Espoon IPA-raati testaa Insel-Brauerein oluita

Espoon IPA-raati kokoontui alkusyksystä testaamaan Insel-Brauerein oluita. Oluiden seurana oli Västerbotten-piirakkaa ja vihreää salaattia, Oliver-salaattia, kinkkua, juustoja, suolakurkkua, hunajaa, smetanaa ja suklaamoussea.

Insel-Brauerei sijaitsee Rambinissa Saksan suurimmalla saarella Rügenillä. Sen perusti vuonna 2015 Markus Berberich, joka työskenteli aikaisemmin Weihenstephanilla ja Störtebekerillä. Panimo keskittyy nautinto-oluisiin, joissa korostuvat maku, aromi ja elämyksellisyys.

Maistetut pullot on ostettu jouluristeilyltä ja muilta risteilyiltä. Tallink Siljan laivojen valikoimissa on tällä hetkellä vain 0,33 l pulloja.

Tasting aloitettiin Baltic-sarjalla.

Baltic Ale (7,5 %)

Panimon mukaan kyseessä on belgityylinen olut, ja tuoksussa onkin selvästi havaittavissa belgihiivaa sekä belgioluille tyypillisiä aromeja - korianteria, sitruksisuutta ja pientä valkopippurisuutta sekä hedelmäisyyttä ja kevyttä kukkaisuutta. Maku on kuivahko ja raikkaan hapokas. Sitruuna ja korianteri toistuvat myös maussa, ja lisäksi oluessa on maltainen runko. Jälkimaku on kevyesti mausteinen ja hiukan yrttinen. Raatilaiset kuvasivat olutta termillä "hyvä dokabiliteetti", ja se olikin helppoa juotavaa.

Baltic Dubbel (8,5 %)

Makeahkossa tuoksussa on hunajaa, karamellia, rusinaa ja toffeeta. Maku toistaa tuoksun makeita aromeja, mutta on kuitenkin raikas ja hieman paahteinen. Pitkä jälkimaku on maltainen ja pehmeä. Kokonaisuus on raikas ja leppoisa. Olut oli oikein hyvää ruoan seurana. Se oli kahden raadin jäsenen suosikki ensimmäisen kattauksen oluista.

Baltic Tripel (9,5 %)

Oluen tuoksussa on yrttejä, mausteita, sitruunaa, korianteria ja belgihiivaa. Maltainen maku on tuhdimpi kuin tuoksun perusteella voisi olettaa. Tuoksun aromeista yrttisyys on maussa vahvin. Alkoholi ei maistu läpi, mutta lämmittää. Olut oli Jussin suosikki ensimmäisen kattauksen oluista.

Baltic Stout (7,5 %)

Oluen tuoksussa on klassisia stoutin aromeja: paahteisuutta, kahvia, suklaata ja aavistus lakritsaa. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös tummaa mallasta. Jälkimaussa on edellä mainittujen aromien lisäksi hieman raikasta mentolia. Se oli oikein mainio stout.

Toinen kattaus sisälsi loput oluet.

East Coast IPA (5,6 %)

Oluen trooppisen hedelmäisessä tuoksussa on greippiä, appelsiinia ja mangoa. Raikas maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on lisäksi sitruunaa. Katkeruutta on maltillisesti ja olut on helposti lähestyttävä. Se ei kuitenkaan juurikaan erotu vastaavista oluista.

Kreide Biere Brut (5,6 %)

Olut on valmistettu samppanjametodilla eli toinen käyminen on tapahtunut pullossa eikä jäljelle ole jäänyt lainkaan sokeria. Tuoksun aromimaailma muistuttaa Baltic Alea, mutta siinä ei ole belgihiivaa. Raikkaassa maussa on hunajaa ja omenaa. Maku ei ole kuitenkaan makea vaan kuiva. Se oli yhden raadin jäsenen suosikki toisen kattauksen oluista.

Quadriga (10,5 %)

Olut on valmistettu samalla lailla kuin Kreide. Se on tarkoitettu juhlajuomaksi, joten se on käytetty Kreideä vahvemmaksi. Oluen tuoksussa on hiivaa, sitruunaa ja hieman paahdetta. Maku on raikas ja samppanjamainen. Maussa on vähän hunajaa, vaikka se onkin kuiva. Se oli Jussin ja yhden muun raadin jäsenen suosikki toisen kattauksen oluista.

Summa summarum

Maistetuista oluista East Coast IPA oli hienoinen pettymys, sillä se oli perus-IPA. Muuten oluet olivat maukkaita ja mielenkiintoisia. Quadriga oli oluista yllättävin.