That's Neiss Pink Riesling


That's Neiss Pink Riesling 
Saksa; 97 % Riesling, 3 % Pinot Noir; 13,89 €

Tuottaja Weingut Neiss

Etiketin mukaan viinijuoma

Rypäleiden mukaan
Riesling: omenaa, persikkaa, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana flammkuchenia ja mansikka-halloumisalaattia / sellaisenaan

Lyhyesti: Saksassa lainsäädännöllisistä syistä viinijuomaksi määritelty ja Alkossa aromatisoitujen viinien osastolle sijoitettu roseeriesling

Kommentit 

Roseeriesling on ollut tämän kevään ilmiö - tätä kirjoittaessa se on loppunut Alkon verkkokaupasta ja myymäläsaatavuuskin on hieman heikkoa. Me jäimme pöhinän alkaessa pohtimaan, ostaisiko sitä vai ei, mutta ongelma ratkesi toukokuisessa etätastingissa, kun toinen vieraamme toi yllättäen mukanaan pullollisen.

Roseerieslingin taustasta ei tarvitse tässä varmaan puhua sen tarkemmin, sen voi lukea Winestaten sivuilta tai katsoa Tuomas Meriluodon videolta. Mikään uusi keksintö puna- ja valkoviinin sekoittaminen ei ole, mutta pitää myöntää, että roseesamppanjoita lukuunottamatta sekoittamalla valmistettuja roseeviinejä ei ole kovinkaan usein tullut vastaan - eikä roseerieslingiä koskaan.

Jos viini(juoma)n tarinan tiivistäisi, niin se syntyi onnekkaan sattuman myötä sekoittuneista rieslingistä ja pinot noirista ja kelpasi Saksan viranomaisille sen jälkeen, kun sekoitukseen lisättiin vielä tilkka vettä. Saksan lainsäädännön mukaan puna- ja valkoviinin sekoitusta ei saa myydä viininä, mutta veden lisäämisen myötä siitä tuli weinhaltiges Getränk eli viinijuoma. (Tarkkasilmäisimmät huomasivat varmasti, että etiketissäkin mainitaan vesi eli H2O.) Alkossakin kannattaa siis suunnata muiden viinien osastolle, kunhan hyllyihin saapuu täydennystä.

Millainen roseeriesling sitten oli?

Melko mielenkiintoinen. Sen hennon lohenpunainen väri sai hakemaan tuoksusta mansikkaa ja vadelmaa ja ehkä jotain yrttistä Provencen roseiden tapaan, mutta lähes turhaan. Toki viinin tuoksussa oli jotain marjaista ja häivähdys punaisia hedelmiä, mutta rieslingin sitruksisuus ja raikas omenaisuus tuntuivat kuitenkin voimakkaimmin. Maussa tuntui rieslingin raikasta hapokkuutta, mutta myös sitä pehmentäviä punaista marjaisuutta. Kokonaisuus oli raikas ja miellyttävä, ja neljän hengen raatimme päätyi siihen, että roseeriesling on oikein mukava ja monikäyttöinen kesäjuoma.

Mielenkiintoista, mitä vain tilkkanen punaviiniä voikaan tehdä... Äkkiä ajatellen sillä ei luulisi olevan suurta merkitystä, mutta pitihän se myös testata itse, kun etätastingin viineistä oli jäljellä vielä rieslingiä ja spätburgunderia (eli pinot noiria). Jo pieni, melko sattumanvarainen määrä spätburgunderia värjäsi rieslingin kauniin vaaleanpunaiseksi ja pyöristi sen makua marjaisuudellaan. Onnistunut yhdistelmä siis.