21. elokuuta 2018

Viski- ja sikaritasting Teerenpelissä 15.8.2018

Teerenpeli Helsingissä järjestettiin 15.8. viski- ja sikaritasting (15 € ). Sikarit eivät meitä erityisesti kiinnosta, mutta kun Marjutin työkaveri houkutteli, päätimme lähteä tutustumaan viskeihin.

Iltaa isännöi tuttuun tapaan Edrington Finlandin Whisky Ambassador Jarkko Nikkanen. Tällä kertaa tasting pidettiin yläkerran terassilla, sillä tapahtumassa oli tarjolla olleen viiden viskin lisäksi mahdollisuus tutustua Havanna-aitan sikaritarjontaan: kuubalaisten sikarien lisäksi myynnissä oli myös nicaragualaisia sikareita, joiden finessit menivät kuitenkin meiltä ohi.


Ensimmäinen viski oli Jim Beam Original (29,69 €), joka on Jarkon mukaan maailman eniten myyty bourbon. Tuoksua hallitsi bourbonille tyypillisesti vanilja, lisäksi siinä oli hedelmäisyyttä ja hunajaa. Maku toisti tuoksun aromeja jälkimaun kallistuessa appelsiinisuuden ja pippurisuuden suuntaan. Makeutta siihen toi raaka-aineena käytetty maissi. Viskin vaniljaisuus korostui entisestään sen lämmettyä jonkin aikaa lasissa ja varsinkin sen jälkeen, kun kierroksen jälkeen sitä maistoi uudelleen. Jim Beam ei saanut käännytettyä meitä bourbonin ystäväksi, paremminkin se sai haikailemaan cokista viskin sekaan.

Toinen viski The Naked Grouse (34,99 €) edusti maailman eniten myytyä skottiviskityyliä eli skottiblendiä. Peräti 90 % myydystä skottiviskistä on sekoiteviskiä. Sherrytynnyrissä kypsyttäminen on tuonut The Naked Grousen aromeihin rusinaa, pähkinää, kuivahedelmää ja hieman mausteisuutta. Ehkä tämä ei ole maailman paras viski, mutta hinta-laatusuhde on kieltämättä hyvä. Voisikohan tämä olla myös uusi leivontaviski, kun edellinen pääsi loppumaan?


Seuraavana oli vuorossa ensimmäinen single malt, The Macallan Double Cask 12 yo Single Malt (62,99 €), joka on saanut kypsyä sekä amerikkalaisessa että eurooppalaisessa sherrytynnyrissä. Tuoksu oli ylikypsän hedelmäinen, pähkinäinen, suklainen ja hitusen espressoinen. Pehmeä ja hedelmäinen maku jätti hieman öljyisen suutuntuman. Pitkää jälkimakua hallitsi kuivahedelmä. Tämä oli viskeistä Jussin suosikki.

Neljäs viski Highland Park 12 yo Single Malt (49,98 €) oli aromeiltaan hyvin hillityn turvesavuinen. Sen tuoksussa oli hedelmäisyyttä, appelsiinikuorta ja ripaus vaniljaa. Maku toisti tuoksun aromeja ja siinä oli myös vähän lakritsaa. Mausteinen jälkimaku sai lisäpotkua valkopippurista. Tämä viski oli Marjutin suosikki.


Viimeinen viski oli Bowmore 12 yo Single Malt (50,89 €), joka on kypsynyt bourbon- ja sherrytynnyreissä. Sen aromimaailmaa hallitsivat lempeä turvesavu ja tervaisuus, jota verrattiin tervaleijonapastilliin. Tuoksussa oli niiden lisäksi myös merisuolaa, merenpohjaa ja aavistus vaniljaa. Tämä oli Marjutin työkaverin suosikki maistetuista viskeistä ja meidän molempien mielestä täpärästi kakkonen.

Sikareita emme viskin kanssa kokeilleet, mutta niiden kanssa suositeltiin juomia, joissa on hieman makeutta, jotta yhdistelmä olisi miellyttävä. Tastingin loppuvaiheessa terassilla oli jo sen verran savua, että sikarien aromeista pääsi nauttimaan niitä polttamattakin. Ilmeisesti yhdistelmät olivat onnistuneita - osallistujen keskuudessa lopuksi tehdyn gallupin voittajia olivat The Macallan ja Highland Park.

Seuraava viskitasting on Teerenpelissä syyskuussa. Tarkempia tietoja saa seuraamalla Teerenpelin Facebook-sivua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti