The Plaza // Portviini- ja viskitasting 26.2.2020

Viime vuoden marraskuussa Kampin Narinkkatorille avattu The Plaza Wine & Craft Beer järjesti 26.2.2020 portviini- ja viskitastingin. Perustastingiin (35 €) kuului 6 portviinitynnyrissä kypsytettyä viskiä ja 3 portviiniä, ja 25 € lisähinnalla sai vielä yhden portviinin ja viskin lisää. 

Vaikka ensin viskin ja portviinien yhdistäminen tuntui hieman sattumanvaraiselta, niillä oli kuitenkin yhteys: kaikki tastingin viskit olivat kypsyneet portviinitynnyreissä.

Tastingin veti The Plazan pääbaarimestari Jussi Leveelahti. Osallistuimme molemmat tastingiin ja mukanamme oli myös kolmas viskin ja viinien ystävä.

Perussettiin sisältyi kolme Graham's Tawny Port:ia, jotka olivat iältään 10 (29,90 €), 20 ja 30 vuotta (118,98 €). Lisämaksusta settiin sai mukaan Graham'sin 40-vuotias tawnyn.

Portviinit ovat eri vuosikertojen sekoitteita eikä niiden ikämerkintä tarkoita vanhinta sekoitukseen käytettyä portviiniä, vaan kertoo viinien keskimäärin tynnyreissä viettämän ajan. Esimerkiksi 40-vuotiaan tawnyn yksi komponentti oli tiettävästi 48 vuotta vanhaa.

10-vuotiaan aromeissa oli karamellisuutta, kuivahedelmää, pähkinää, rusinaa ja suklaata sekä häivähdys punaista marjaa. 20-vuotias jatkoi samalla linjalla, mutta jonkin verran 10-vuotiasta makeampana, ja 30-vuotiaan tawnyn makumaailma oli myöskin hieman nuorempia makeampi. Jo tuttujen aromien lisäksi siinä oli viikunaa, vaniljatoffeeta sekä mantelia, mutta ei enää lainkaan punaista marjaa.

40-vuotias oli aromeiltaan kaikkein makein. Siinä oli toffeeta, pähkinää, viikunaa, vaahterasiirappia ja rusinaa. Makeutta tasapainottivat hienoinen mausteisuus ja lakritsa.

Peräjälkeen maisteltuina erot tuntuivat pieniltä. Hyppäämällä yhden tai kahden vuosikymmenen yli eli maistamalla esimerkiksi 10-vuotiasta ja 30-vuotiasta peräjälkeen pidemmän kypsytyksen erot tulivat paremmin esille.

The Dalmore Port Wood Reserve Single Malt (92,98 €) on tullut Suomen markkinoillle 4-5 viikkoa sitten, joten se oli todella uusi tuttavuus. Viski on kypsynyt ensin amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen 12-18 kk Graham's 10 yo -tynnyreissä. Sen tuoksussa oli hedelmäisyyttä, appelsiininkuorta, toffeeta, kuivahedelmiä, karkkia ja aprikoosia. Maussa oli savua, mausteisuutta ja kuivahedelmää. Jälkimaussa oli lisäksi hieman vaniljaa. Dalmore oli viskeistä Marjutin suosikki.

Kilchoman Port Cask Matured on tislattu 2015 ja siinä on savuisuutta 55 ppm verran. Tämä viski oli vähän samanlainen kuin Dalmore: sen tuoksussa oli kuivahedelmää, appelsiinimarmeladia ja vähän sitrusta. Maussa oli samoja aromeita kuin tuoksussa, ja lisäksi marjaisuutta. Sekä tuoksussa että maussa oli myös hieman savua. Aromeissa oli myös jotain epämääräisen portviinimäistä. Alkoholia viskissä on 50 %, minkä huomasi lämmittävänä tunteena.

Laphroaig Brodir Port Wood Finish on kypsynyt amerikkalaisissa tammitynnyreissä, viimeistelty ruby-portviinitynnyreissä ja pullotettu 2015. Ensimmäinen versio tästä viskistä oli myynnissä vain Pohjoismaissa. Viskin tuoksussa oli kuivahedelmää, sitrusta, hunajaa, tervaa ja savuisuutta, joka toi mieleen sammuneen nuotion. Maku muistutti Kilchomanin makua, ja siinä oli myös kinuskia ja leipää. Makua luonnehdittiin teräväksi, mutta makeaksi. 

Laphroaig oli perussetistä Jussin ja kolmannen osallistujan suosikki. Pari vuotta sitten Teerenpelin tastingissa tuntunutta marjaisuutta emme nyt huomanneet.

Cragganmore The Distiller's Edition 2019 Single Malt on kaikkien aikojen ensimmäinen turpeinen Gragganmore. Se on kypsynyt tynnyreissä, joissa on tehty aikaisemmin 20-vuotiasta tawny portia. Viskin tuoksussa oli karkkia, trooppista hedelmää, persikkaa, toffeeta ja sitrusta sekä jotain sakemaista. Terävä maku toisti tuoksun aromeja. 

Emme pitäneet sitä yhtä hyvänä kuin Brodiria, mutta se oli paras portviinin seurana, lisäksi portviini muuttui Cragganmoren kanssa makeammaksi. Marjutin mielestä se tuoksui hurmaavan hedelmäiselle ja karkkiselle, joten viskiä olisi voinut vain nuuskutella maistelun sijaan.

Hart Brothers 17 yo Port Finish Blended Malt oli tastingin ainoa sekoiteviski. Sen tuoksussa oli hedelmää, karamellia, toffeeta, tervaa ja kypsää omenaa. Hedelmäisyys oli hallitsevin elementti maussa ja jälkimaussa oli suklaata sekä inkivääriä. Naapuripöydässä aromeista löydettiin myös pullaa. Portviini muuttui viskin kanssa pähkinäiseksi, ja totesimme, että se oli toiseksi paras viski portviinin seurana.

The Balvenie 21 Year Old Port Wood Finish on kypsynyt 22-36 kuukautta 30-vuotiaan tawny portin tynnyreissä. Viskin tuoksu oli makeahko, siinä oli kuivahedelmää, appelsiininkuorta, tervaa ja vähän savua. Maussa oli yrttisyyttä, rusinaa, hunajaa ja marjaisuutta. Tämä oli huonoin viski portviinin kanssa, sillä se latistui melkein vedeksi.

Lisämaksusta settiin sai mukaan Bowmore 23 yo 1989/2013 Port Cask Maturedin. Se on tislattu vuonna 1989 ja kypsynyt pelkästään portviinitynnyreissä 23 vuoden ajan. Viski julkistettiin 2013 ja se on tehnyt kauppansa: jos oikein muistamme, niin tastingissa mainittiin, että Suomessa pulloja taitaa olla enää kolme kappaletta jäljellä. 

 Viskin tuoksussa oli kuivahedelmää, viikunaa, tummaa suklaata, kirsikkaa ja rusinaa sekä aavistus savua. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta ja tervaa. Jussi oli seurueestamme ainoa, joka otti lisäviskin ja se kannatti, sillä se oli Jussin mielestä koko kattauksen paras viski.

Kaikki saivat myös bonusviskin, sillä henkilökunta avasi ensin vahingossa Kilchoman Port Cask Maturedin sijaan Kilchoman Sherry Cask Releasen ja ehti kaataa sen laseihin ennen kuin virhe huomattiin. Sherrytynnyrissä kypsytetty viski oli huomattavasti savuisempi kuin portviiniversio. Savua oli tuoksussa, maussa ja jälkimaussa, sen lisäksi aromeissa oli hieman rusinaa ja luumua. Jos nyt vertailla haluaisi, niin meidän mielestämme portviiniversio oli näistä kahdesta Kilchomanista parempi.

Tämän tastingin perusteella viskin ja portviinien yhdistäminen kannattaa hoitaa tynnyrissä, sillä yhdessä nautittuina ne eivät oikein täydentäneet toisiaan. Päätimmekin jatkossa nauttia viskin viskinä ja portviinin portviininä - ellemme nyt yhtäkkiä keksi jotakin viski-port-drinksua...

***
The Plazan seuraava tasting on 25.3.2020, jolloin aiheena ovat ranskalaiset siiderit ja ruoka.