Kokkaa kirjasta: saraseenikana ja Dr. Zenzen Riesling

Viini saatu mainostarkoituksessa / Galatea Beverages / Fiksuviini

Lokakuun keittokirja oli Hannele Klemettilän Keskiajan keittiö (Atena Kustannus Oy, 2007). Koska meillä oli näytteenä saatua Dr. Zenzenin rieslingiä, valitsimme ruoaksi saraseenikanan, johon tulee valkoviiniä. Ajattelimme viinin myös sopivan hyvin ruoan kanssa.

Keskiajan keittiössä on alkuperäisiä keskiaikaisia reseptejä ja tietoa keskiajan ruokakulttuurista. Kirjan kirjoittanut Hannele Klemettilä on myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan erikoistunut tutkija ja tietokirjailija.

Moselissa sijaitseva Einig-Zenzen on perustettu vuonna 1636 ja tilaa johtaa jo kolmastoista sukupolvi. Viiniin käytetyt rypäleet tulevat pääasiassa Bernkastelin alueelta.

Dr. Zenzen Riesling
Mosel, Saksa; Riesling; 34,98 € (3 l hanapakkaus)

Tuottaja Einig-Zenzen
Maahantuoja Galatea Beverages

Etiketin mukaan tasapainoinen ja ihastuttava Moselin viini

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana saraseenikana, lanttua, kaalia ja ruisleipää

Lyhyesti: helposti lähestyttävä ja monikäyttöinen riesling

Kommentit

M: Moselin rieslingeihin voi aina luottaa: niiden hapokkuus ja makeus on tyypillisesti miellyttävällä tavalla tasapainossa ja viinit ovat helppoa juotavaa. Sama pätee myös Dr. Zenzenin risukkaan. Sen tuoksussa on sitrusta, omenaa ja muita vaaleita hedelmiä sekä hieman yrttejä ja mineraalisuutta. Maku on samaan aikaan sekä hapokas että hedelmäisen makea, ja kokonaisuutena viini on miellyttävä perusriesling.

Makeahkon kanaruoan kanssa viini sopi hyvin, tosin sitä piti kulautella ihan reippaasti, jotta pääsin yli ruoan runsaasta appelsiinisuudesta. (Taustalla on täysin henkilökohtainen syy, sillä syön mieluiten appelsiinit sellaisenaan enkä pidä esimerkiksi myöskään suklaan ja appelsiinin yhdistelmästä.) Toisaalta kanan kanssa syöty Sitkas-näkkileipä oli erinomaisen hyvää. Viini voisi sopia kanaruokien lisäksi myös kalaruokien ja äyriäisten kanssa, samoin salaattien kanssa ja toki hörpittäväksi ihan sellaisenaan. Arvosanaksi Dr. Zenzen Riesling saa +.

J: Raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja vihreää omenaa, joiden aromeja täydentää hienovarainen kukkaisuus. Maku toistaa tuoksun aromeja. Siinä on myös vivahdus trooppista hedelmää ja kevyttä mineraalisuutta sekä kevyesti makeutta. Jälkimaku on pirteän hapokas ja sitruunainen.

Viini sopi makeahkon ruoan kanssa hyvin. Se kävisi myös salaattien ja kevyiden kalaruokien seuraksi ja maistuu hyvin sellaisenaankin. Viini sopisi myös joulupöytään isommalle porukalle graavilohen, sillin ja muiden kalaruokien kanssa. Dr. Zenzen Riesling on helposti lähestyttävä viini, arvosanaksi se saa +.

Entä resepti?

Saraseenikanan resepti on alun perin 1300-luvun Italiasta. Se on ilmeisesti varakkaamman väen ruokaa, koska siihen tulee useita hedelmiä ja mausteita: appelsiinia, sitruunaa, taatelia, luumua, päärynää, omenaa, inkivääriä, muskottipähkinää ja mantelia.

Reseptiä oli helppo seurata. Nykyajan ihmisen makuun saraseenikana oli hieman liian makeaa ja kaipasi suolaa. Pippuri ja inkivääri toivat ruokaan hieman jälkipotkua. Appelsiini maistui liian voimakkaasti, joten sitä olisi voinut laittaa vähemmän tai jättää jopa kokonaan pois.