-->

21. marraskuuta 2019

Beaujolais Nouveau 2019

Marraskuun kolmas torstai on taas koittanut ja beaujolais nouveau -viinit ovat tulleet myyntiin toisten iloksi ja toisten kauhuksi. Vuosi 2019 on kuulemma ollut hyvä, joten viinien ei pitäisi olla niin banaanisia kuin joskus aikaisempina vuosina.


Beaujolais nouveau on Ranskan Beaujolaisin alueelta tuleva uuden sadon viini, joka lasketaan markkinoille vain parin kuukauden päästä sadonkorjuusta aina marraskuun kolmantena torstaina. Viinit on tarkoitettu nautittaviksi nuorena, melkeinpä saman tien ja mielellään noin 12-14-asteiseksi viilennettyinä.

Beaujolais nouveau -viinit valmistetaan hiilidioksidi-/hiilihappokäymisen avulla (macération carbonique). Rypäleitä ei murskata ensin, vaan tertut lisätään suljettuun käymisastiaan kokonaisina ja alimmat tertut murskaantuvat rypälemassan painon alla. Niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan ansiosta. Käymisen aikana syntyy hiilidioksidia, ja sen lisäksi käymisastiaan lisätään hiilidioksidia suojaamaan rypäleitä hapelta. Hapettomassa tilassa loputkin rypäleet alkavat käydä ja sen myötä rikkoutua. Maseraatio jatkuu 4-5 vuorokautta, minkä jälkeen viini jatkaa käymistään normaalin punaviinin tavoin.

Viinien rypälelajike on Gamay (Gamay Noir à Jus Blanc). Siitä saadaan pehmeitä, hedelmäisiä ja kevyitä viinejä, jotka ovat usein myös parfyymisia eivätkä oikeastaan yhtään tanniinisia.


Alkoon saapui tänä vuonna tuttuun tapaan kaksi beaujolais nouveau -viiniä, jotka yllättivät positiivisesti ja sopivat pienen ranskalaishenkisen naposteltavan kanssa hyvin.

Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2019 
AOP Beaujolais Nouveau; Gamay; 10,90 €

Sinertävän viinin tuoksu on kuin onkin aavistuksen banaaninen, mutta sitä hallitsee kuitenkin marjaisuus: vadelmaa on runsaasti, mansikkaa jonkin verran, samoin punaherukkaa. Viinin maku on ilahduttavan ryhdikäs ja siinä tuntuu jopa hieman tanniineja, vaikka hapokkuus ja keveä hedelmäisyys ovat hallitsevia piirteitä. Onhan tämä suutuntumaltaan melkeinpä pirskahteleva viini hauskaa maisteltavaa näin torstai-iltana, mukavaa hömppää marraskuun synkkyyden keskellä.

Mainittakoon, että viini sopi oikein hyvin Jukolan Juuston Vintage Cheddarin pariksi.

Jean Loron Beaujolais Nouveau Villages 2019
AOP Beaujolais Nouveau Villages; Gamay; 11,89 €

Edellistä hieman tummemman viinin tuoksussa ei ensin ole oikeastaan yhtään banaania, mutta kyllä se sieltä paljastuu kuitenkin. Yleisvaikutelma on tummasävytteisempi kuin edellisen ja marjaisuus taittuu enemmän karpalon suuntaan, vaikka vadelmaa tässäkin on. Marjaisuuden lisäksi tuoksussa on hentoa mausteisuutta ja kukkaisuutta, mistä plussaa. Myös tämän viinin maku on ilahduttavan ryhdikäs ja se alkaa vaikuttaa melkein vakavasti otettavalta viiniltä. Jälkimaussa tuntuu mausteisuutta ja banaani on siirtynyt vaivihkaa huomaamattomiin takavasemmalle.

Jean Loron Beaujolais Nouveau Villages 2019 oli suosikkimme näistä kahdesta. Se tuntui enemmän ruokaviiniltä, sillä rasvainen unkarilainen salami, savulohi ja juustot sopivat sen kanssa varsin passelisti.


***
Aiemmat vuosikatsaukset:
2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011

2 kommenttia :

  1. Banaani vähän pelottaa, mutta silti kävin ruokiksella kaupassa ja illalla maistellaan onko sitä banaania vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän vähän banaania oli tänä vuonna! Oikein mukavia torstaihömppäviinejä molemmat.

      Poista