25. syyskuuta 2018

Old World Wines 2018

Saimme kutsun Vanhalla ylioppilastalolla 10.9.2018 järjestettyyn Old World Wines -tapahtumaan. Tässä muutamia poimintoja viinivalikoimasta.


Viime vuodelta tutut samppanjat, Tribaut Blanc de Chardonnay Brut NV (34,89 €), Tribaut Brut Nature NV (30 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay, 35 % Pinot Meunier; 33,30 €) ja Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Champagne Brut Nature 1er Cru NV (42,80 €) olivat edelleen mainioita.

Niiden lisäksi tarjolla oli englantilaista kuohuviiniä: Wiston Estate Cuvée Brut 2013 (Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay; 46,90 €) miellytti sitruksisella rapsakkuudellaan, hedelmäisyydellään ja kermaisella suutuntumallaan.


Harvemmin vastaantulevia kreetalaisia viinejä oli tarjolla runsaasti: valko- ja punaviinien lisäksi valikoimassa oli yksi kevyesti pirskahteleva, puolimakea kuohuviini Zazazu Demi Sec (Vilana, Vidiano, Moskato Spinas; 12,39 €). Kukkainen kuohuviini taisi osua juuri sopivaan väliin ja sai toivomaan, että kesä jatkuisi vielä.

Lyrarakisin valkoviineistä parhaiten mieleen jäivät jo ennalta tuttu, raikkaan hedelmäinen Vóila Vineyard Assyrtiko 2017 (12,06 €), Armi Thrapsathiri 2017 (19,98 €) ja hapokas, hedelmäinen ja kukkainen Psarades Plytó 2016 (14,01 €).

Punaviineistä taas mieleen jäi tuhti Symbolo Grand Cuvée 2014 (50,87 €) ehkä juuri sen takia, että sen runsaan ja vivahteikkaan, hieman robustin, tumman marjaisen ja tanniinisen maun kontrasti muihin viineihin oli niin suuri.


Tummista ja tuhdeista viineistä puheenollen... 47 Anno Domini Le Argille Cabernet di Cabernet 2014:n (Italia; Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc) pullo on päällystetty betonilla, koska sillä halutaan kunnioittaa vanhaa italialaista viinitekotaitoa. Herkullisen marjainen ja pehmeän tanniininen viini on myös kypsynyt perinteiseen tapaan betonisäiliöissä kahden vuoden ajan. (Mainittakoon, että samassa pöydässä oli muitakin mainioita viinejä, esimerkiksi kepeän hedelmäinen Aurore Franciacorta Brut sekä Stagårdin Grüner Veltlinereitä ja Rieslingejä. Laitamme nimet muistiin.)

Toinen herkullinen Cabernet Franc oli marjainen ja mausteinen Avgvstvs Cabernet Franc 2014 (19,40 €) - se ja sen seurana olleet San Felice Pugnitello 2013, Campogiovanni Brunello di Montalcino 2013 ja Vajra Barolo Albe 2015 saivat meidät keskustelemaan viinien tanniineista ruotsiksi ilman sen suurempaa änkytystä. Hämmentävää - mutta jos keskustelu avataan ruotsiksi, niin parhaansa pitää yrittää.


Valkoviineistä hienoja olivat Elena Walchin mutkattoman raikas Müller-Thurgau 2017 ja hedelmäinen, mausteinen ja mineraalinen Chardonnay Cardellino 2015. Terroiria kunnioittaen tehdyt viinit olivat tyylikkäitä - Müller-Thurgauhun ei edes kovin usein törmää, joten se oli erityisen mukava tuttavuus.


"Näihin ei kovin usein törmää / mielenkiintoista" -osastolta voisimme mainita Poderi di San Pietro Amphora Moris -amforakypsytetyn valkoviinin - sen maku oli varsin mielenkiintoinen hedelmäinen, kukkainen ja hieman mausteinen, jopa aavistuksen mineraalinen. Ei huono laisinkaan.

Rejiji Bionda White Merlot taas oli nimensä mukaisesti Merlot'sta tehty valkoviini. Sen hedelmäisyys kääntyi jännästi banaanin suuntaan. Mielenkiintoista.

Giuliani Baronaggio Primitivo Riserva - niin, Primitivostakin voi tehdä riservaa, sitä ei vain tule kovin usein ajatelleeksi. Olihan viini tietenkin hyvin primitivomainen: kypsiä punaisia marjoja, mausteita, kukkaisuutta, mutta siinä oli kuitenkin enemmän ryhtiä ja hapokkuutta kuin perus-primitivossa.


Makeita valkoviinejä ei ollut montaakaan tarjolla. Rosenhofilta maistoimme kaikki kolme tapahtumassa ollutta makeaa valkoviiniä. Welschriesling Beerenauslese 2012 oli aprikoosinen, hunajainen ja hieman rusinainen. Kevyt sitruunainen hapokkuus tasapainotti makua mukavasti. Grüner Veltliner Trockenbeerenauslese 2012 oli kolmesta maistetusta kaikkein makein. Sen aromimaailmassa oli omenahilloa, appelsiinia, kuivattuja hedelmiä ja hunajaa. Viimeisenä maistoimme Orion Gruner Veltliner Eiswein 2015:ä, jonka aromeissa oli rusinaa, hunajaa ja trooppisia hedelmiä. Oikein mainioita kaikki kolme.

Jälleen kerran hieno tapahtuma ja hienoja viinejä, joita kaikka emme vain saa tässä mainittua.

1 kommentti :