-->

4. marraskuuta 2017

Viini ja ruoka 2017: Vuoden viinit -tasting

Bloggaajapassit tarjosi Messukeskus

Kävimme maistelemassa vuoden valko- ja punaviiniehdokkaat Antti Rinta-Huumon vetämässä Vuoden viinit -tastingissa lauantaina (25 €). Viinit maisteltiin sokkona - tosin jos (ja kun) ehdokkaat oli käynyt katsomassa etukäteen, ne piti vain osata asettaa oikeaan järjestykseen.

Voittajat paljastetaan 15.11. Viini Wine Awards -gaalassa ja 16.11. ilmestyvässä Viini-lehdessä.


Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2015
(Rheinhessen, Saksa; 100 % Riesling; 17,53 €)

Ensimmäisen valkoviinin kaunis kullankeltainen väri oli valkoviineistä kaikkein tummin. Viinin tuoksu oli varsin monipuolinen. Alun yrttisyyden ja herukan jälkeen tuoksusta paljastui nopeasti greippiä, sitrusta, persikkaa ja vihreää omenaa ja niiden lisäksi myös petroolia, öljyisyyttä, paahteisuutta ja jopa hieman mineraalisuutta. Viinin melko täyteläinen ja runsas maku jatkoi tuoksun hedelmäisellä linjalla. Maussa oli hieman makeutta, joka tasapainotti hyvin viinin hapokkuutta. Viinin sai pääteltyä melko helposti olevan Rieslingiä.

Marjutin suosikki sai yleisöäänestyksessä murskavoiton, 52 ääntä.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2016
(Marlborough, Uusi-Seelanti; 100 % Sauvignon Blanc; 29,90 €)

Viinin kirpeässä ja raikkaassa tuoksussa oli niin runsaasti mustaherukkaa, omenaa, karviaista ja nokkosta, että se paljastui saman tien Sauvignon Blanciksi. Sen maku oli tuoksua hillitympi ja miedompi, mutta samalla tavalla sitruksinen, herukkainen ja omenainen. Jälkimaku oli sitruksinen ja mausteinen. Tyylikäs viini.

Yleisöäänestyksessä 22 ääntä.

Redoma Branco 2016
(DOC Douro, Portugali; Arinto, Códega, Rabigato, Viosinho; 16,90 €)

Tämä viini oli yllätys! Sen aromaattisessa ja hieman raskaassa tuoksussa oli paahteisuutta, kypsää omenaa, kinuskia, vaniljaa, pähkinää ja toffeeta. Viinin suutuntuma oli öljyinen ja kermainen. Tuoksun aromit toistuivat myös kuivassa ja mukavan hapokkaassa maussa, jossa oli pähkinää, hedelmäisyyttä, yrttejä ja tammea. Mielenkiintoinen viini - itse asiassa huhtikuun viiniklubissa edellinen vuosikerta todettiin jopa hieman liian mielenkiintoiseksi. Nyt lasissa oli sitä huomattavasti miellyttävämpi viini.

Jussin suosikki sai yleisöäänestyksessä 25 ääntä.


Joseph Drouhin Moulin-à-Vent 2015
(AC Moulin-à-Vent, Bourgogne, Ranska; 100 % Gamay; 15,98 €)

Ensimmäinen punaviini oli väriltään purppuraisen sinertävä. Sen tuoksussa oli hillitysti makeaa marjaa, herukkahyytelöä, mustikkahilloa, puolukkaa, luumua ja jonkin verran toffeeta. Kevyessä, pirteän hapokkaassa maussa oli tuoksun aromien ohella vadelmaa. Viinin tanniinit olivat pehmeät ja viipyilevät ja yhdistyivät mukavasti viinin pieneen mausteisuuteen.

Marjutin suosikki sai yleisöäänestyksessä vain 17 ääntä.

Tommasi Crearo 2014
(IGT Verona, Italia; Cabernet Franc, Corvina Veronese, Oseleta; 18,98 €)

Toinen punaviini oli varsinkin ensimmäisen, tyylikkään viinin jälkeen varsin eläimellinen tuttavuus. Sen roteva tuoksu oli karpaloinen ja maanläheinen (multaa, nahkaa, tallia). Maku myötäili tuoksun aromeja ja siinä oli myös kypsää marjaa sekä kuivattuja hedelmiä. Kohtalaiset tanniinit täydensivät hyvin rustiikkista vaikutelmaa.

Yleisöäänestyksessä 25 ääntä.

Coma Vella 2009
(DOCa Priorat, Espanja; Cabernet Sauvignon, Cariñena, Garnacha País, Garnacha Peluda, Merlot, Syrah; 31,99 €)

Viimeisen viinin tuoksu ei aluksi antanut mitään, mutta vähitellen siitä paljastui nahkaa, paahteisuutta, tummia marjoja (boysenmarjaa ja karhunvatukkaa), puolukkaa, makeita mausteita ja mustetta. Viinin makeahko maku oli täyteläinen, mausteinen ja lakritsainen ja tanniinit pehmeät. Aikaisempi vuosikerta (2007) oli jo toissavuonna ehdokkaana, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä vuosikerta pärjää.

Jussin suosikki sai yleisöäänestyksessä murskavoiton, 50 ääntä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti