-->

24. maaliskuuta 2020

Gratiot-Pillière-samppanjaillallinen Sue Ellenissä 10.3.2020

Koska kaikki ovat varmaankin miettineet (tai sitten eivät), miksi ihmeessä jätimme väliin ravintola Basen viiniklubin ehkä toista kertaa ikinä, niin kerrotaan se nyt: olimme samppanjaillallisella! Suomen Sommelierit ry järjesti kannattajajäsenilleen samppanjaillallisen 10.3.2020 yhteistyössä ravintola Sue Ellenin, Champagne Gratiot-Pillièren ja Bornicon & Salmingin kanssa (55 €). Samppanjoita esitteli talon vientipäällikkö Christelle Gratiot.


Alkumalja
Champagne Gratiot-Pillière Extra Brut Tradition
(80 % Pinot Meunier, 16 % Chardonnay, 4 % Pinot Noir; 30,00 €)

Meunier-vetoisiin samppanjoihin törmää harvemmin - se johtunee siitä, että tuottajat eivät ole arvostaneet Meunieria yhtä paljon kuin kahta muuta hallitsevaa samppanjarypälettä Chardonnayta ja Pinot Noiria. Syynä on esimerkiksi se, että siitä tehtyjen samppanjoiden ikääntymispotentiaali ei ole ollut yhtä hyvä. Onneksi kehitys on kuitenkin kehittynyt ja poikkeuksia on...

Meunier on Pinot-sukuun kuuluva rypälelajike - toiset kutsuvat sitä edelleen Pinot Meunieriksi, toiset vain Meunieriksi - ja se tuo samppanjoihin aromaattisuutta ja hedelmäisyyttä. Lajikkeen nimi tarkoittaa "mylläriä", mikä johtunee siitä, että sen lehtien pinnalla näyttää olevan jauhoja.

Extra Brut -samppanja oli sitruksisen rapsakka ja omenaisen kirpeä, mukavan mineraalinen ja jopa aavistuksen paahteinen. Lisäksi sen hinta on vain 30 €! Aiemmat kolmenkympin samppanjasuosikkimme taisivat saada tästä vakavan kilpailijan.


Naudan tartar, suolaheinää, keltuaista ja pikkelöityä hampunsiementä
Champagne Gratiot-Pillière Blanc de Blancs 2011
(100 % Chardonnay; 42,00 €)

Alkuruokana tarjoiltiin naudan tartar ja hieman yllättäen Blanc de Blancs 2011 -samppanjaa - jotenkin viime aikoina on tottunut siihen, että tartarin seuraksi kaadetaan ryhdikästä roseesamppanjaa.

Mutta kas vain, ryhdikäs ja hedelmäinen samppanja sopi erinomaisesti tartarin kanssa. Itse tartar oli kohtalaisen lempeä ja sen höysteenä olleet siemenet toivat mukavan rapsakkaa suutuntumaa, joten samppanja pääsi loistamaan. Toisaalta miellyttävän hapokas, toisaalta kypsän omenainen ja kermainen samppanja oli niin miellyttävää juotavaa, että sitä olisi voinut nauttia lasillisen toisensa perään - ja mikä parasta, hintakin on vain 42 €.


Meribassia, broccolia, maa-artisokkapyrettä ja tilli-beurre blanc -kastiketta
Champagne Gratiot-Pillière Millésime 2013
(59 % Pinot Meunier, 26 % Chardonnay, 15 % Pinot Noir; 42,00 €)

Sue Ellenin kalaruoat ovat aina olleet herkullisia, niin tämäkin meribassi. Tilli-beurre blanc -kastike oli mukavan hapokas - ja maa-artisokka on vain hyvää, mitäpä sitä sen enempää analysoimaan.

Kalan kanssa tarjoiltu Millésime 2013 -samppanja oli vielä edellistä omenaisempi, paahteinen ja kuivahedelmäinen. Sen aromit alkoivat kääntyä jo pähkinäiseen suuntaan ja mukana oli myös mukavasti mineraalisuutta. Siinä oli samaa runsautta ja täyteläisyyttä kuin aiemmissakin samppanjoissa, joten talon tyyli alkoi olla jo tuttu. Hinta-laatusuhde tuntui myös olevan kohdallaan.


Pannacotta ja boysenmarjaa 
Champagne Gratiot-Pillière Brut Rosé
(84 % valkoista pohjaviiniä, josta 78 % Pinot Meunier, 22 % Chardonnay ja 16 % punaista coteau champenoix -viiniä vuodelta 2016; 35,00 €)

Kaiken kruununa oli vielä pannacottaa ja boysenmarjaa sekä roseesamppanjaa. Vaikka ensin ajattelisi, että samppanjan pitäisi olla jälkiruokaa makeampaa, yhdistelmä toimi, koska pannacotta oli ennemminkin kermainen ja boysenmarja taas hapokas kuin makea. Tasapainoisessa ja ryhdikkäässä samppanjassa maistui punaisia marjoja: herukkaa, mansikkaa ja vadelmaa, ja sen marjaisuus komppasi hyvin kastikkeen marjaisuutta.

Hieno roseesamppanja - veikkaan, että sitä saattaa hyvinkin tulla ostettua ensi kesänä.


Gratiot-Pillière on perheyritys, joka on tuottanut viiniä vuodesta 1657 lähtien, ja samppanjaa Gratiot-Pillièren nimellä vuodesta 1969 lähtien. Samppanjatalo sijaitsee Champagnen alueen itäosassa Charly-sur-Marnessa. Alueella viljellään eniten Pinot Meunieria, joten se on myös talon viljellyin rypälelajike: 80 % tuotannosta on Pinot Meunieria, 15 % Chardonnayta ja 5 % Pinot Noiria. Vuosituotanto on n. 150 000–180 000 pulloa.

Talon tyyli on hedelmäisen runsas ja sen samppanjat on tarkoitettu juotaviksi nuorina.


Vink vink: Gratiot-Pillièren samppanjoihin pääsee tutustumaan syksylle siirretyssä Grand Champagne Helsinki -tapahtumassa 15.-17.10.2020.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti