Huhtikuun keittokirjasta raportointi lipsahti toukokuun puolelle, mutta ei anneta sen haitata, koska kokkaus tapahtui kuitenkin oikean kuukauden puolella.
Kuukauden keittokirjana on moderni klassikko, Jamie Oliverin Alastoman kokin paluu (WSOY 2003). Jamie Oliver on englantilainen kokki, joka nousi kuuluisuuteen vuosituhannen vaihteessa Alaston kokki -tv-sarjallaan. Sarjan nimi tulee Jamien riisutusta, mutkattomasta ja luonnollisesta lähestymistavasta ruokaan, ei siitä, että ruokaa laitettaisiin ns. nakkena.
Kokkaus osui vappuaattoon, johon mutkaton ruoanlaitto sopikin oivallisesti. Reseptiksi valikoitui helppo ceviche-tyylinen aasialaistunut tonnikala, jossa ainekset vain pilkottiin ja sekoitettiin. Sen seuraksi teimme nuudelisalaattia.
Vappuna juodaan perinteisesti kuohuvaa, joten juomaksi valitsimme Charles Heidsieck Brut Millésimé 2005:n. Charles Heidsieck perusti omaa nimeään kantavan samppanjatalon 29-vuotiaana vuonna 1851. Heti perustamista seuraavana vuonna Charles Heidsieck suuntasi valloittamaan Amerikan samppanjamarkkinoita. Hän markkinoikin samppanjaansa niin pontevasti, että sai paikallisilta lempinimen "Champagne-Charlie".
Nykyään Charles Heidsieck haluaa pysyä pienenä, mutta tunnistettavana tuottajana. Talo on tunnettu runsaasta varastoviinien käytöstä sekä laadukkaista vuosikertasamppanjoista. Heidsieckin suku on myös kahden vanhemman samppanjatalon taustalla. Charlesin isosetä Florens-Louis Heidsieck perusti Heidsieck & Co:n vuonna 1785, ja sittemmin talo jakautui Piper-Heidsieckiksi ja Heidsieck & Co Monopoleksi.
Samppanjaan käytetyt rypäleet on kerätty Grand Cru- ja Premier Cru -tarhoilta. Se on kypsynyt kahdeksan vuotta hiivasakkojen päällä.
Charles Heidsieck Brut Millésimé 2005
AC Champagne, Ranska; 60 %
Pinot Noir, 40 % Chardonnay; hinta noin 70 € kymmenisen vuotta sitten
Tuottaja Charles Heidsieck
Etiketin mukaan elegantti ja moniulotteinen samppanja
Rypäleiden mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia,
ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas,
hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen,
toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo
samppanjaan/kuohuviiniin eleganssia.
Pinot Noir: kirsikkaa,
raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän
tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua,
kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa
Ruokana aasialaistunut tonnikala ja nuudelisalaatti
Lyhyesti: hienosti ikääntynyt vuosikertasamppanja
Kommentit
M: Tumman kullankeltaisen samppanjan tuoksussa on paahteisuutta, pähkinää, sitrusta, omenaa ja kypsiä kivihedelmiä. Maku on hapokas ja tuoksun tapaan kypsän hedelmäinen sekä jonkin verran mineraalinen ja hunajainen. Kuplat ovat pirteät ja miellyttävät. 20 vuoden iästä huolimatta samppanja on hyvinkin raikas ja eloisa, toki myös tyylikkäästi ikääntynyt ja hieman tummempia sävyjä saanut. Jos emme olisi korkanneet sitä vappuna, se olisi varmasti säilynyt vielä vuosia.
Aasialaistuneen tonnikalan ja nuudelisalaatin kanssa samppanja sopi oikein hyvin. Se voisi sopia myös muiden kala- ja äyriäisruokien kanssa, mutta ei todellakaan tarvitse seurakseen ruokaa. Parasta tietenkin on siemailla sitä kaikessa rauhassa ajatuksen kanssa hyvässä seurassa. Arvosanaksi Charles Heidsieck Brut Millésime saa ++.
J: Samppanja on kullankeltaista. Tuoksuusa on paahdetta, kypsää trooppista hedelmää, pähkinää ja hieman hunajaa. Maku on hapokas ja siinä on paahdetta, kypsää omenaa, persikkaa, pähkinää ja hieman mineraalisuutta. Jälkimaussa on sitruunaa ja hieman yrttejä. Samppanja on tasapainoinen ja hyvin ikääntynyt.
Samppanja sopi tonnikalan kanssa oikein hyvin. Se kävi myös nuudelisalaatin seuraksi, paitsi jos sattui puraisemaan chiliä. Samppanja voisi käydä myös äyriäisten seuraksi. Arvosanaksi Charles Heidsieck Brut Millésime saa ++.
Entä resepti?
Resepti oli mutkaton. Jamie Oliverin Alaston kokki -keittokirjojen tv-sarjasta tuttu jutusteleva tyyli ei aina toimi yhtä hyvin kirjoitettuna kuin tv:ssä, mutta joka tapauksessa ohjetta oli helppo seurata. Lopputulos oli maukas, vaikka kookosmaidon käyttö hieman epäilytti aluksi.