Ironstone Chardonnay 2016

Näytepullo / Norex Selected Brands

Ironstone Chardonnay 2016
Kalifornia, USA; Chardonnay; 12,60 €

Tuottaja Kautz Family Vineyards / Ironstone Vineyards

Etiketin mukaan virkistäviä trooppisten hedelmien aromeja, kuusamaa, voikolaa ja vaniljaa

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Ruokana savulohisalaatti

Lyhyesti: hedelmäinen ja monipuolinen ruokaviini

Kommentit

M: Kauniin kullankeltaisen viinin väri vivahtaa hieman vihreään. Sen tuoksussa on tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja pähkinää ja niiden lisäksi kypsiä trooppisia hedelmiä, omenaa ja ananasta sekä pirteää sitrusta ja karviaista. Viinin suutuntuma on kermainen ja hieman öljyinen, tuoksun aromit toistuvat myös runsaassa ja kuivassa maussa: sitrusta, trooppisia hedelmiä, ananasta, persikkaa, omenaa... Hapokkuutta on mukavasti, jälkimaku on sitruksinen ja ananaksinen.

Savulohisalaatin kanssa Ironstone Chardonnay sopi hyvin ja muutenkin se tuntui varsin monipuoliselta ruokaviiniltä hedelmäisyytensä ja hapokkuutensa ansiosta. Arvosanaksi helposti kulauteltava viini saa 0.

J: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on trooppista hedelmää, vaniljaa, limeä, kypsää ananasta ja karviaista. Kevyesti paahteisessa ja hieman öljyisessä maussa on vaniljaa, aprikoosia, pähkinää, hedelmäisyyttä ja sitrusta. Tammea ei ole käytetty ylenpalttisesti kuten joissakin amerikkalaisissa Chardonnay-viineissä. Jälkimaussa korostuvat sitrus ja ananas. Hapokkuutta on kohtalaisesti.

Viini kävi hyvin lohen seuraksi ja sieti myös sipulia ja kananmunaa. Seurustelujuomaksi viini on hieman liian tuhti, mutta se voisi sopia esimerkiksi äyriäisten tai kanankoipien kanssa. Arvosanaksi annan 0 eli laatu vastaa hintaa.

Savulohisalaatti (kahdelle) 

puoli ruukkua friseesalaattia
puoli ruukkua tammenlehtisalaattia
ruukku villirucolaa
100 g herneitä
muutama varsi kevätsipulia
300 g savulohta (plus santsiannos)
3 keitettyä kananmunaa lohkoina
125 g mozzarellaa viipaleina

Kastikkeeksi perinteisesti suolalla ja pippurilla maustettu oliiviöljyn ja sitruunamehun sekoitus sekä balsamicoa.