Barolo & Friends -tapahtuma järjestettiin toisen kerran Vanhalla ylioppilastalolla 7.11.2017. Viime vuonna emme päässeet mukaan, joten tänä vuonna tapahtumaa ei voinut jättää väliin. Varasimme myös paikat Sandro Minellan vetämään The Great Grapes of Piemonte -tastingiin.
Costa Catterina Roero Arneis Spumante Ma Brut 2015
(DOCG Roero Arneis Spumante; 100 % Arneis)
Tastingin ensimmäisenä viininä oli selkeä ja tyylikäs kuohuviini. Sen pirteän sitruksisen tuoksun lime ja lemon curd -tahna yhdistyivät vihreään omenaan, persikkaan ja hunajameloniin. Kuohuviinin mousse oli mukavan kermainen ja maku raikas, kuiva ja hapokas. Sitruksen lisäksi maussa oli tuoksun tavoin omenaa, limeä ja niiden lisäksi hieman mausteita ja ruohoa. Sitruksisuus toistui myös jälkimaussa, joka oli myös yrttinen ja pähkinäinen.
Giacomo Vico Roero Arneis 2016
(DOCG Roero Arneis; 100 % Arneis)
Tastingin toinen viini oli myös tehty Arneis-rypäleestä. Sen tuoksussa oli kypsähköjä vaaleita hedelmiä, sitrusta, omenaa, persikkaa ja ananasta, ja niiden lisäksi kukkaisuutta, ruohoa, valkoherukkaa ja herukanlehteä. Viinin selkeä maku oli täyteläinen ja hedelmäinen, havaittavissa olivat tuoksusta tutut sitrus, omena, päärynä ja persikka. Jälkimaku oli yrttinen.
Tämä viini oli Jussin suosikki.
Malvirá Vigna Renesio 2016
(DOCG Roero Arneis; 100 % Arneis)
Arneis-viinit vain paranivat! Kolmas viini oli tuoksultaan aromaattisempi ja kypsemmän hedelmäinen kuin edellinen: omenan ja persikan lisäksi tuoksussa oli kukkaisuutta ja vaniljaa. Runsas maku oli hapokas ja kuivahko, tuoksun aromien lisäksi siinä oli yrttejä, hunajaa ja pähkinää. Jälkimaku oli yrttinen.
Silvia Castagnero Ferlingot 2016
(DOC Grignolino d'Asti; 100 % Grignolino)
Ensimmäinen punaviini oli kevyt ja hapokas. Sen tuoksussa oli punaisia marjoja, puolukkaa ja karpaloa sekä pippurista mausteisuutta. Maku mukaili tuoksua, tanniineja oli vain vähän. Viinin hieman pinotnoirmainen hapokas marjaisuus oli varsin piristävää.
Tämä viini oli Marjutin suosikki.
Grasso Fratelli Barbera d'Alba 2013
(DOC Barbera d'Alba; 100 % Barbera)
Toinen punaviini oli myöskin suhteellisen kevyt ja hapokas, mutta kuitenkin aromikas. Sen tuoksussa oli tummia marjoja, kuten mustikkaa, sekä kypsiä punaisia marjoja, mausteita, mustetta ja aavistus nahkaa. Mehukas maku jatkoi samoilla linjoilla, tanniinit olivat kevyet ja jälkimaku mausteinen.
Olivero Mario Dolcetto d'Alba 2016
(DOC Dolcetto d'Alba; 100 % Dolcetto)
Dolcetto on makeaan (dolce) viittaavasta nimestään huolimatta kuiva viini. Sen tuoksussa oli tummia marjoja, mustikkaa ja kirsikkaa, sekä jonkin verran orvokkia ja karvasmantelia. Viinin intensiivinen maku oli kohtalaisen hapokas ja marjainen, mansikan ja mustikan lisäksi siinä oli havaittavissa mausteita ja mustetta. Jälkimaussa oli mustaherukkaa ja pippuria.
Tämä viini oli Jussin kakkossuosikki.
Casa E. di Mirafiore Barolo 2013
(DOCG Barolo; 100 % Nebbiolo)
Viimein päästiin illan pääasiaan eli Baroloon! Sen moniulotteinen tuoksu oli aiempien viinien tapaan mausteinen ja marjainen, mutta hapokkaiden punaisten marjojen, kuten karpalon ja puolukan, lisäksi tuoksussa oli myös kukkaisuutta, tupakkaa, nahkaa ja tummaa suklaata. Samat aromit toistuivat myös hapokkaassa ja herkullisessa maussa, jossa tanniinit hiipivät pienellä viiveellä, ja karpalo sekä pippuri jäivät vielä jälkimakuun.
Tämä viini oli Marjutin kakkossuosikki.
Travaglini Gattinara 2012
(DOCG Gattinara; 100 % Nebbiolo)
Travaglini Gattinaran edellinen vuosikerta olikin jo tuttu viinibloggaajien edellisestä yhteispostauksesta, mutta tämä seuraava vuosikerta oli vielä maistamatta - ja maukas sekin oli. Viinin tuoksu oli robusti, maanläheinen ja marjainen, karpalon lisäksi siinä oli havaittavissa taatelia ja pippuria. Maku oli kevyehkö ja tuttuun tapaan hapokas ja pirteän tanniininen sekä tuoksun lailla marjainen, karpaloinen ja taatelinen. Tämäkin vuosikerta oli varsin miellyttävä tuttavuus, tosin viinin voisi myös varastoida muutamaksi vuodeksi ja palata sitten asiaan.