-->

19. maaliskuuta 2020

Vieraskynä / Ravintola Basen viiniklubi 10.3.2020: kuohuviinien sokkotasting

Emme valitettavasti päässeet ravintola Basen maaliskuiseen viiniklubiin, mutta ei hätää - klubista raportoi vieraileva tähtemme.

***

Tervehdys rakkaat lukijat ja viinin ystävät!

Olen teidän oma Kallion Kirjeenvaihtajanne. Koska Jussi ja Marjut olivat jossain maailmalle eksyneinä, ikäväkseni oli jätettävä Gambinat Hesarille ja suunnattava parempien juomien pariin Espooseen.

Tällä kertaa Basessa järjestettiin osittainen sokkomaistelu. Tässä maistelussa viinit olivat tiedossa, mutta maistelijat eivät ennalta tienneet, mitä viiniä on missäkin lasissa.Illan emäntänä oli Aino Tuomikoski ja hän edusti Vindirekt-maahantuojaa. Hän oli valinnut maistettavaksi neljä kuohuviiniä ja yhden samppanjan. Aluksi Aino kertoi kuohujuoman eri valmistusmenetelmistä. Harmikseni minulle selvisi, ettei yhtään limonadimenetelmällä (SodaStreamistä tuttu) tehtyä viiniä ollut tarjolla. Sen sijaan valtamenetelmät eli tankki- ja pullokäyminen sekä maalaismenetelmä (Pét Nat) olivat edustettuina.

Ensimmäisessä lasissa oli Moshi Moshi Sparkling Organic (Jean Biecher, Veneto, Italia; Trebbiano; 12,98 €, Alko 953841), joka on perinteisellä eli samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini. Se oli todella tyypillinen italialainen kuohuviini – kukkea ja marjaisa. Siinä oli pieni kuplarakenne ja se oli todella nami.

Kolmanteen lasiin oli hämäykseksi laitettu Prosecco Extra Dry NV, (Corvezzo, Veneto, Italia; Glera; 12,49 €, Alko 557447). Corvezzo on tankkikäymismenetelmällä valmistettu viini. Ero tuohon toiseen italialaiseen oli pieni. Lähinnä Corvezzo oli vaaleampi ja maultaan hieman kevyempi kuin Moshi Moshi.  Molemmat viinit soveltuvat seurusteluun ja kevyiden kasvisruokien seuraan.

Lasissa numero kaksi oli viini nimeltä I Am the Ninja! 2018 (Testalonga, Swartland, Etelä-Afrikka; Chenin Blanc; ei saatavana Alkosta). Tämä tapaus oli tehty maalaismenetelmällä ja sen huomasi heti tuoksusta, joka oli persoonallinen ja maanläheinen. Viini oli myös samea, joten ei ollut vaikeata arvata, minkä menetelmän viini on lasissa kaksi. Maku oli selkeästi moniulotteisin näistä kaikista. Viini toimisi hyvin aperitiivina, koska se jätti veden mukavasti kielen päälle.

Laseissa neljä ja viisi oli samppanjamenetelmällä tehdyt viinit. Ensin oli Silver Brut Nature (André Clouet, Champagne, Ranska; Pinot Noir; 36,90 €, Alko 925577) ja viimeisessä lasissa oli La Cuvée Brut Corpinnat 2015 (Gramona, Katalonia, Espanja; Xarel-lo, Macabeo, Parellada; 25,98 €, Alko 904247).

Molemmissa viineissä oli ylenpalttisesti paahteisuutta ja kypsää marjaa. André Clouet oli näistä kahdesta voimakkaampi ja jyräsi alleen maistelulautasen antimista kaiken paitsi parmesaanin. Mukana oli myös kurkkua ja maa-artisokkakeittoa. Minun suosikikseni nousi Corpinnat, koska se niin tasapainoinen ja elegantti, ja se myös valittiin yleisön suosikiksi.Kaiken kaikkiaan kuohuviinikattaus tässä maistelussa oli kovatasoinen, yksikään viini ei ollut heikko esitys. Sitä kertoo myös se, että suosikkiäänestys oli tiukka ja kaikki viinit saivat useita ääniä.

Kallion Kirjeenvaihtaja

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti