Suomen Sommelierit ry & Nordalco // Portugalin huippuviinit 25.2.2020

Suomen Sommelieryhdistys järjesti kannatusjäsenilleen Portugalin huippuviinit -tastingin (8 €) yhdessä Nordalcon ja Niepoortin kanssa Bar Jackiessa 25.2.2020. Viinejä esitteli meille Nordalcon Joachim Kurtén.



Piu Piu Pet Nat
Mosel, Saksa; Riesling

Alkujuomana oli melko yllättävä viini - toiset kuuluivat veikkailevan sitä jopa vehnä- tai IPA-olueksi. Samea, hieman pirskahteleva ja hillityn greippinen viini oli mielenkiintoinen: kyllä sen alkuviiniksi tunnisti, mutta muuten sen sijoittaminen kartalle oli vaikeaa... Ei sillä loppujen lopuksi ollut mitään tekemistä Portugalin kanssa (tai jos on, se meni täysin ohi), mutta kiva tuttavuus se oli.

Piu Piu on Pét-Nat eli pétillant naturel eli luonnollisesti kupliva kuohuviini. Se on sekoitus viineistä, joista puolet on käynyt terästankeissa ja puolet tammitynnyreissä. Sen jälkeen se on käynyt toisen käymisen pullossa (méthode ancestrale), mistä se on saanut hillityt kuplansa.

Redoma Rosé 2018
DOC Douro, Portugali; Tinta Amarela, Touriga Franca ja muita lajikkeita; 20,00 €

Varsinainen Portugalin osuus alkoi roseeviinillä. Täytyy myöntää, että tammitynnyrissä kypsyneisiin roseeviineihin ei törmää kovinkaan usein, mutta tässä oli nyt sellainen. Se on käynyt spontaanisti ja sen jälkeen kypsynyt noin viiden kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa oli Redoma Brancosta tuttua villiä luonnetta, vadelmaa, omenaa ja omenankotaa, kypsiä hedelmiä ja mausteita. Tammitynnyrikypsytyksen huomasi kyllä, mutta se ei varsinaisesti pompannut esiin. Viinin maku oli kuiva ja hapokas sekä hieman tanniininen. Maussa oli vadelmaa, punaherukkaa ja persikkaa.

Redoma Rosé on varsin asiallinen rosee, ei mitään hömppää, vaan passeli ruokaviini. Maistelulautaselta sen kanssa sopi rasvainen ja suolainen salami, ja kuulemma se olisi myös erinomainen osteriviini.

Redoma Branco 2017
DOC Douro, Portugali; Rabigato, Códega, Viosinho, Arinto ja muita lajikkeita; 20,00 €

Redoma Brancoon olemme ehtineet tutustua jo pari kertaa aiemmin, tosin tällä kertaa se ei enää yllättänyt niin voimakkaasti kuin aiemmin - lieneekö siihen jo tottunut vai onko oma maku muuttunut vuosien aikana? Vuosikerta 2015 ei tehnyt Marjutiin suurta vaikutusta ravintola Basen viiniklubissa. Vuosikerta 2016 taas osoittautui mielenkiintoiseksi Viini-lehden Vuoden viinit -tastingissa ja itse asiassa se voittikin vuoden valkoviinin tittelin.

Rosén tavoin Redoma Branco kävi spontaanisti ja kypsyi sen jälkeen kahdeksan kuukauden ajan sakkojensa päällä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tammen käytön huomasi jälleen tuoksusta, mutta toisaalta sen tuoksu oli myös parfyyminen ja kukkainen, jopa hieman makea. Viinin maku oli runsas, kypsän omenainen, sitruksinen ja mineraalinen, suutuntumaltaan viini oli pureksittava. Pitää myöntää, että vaikka Redoma Branco menee edelleen mielenkiintoisten viinien luokkaan, se tuntui nyt lempeämmältä kuin aiemmat vuosikerrat.



Sarvet Tinto 2018
DOC Douro, Portugali; Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarela; 14,50 €

Sarvet Tinto (kyllä, nimi on ihan suomalaisittain "sarvet") on Suomen markkinoille lokalisoitu viini: Suomessa myytävien viinien etiketin on piirtänyt Viivin ja Wagnerin luoja Juba, ja muissa maissa toisella nimellä myytävän viinin etiketin on suunnitellut paikallinen sarjakuvataiteilija. Olemme tätä jokus aikaisemmin maistelleet ja helposti juotavaksi todenneet - ja niin oli tarkoituskin, tätä viiniä voi herra Niepoortin mukaan kuulemma juoda helposti toisenkin pullon.

Puolet viinistä on kypsynyt tammitynnyreissä, joten tammi ei tunnu kovinkaan voimakkaasti. Viinin tuoksussa oli kirpeitä, punaisia marjoja, puolukkaa, vadelmaa ja kirsikkaa sekä hieman mausteita. Sama marjaisuus jatkui myös viinin maussa ja siitä voi bongailla myös punaherukkaa ja mustikkaa. Viinin maku oli hapokas ja kohtalaisen kevyt, samoin tanniinit olivat kohtalaiset. Sarvet on ennemminkin rapsakka kuin hilloisen täyteläinen, joten kai sitä se toinenkin pullo menisi hyvän ruoan kanssa hyvässä seurassa.



Vertente 2014
DOC Douro, Portugali; Tinta Roriz, Touriga Franca ja muita lajikkeita; 20,00 €

Vertenten rypäleet ovat kasvaneet yli 60 vuotta vanhoissa köynnöksissä. Viini on käynyt terästankeissa, minkä jälkeen se on kypsynyt 20 kuukauden ajan tammitynnyreissä ja käynyt myös malolaktisen käymisen. (Malolaktinen käyminen muuttaa viinin terävät omenahapot pehmeiksi maitohapoiksi.)

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja ja kirsikkaa sekä hieman mausteita ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Viinin maku oli hapokas ja sen tanniinit olivat rapsakat, tuoksusta tuttujen tummien marjojen ja mausteiden lisäksi maussa oli myös yrttejä. Tällä viinillä on hyvä hinta-laatusuhde - pitäisiköhän sitä ostaa pullollinen kotiinkin?

Redoma Tinto 2014
DOC Douro; Tinta Amarela, Touriga Franca, Rufete, Tinta Roriz, Tinto Cão ja muita lajikkeita; 39,98 €

Redoma Tinton rypäleet ovat kasvaneet vanhoissa köynnöksissä. Viinintekoprosessin aikana on ollut mukana puolet viinin rangoista, mikä lisää viinin tanniinisuutta. Viini on kypsynyt isoissa tynnyreissä, minkä aikana malolaktinen käyminen tuo siihen pehmeyttä.

Mitenkään ärhäkät ja terävät viinin tanniinit eivät olleet, vaan ne tuntuivat pehmeinä, vaikka toki hyvin huomattavina. Redoma Tinto onkin täyteläinen ruokaviini. Sen tuoksussa oli tummia marjoja, luumua ja mausteita sekä hieman nahkaa, ja samat aromit toistuivat myös viinin maussa. Hieno viini.

Maistelulautasella Stiltonia, tummaa suklaata, ilmakuivattua kinkkua, salamia ja oliiveja

...
Ruby Port
Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Franscisca, Tinta Amarela, Sousao, Tinta Roriz ja muita lajikkeita; 9,48 € / 0,375 l

Niepoortin Ruby Port on ikääntynyt keskimäärin kolme vuotta. Se on kypsynyt isoissa tynnyreissä, joten tammi ei ole päässyt vaikuttamaan kovinkaan voimakkaasti. Vaikka viini onkin nuori ja säilyy vielä vuosia, se ei kuitenkaan kehity pullossa, joten sen voi nauttia saman tien.

Ruby Portin tuoksussa oli tummia marjoja, kirsikkaa ja viikunaa. Vaikka vaikutelma oli portviinien tapaan hilloisen makea ja mausteinen, viini oli kuitenkin raikas ja hedelmäinen eikä kovinkaan tuhti. Se sopi tumman suklaan kanssa hyvin.

Colheita 2007
DOC Douro, Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz ja muita lajikkeita

Niepoortin Colheitaa eli yhden vuosikerran tawny portia on kypsytetty talon tavan mukaan vaatimusten mukaisia seitsemää vuotta pidempään eli vähintään kymmenen vuoden ajan. Samalla se on hapettunut ja muuttunut väriltään oranssihtavaksi.

Colheitan tuoksussa on kuivattuja hedelmiä, pähkinää, rusinaa ja vaahterasiirappia ja sen makeutta tasapainotti mukava hapokkuus. Tumma suklaa sopi myös sen seuraksi, samoin sinihomejuusto. (Tällä hetkellä viiniä ei saa Alkosta, mutta jos saisi, se maksaisi noin 20 € / 0,375 l.)


Summa summarum

Jälleen kerran tarjolla oli hienoja portugalilaisia viinejä. Ei ihme, että maa pysyttelee suosikkilistallamme vuodesta toiseen, sillä viinien hinta-laatusuhde on edelleen loistava.