingit tai Kirjamessujen ohjelma hajota päivää.

Ruokaliput: ehkä yksi syy pitkiltä tuntuviin jonoihin olivat ruokaliput. Ajatuksena ne olivat hyvä, mutta ensi kertaa käytössä olleina ne herättivät paljon kysymyksiä lipukemyynnissä ja venyttivät jonoja. Lisäksi alueella sai kuitenkin ruokaa myös rahalla, mikä sai koko lipukehäslingin tuntumaan hieman turhalta.

Kokonaisuutena tapahtuma jäi kuitenkin plussan puolelle. Viinien lisäksi annamme kunniamaininnan BBQ on Wheelsin burgerille ja Kimchi Wagonin suupaloille - varsinkin osteri sai messuseuralta kehuja.

Riedel Master Class -tasting
Riedel Master Class -tasting ei edelleenkään ollut viinitasting, vaan lasitasting. Itse show oli melkeinpä sama kuin viime vuonna, mutta venyi tällä kertaa puoli tuntia yli ajan eikä keskimmäistä suklaata ehditty fiilistellä ollenkaan. Jussi pääsi tänä vuonna mukaan tastingiin toisin kuin vuosi sitten, arvosti nesteen virtauksen havainnollistamista kylmän veden avulla ja yllättyi vanhasta kunnon "tämä viini maistuu paremmalta muovimukista" -jekusta. Marjut taas arvostaa karttuvaa Riedel-kokoelmaa. Tasting pidettiin messukeskuksen Kokoustamon puolella kaukana varsinaisista messuista, joten myös kunto kohosi sinne ja takaisin hölkätessä.

Viime vuodesta poiketen myös viinit päätyivät tällä kertaa kuvaan.Vuoden viinit 2015 -tasting


Antti Rinta-Huumon vetämässä tastingissa esiteltiin Vuoden viini 2015 -ehdokkaat. Tuloksia saa jännätä vielä reilun kuukauden verran: voittajat ilmoitetaan 11.12. ilmestyvässä Viini-lehdessä.

Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 2014
(Sauvignon Blanc, Chile; 12,99 €)

M: Tämä oli niin tyypillinen Sauvignon Blanc, että sen tunnisti ensinuuhkaisulla: runsaasti herukanlehteä, jonkin verran karviaista. Maku oli herukkainen ja karviasmarjainen, tasapainoinen, pirteän hapokas ja raikas. Harmi, että minulla on tällä hetkellä jonkinlainen Sauvignon Blanc -väsy enkä osannut arvostaa viiniä ollenkaan. Veikkaan kuitenkin tätä valkoviinisarjan voittajaksi. (Tastingiin osallistuneista 12 äänesti viinin suosikikseen.)

J: Väri oli vaalean hailakka. Tuoksusta löytyi lähes ainoastaan herukanlehteä ja karviaista. Samoja aromeja löytyi myös mausta, joka oli hapokas ja sitruksinen. Sopisi savukalan tai muun rasvaisen kalaruoan seuraksi. Tämä oli suosikkini valkoviineistä.

La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2013
(Chardonnay, Ranska; 21,90 €)

M: Viinin tuoksu oli aluksi makeahko ja hedelmäinen, siinä oli sitrusta, hunajaa, aprikoosia ja ehkä jopa aavistus petroolia. Myöhemmin tuoksussa oli myös toffeeta ja paahteisuutta sekä melonia, omenaa ja pähkinää. Maku oli aluksi kuivahko, hedelmäinen, raikas ja vaniljainen. Ilmaatuessaan se muuttui makeammaksi ja oli persikkainen, paahteinen, pähkinäinen ja omenainen. Tämä oli oma suosikkini. (18 ääntä)

J: Väri oli kellertävä, hieman edellistä viiniä tummempi. Tähän viiniin käytetyt rypäleet ovat vähintään 75 vuotta vanhoista köynnöksistä. Makeassa tuoksussa oli aprikoosia, hunajaa, toffeeta ja omenaa. Maussa oli vaniljaa, hedelmäisyyttä ja toffeeta. Kevyen hapokas, tämän kanssa voisi syödä lohta, nieriää tai vaaleaa lihaa.

Trimbach Pinot Gris Réserve 2012
(Pinot Gris, Ranska; 19,90 €)

M: Tuoksu oli aluksi öljyinen ja petroolinen, mutta kuitenkin hedelmäinen. Myöhemmin se muuttui makeammaksi, mausteiseksi, hieman sitruksiseksi ja parfyymiseksi. Mieleen tulivat myös sokerikuorrutetut marmeladit. Maku oli makea, mutta hapokas, aprikoosinen, hedelmäinen, hunajainen ja makean mausteinen. (32 ääntä; tastingiin osallistuneiden ylivoimainen suosikki.)

J: Tätä viiniä tuotetaan vain hyvinä satovuosina. Tuoksussa oli sitrusta, mineraalisuutta, rusinaa ja eksoottista hedelmää. Makeahkosta mausta löytyi hunajaa ja aavistus pähkinää. Sopii makeutensa vuoksi mausteisten ruokien kanssa. Veikkaan tätä sarjan voittajaksi.

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2011
(Rondinella, Oseleta, Croatina, Corvina, Italia; 19,97 €)

J: Väri oli syvän tummanpunainen. Tuhdissa tuoksussa oli nahkaa, boysenmarjaa, mausteisuutta, pippuria ja luumua. Maku oli hyvin tanniininen ja siitä löytyi pippuria, luumua ja taatelia. Vaatii ilmaantumista. Tämän kanssa voisi syödä kovia suolaisia juustoja tai riistaa.

M: Viinin tuoksu oli pehmeä, makean mausteinen, luumuinen, viikunainen ja pippurinen. Maku ei ollut niin täyteläinen kuin toiveikkaasti luulin, vaan tanniininen, mausteinen, nahkainen, marjaisan mehukas ja siinä oli kirsikkaa, karpaloa ja puolukkaa. (24 ääntä)

Luigi Bosca Cabernet Franc 2011
(Cabernet Franc, Argentiina; 17,89 €)

J: Väri oli punertava, edellistä viiniä vaaleampi. Tuoksussa oli kumia, mustaherukkaa ja yrttejä. Maku oli täyteläinen ja hyvin tanniininen. Tämä on ehdottomasti ruokaviini, jonka kanssa tulisi syödä mediumiksi paistettua lihaa.

M: Viinin tuoksu oli nahkainen, mausteinen, marjainen, mustaherukkainen ja savuinen. Maku oli tanniininen ja hapokas, tasapainoinen, hedelmäinen, täyteläinen, paahteinen ja herukkainen. Ehdottomasti ruokaviini. (7 ääntä)

Coma Vella 2007
(Merlot, Syrah, Garnacha Peluda, Garnacha País, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Espanja; 31,90 €)

J: Väri oli kohtuullisen punainen. Tuoksusta löytyy yrttejä, mustapippuria, mustikkaa, multaa ja hillomaisuutta. Tuoksu oli jotenkin portviinimäinen. Maku on mehevän täyteläinen, marjainen ja hilloinen. Pehmeät tanniinit. Sopii riistan tai poron seuraksi. Tämä oli suosikkini ja veikkaan sitä myös sarjan voittajaksi.

M: Viinin tuoksu oli makea, marjainen, mausteinen, hieman robusti ja multainen, hilloinen ja yrttinen. Aluksi tanniinit kuivattavat suuta, mutta ilmaantumisen jälkeen maussa oli myös hillomaisuutta ja mausteita. Tämä oli oma suosikkini ja myöskin voittajasuosikkini. (30 ääntä)

Talvikauden viinit ja Penfold's -tasting
Saimme kutsun Servaalin osastolle Talvikauden viinit ja Penfold's -tastingiin. 

Anselmann Riesling 2014
(Saksa; 11,48 €)
Mukava puolikuiva, petroolinen, sitruksinen, hedelmäinen ja hunajainen Riesling, joka maistuu vieläkin makeammalle sinihomejuuston kanssa. Sopii rentoon illanviettoon.

Durius Tempranillo 2012
(Espanja; 9,98 €)
Multaa, nahkaa ja kellaria. Se on varsin muheva, roteva ja ryhdikäs Tempranillo, jonka maussa on mausteita, pippuria ja tanniineja ja joka toimii hyvin rasvaisen salamin kanssa. Durius voitti keväällä Vuoden viini 2015 -kilpailussa alle 11 euron eurooppalaisten punaviinien sarjan.

Penfold's Kalimna Bin 28 2012
(Australia; 22,90 €)
Boysenmarjaa, herukkahilloa, luumua, pippuria ja mausteita, 12 kk tammessa. Maku on tanniininen ja pippurinen, mutta jollain tavalla pehmeämmän tasapainoisempi kuin Duriusin. Sopii pihvin kanssa.

Recioto della Valpolicella Rive Scaligere
(Italia, ei saatavilla Alkosta)
Kypsää marjaa, rusinaa, luumua. Kiva jälkiruokaviini, jonka sitruunan hapokkuus saa maistumaan vielä makeammalta.

Chocolate in a Bottle
(Ranska; saatavilla Alkon tilausvalikoimasta joulukuun alussa, hinta noin 22 euroa)
Illan yllätysskumppa! Tuoksuu wienernougat'lle, maistuu wienernougat'lle. Kuohuviini on valmistettu kaakaon ja hasselpähkinöiden kanssa, ei esanssista. Yksi lasillinen oli hyvää, pullollinen alkaisi jo tökkiä, joten kannattaa kutsua kaverit kylään suklaarasian kanssa.

Muut mieleen jääneet messuviinitWolfberger (W) Crémant d’Alsace Organic Brut
(Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Chardonnay, Ranska; 14,90 €)
Tämä Wolfbergerin uutuuskuohari saapui Alkoon 19.10. Tuoksussa on sitrusta, ruohoa ja päärynää. Maku on kepeän sitruksinen. Kiva peruskuohari, sopisi kesäiseksi seurustelujuomaksi tai vaalean kalan seuraksi.

Recaredo de Relats Gran Reserva Cava Brut Nature 2010
(Espanja; 25,90 € Alkon tilausvalikoimassa)
Biodynaamisesti viljelty cava. Tuoksussa on paahteisuutta, ananasta ja sitrusta. Maku on hyvin paahteinen. Hyvin pienet kuplat. Sopisi myös vähän raskaamman ruoan ruokajuomaksi, ehkä jopa blinien kanssa.


Ferreira 10 Years White Port
(Portugali; 17,90 €)
10 vuotta tammitynnyrissä kypsytetyn viinin väri on vaalea. Tuoksussa on rusinaa, pähkinää, hunajaa ja taatelia. Makeassa maussa on tuoksun tavoin rusinaa ja pähkinää. Lämmittää mukavasti. Sopii kylmiin syysiltoihin tai vaikka jouluaterian jälkiruokaviiniksi.Chateau Carsin Cadillac 2008 ja 2010
Illan kruunaavat aina Chateau Carsinin jälkiruokaviinit. Makeaa, hunajaista, hyvää kuten aina.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti