-->

6. elokuuta 2016

BrassibissetBrasilialaisten viinien jälkeen tutustuimme brasilialaisiin oluisiin. Alkon valikoimaan niitä saapui kaksi: Devassa Tropical Lager ja Amazon Forest Pilsen.

Yllättävää kyllä, Brasilia on maailman kolmanneksi suurin oluentuottajamaa (13,4 miljardia litraa vuodessa). Oluen kulutuksessa Brasilia on kuitenkin kaukana kärjestä: mallasjuomaa kuluu keskimäärin 68 litraa henkilöä kohden vuodessa eli noin 10 litraa vähemmän kuin Suomessa ja yli puolet vähemmän kuin kärkimaa Tšekissä (142 l) - tosin Rion karnevaalien aikaan olutta virtaa 400 miljoonaa litraa neljän päivän aikana. Suosituinta olutta on pilsner.

Ensimmäinen brasilialainen panimo perustettiin 1830-luvulla, mutta Alkoon on päätynyt hieman uudempien panimoiden tuotteita.

Cervejaria Devassa on alunperin vuonna 2001 Rio de Janeirossa perustettu pienpanimo, joka kuuluu nykyisin japanilaisen Kirin-panimokonsernin Brasil Kirin -tytäryhtiöön. Brasil Kirin on Brasilian toiseksi suurin panimo AmBevin jälkeen.

Amazon Beer perustettiin vuonna 2000 Belémin kaupungissa Amazon-joen rannalla. Itsenäisenä pysynyt pienpanimo valmistaa käsityöoluita viidakosta löytyvistä raaka-aineista, esimerkiksi vuonna 2014 Brasilian parhaaksi olueksi valittua acai-stoutia. Alkossa oleva Amazon Forest Pilsen ei kuitenkaan ole peräisin Brasiliasta, vaan sen on valmistanut lisenssillä Ridgeway Hepworthin panimollaan.

Devassa Tropical Lager 

Oluttyyppi: lager
Alkoholia: 4,5 %
Katkeruus: 11,1 EBU
Väri: 7,7 EBC
Kantavierre: 11 °P
Hinta: 3,44 €/0,355 l Alkossa

Devassan etiketti ei lupaa mitään. Väriltään olut on kultaan vivahtavan keltainen. Vaahtoa muodostuu vähän. Miedossa tuoksussa on lähinnä maltaisuutta, myös vähän ruohoa. Maku on tuoksun tapaan mieto ja maltainen, katkeruutta ei ole juuri lainkaan. Melko mitäänsanomaton olut. Menee janojuomana helteisenä päivänä tai ehkä jonkin hyvin miedosti maustetun ruoan kanssa. Lähinnä tämä olut on brasilialaista Lapin Kultaa.

Amazon Forest Pilsen 

Oluttyyppi: pils
Valmistusaineet: pilsner- ja caramaltaat, Tettnanger- ja Mount Hood -humalat
Alkoholia: 4,1 %
Katkeruus: 17,9 EBU
Väri: 7,8 EBC
Kantavierre: 10,2 °P
Hinta: 3,40 €/0,33 l Alkossa

Amazon Forest Pilsenin etiketti lupaa virkistävää pilsneriä täynnä brasilialaista luonnetta. Amazon on Devassaan verrattuna väriltään vaaleampi. Vaahtoa muodostuu kaadettaessa jonkin verran. Tuoksussa on mallasta kuten Devassassa, mukana on myös vähän sitrusta. Tuoksu on Devassaan verrattuna voimakkaampi. Maku on kohtalaisen maltainen. Luvattua brasilialaista luonnetta ei löydy tai sitten se on hyvin heikko. Menisi kohtuullisen rasvaisen ruoan kuten makkaran kanssa. Kotimaisiin oluisiin verrattuna tämä tuntui olevan laimennettu versio Koffin Export Pilsistä.

Kumpikaan olut ei ollut mitenkään erityinen. Amazon Forest Pilsen voittaa vertailun, koska siinä oli edes vähän makua.

Bonusbisse: Cool Head IPAnema

Takavasemmalta rynnistää mukaan vielä kisan yllättäjä Tuusulasta: Cool Head IPAnema. Se ylittää karsintarajan kertomalla, että Cool Headin panimon taustalla on brasilialainen Cleber Goncalves.Oluttyyppi: IPA
Alkoholia: 5,7 %
Katkeruus: 43,6 EBU
Kantavierre: 12,3 °P
Hinta: 3,50 €/0,33 l Alkon tilausvalikoimassa (paikallisesti saatava, Sellon Alkossa myös hyllyssä)

Olut on sameahko, väriltään kultaan vivahtavan oranssi. Tuoksussa on trooppista hedelmää ja vähän greippiä, jopa aavistus karamellisuutta. Myös maussa on trooppista hedelmää kuten mangoa sekä greippiä ja kypsää sitrusta. IPA:ksi tässä on yllättävän vähän katkeruutta. Tyyliltään tämä onkin ehkä lähempänä APA:a kuin IPA:a. Jälkimaku on pehmeä ja vähän mausteinen. Katkeruutta olisi voinut olla minun makuuni vähän enemmänkin. Joka tapauksessa mukavan kesäinen IPA, tämä olisi minun valintani kisakatsomon juomaksi.

Musiikkivalintana on tällä kertaa Tropa de Elite samannimisestä brasilialaisesta toimintaelokuvasta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti