#vegepaatti Tallink Siljan laivan viinit 2017Saimme kutsun Tallink Siljan kesälounaalle Silja Symphonylle 10.6.2017 ja pääsimme tutustumaan uudistuneeseen Suomi 100 -buffetiin sekä toukokuun alussa vaihtuneisiin laivan viineihin. Laivan viinien valinta ei muuten ole aivan yksinkertaista - niiden on sovittava monien eri ruokien kanssa hyvää hinta-laatusuhdetta unohtamatta.

Alkumaljaksi meille tarjottiin lasilliset laivan samppanjaa Bauchet Brutia, joka oli kevyt ja hedelmäinen sekä aavistuksen paahteinen. Vertailun vuoksi olisi ollut mielenkiintoista maistaa myös laivan kuohuviiniä Brioso Spumante Extra Dryta, mutta sitä ei valitettavasti ollut tarjolla. Seuraavan risteilyn ohjelmassa ovat siis mitä todennäköisimmin laivan kuohuvat - ja uudet laivan oluetkin ovat vielä testaamatta.Buffet-ruokien kanssa meille tarjottiin laivan punaviiniä Zonin Velluto Appasimentoa (Veneto, Italia; 8,50 € / 0,75 l) ja laivan valkoviiniä Geil Riesling Trockenia (Rheinhessen, Saksa; 8,50 € / 0,75 l).

Geil Riesling Trockenin tuoksussa oli herukanlehteä, limeä, omenaa ja yrttisyyttä. Tuoksun perusteella viiniä olisi ensin voinut arvella myös Sauvignon Blanciksi, sen verran hallitsevia herukkaisuus ja yrttisyys olivat Rieslingille tyypillisen sitruksisuuden jäädessä paitsioon. Viinin maku oli hillityn hapokas, limettinen, herukanlehtinen ja yrttinen. Se sopi hyvin alkuruokien kanssa ja tex-mex-pöydän mausteisempien ruokien seuraksi.

Zonin Velluto Appassimenton tuoksu oli marjainen, hilloinen ja herukkainen. Sen mausteisessa maussa oli tummia marjoja ja kirsikkaa. Viini oli parhaimmillaan kypsää lihaa sisältäneiden pääruokien kanssa, lisäksi se toimi hyvin jälkiruokapöydän juustojen seurana meitä suomalaisia usein miellyttävän makeuden ansiosta.

Vegaaniruoat on merkitty vihrein lapuin, joten ne on helppo löytää
...
Täytyy myöntää, että siitä on hieman aikaa, kun olemme viimeksi käyneet laivan buffetissa syömässä, niinpä päivän pääasia eli uudistunut valikoima kiinnosti kyllä. Uudistuksien taustalla on kaksi syytä: Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi valikoimaan haluttiin mukaan vanhoja kunnon suosikkiruokia, joita kyseltiin sekä Club One -kanta-asiakkailta että laivahenkilökunnalta. Lisäksi kasvis- ja vegaaniruoan kysyntä on koko ajan lisääntynyt, joten #vegepaatti-projektin merkeissä on kevään ajan kehitetty vegaaniruokatarjontaa.

Kyselyn mukaan alkupalapöydän kalat ovat kestosuosikkeja, pääruokavalikoimaan taas pääsivät mukaan mm. silakkapihvit, loimulohi ja lihamureke. Parasta oli kuitenkin ehkä se, että suklaamousse on tehnyt paluun jälkiruokapöytään! Buffetin valikoima vaihtelee myös sesongin mukaan.

#vegepaatti-projektin ansiosta jatkossa kaikki kasvisruoat ovat vegaanisia ja tarjolla on myös kokonainen menu alku-, pää- ja jälkiruokineen. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole korostaa vegaanisuutta ja lokeroida sitä erilleen, vaan tehdä niin hyvää ruokaa, että se maistuu kaikille - ja siinä näköjään onnistuttiin, koska kun pääsimme lämpimään ruokaan saakka, laarit ammottivat melkein tyhjinä. Valikoimiin ovat tulleet mm. falafel, hummus, kasvisvartaat, kasviscurry ja grillattu munakoiso.


Syys-lokakuussa buffet uudistuu lisää ja vaihtuu marraskuun puolenvälin aikaan joulubuffetiksi. Ehkä seuraavalla risteilyllä voisi pitkästä aikaa harkita buffetia à la carten sijaan - Jussi tykkäsi erityisesti tex-mex-pöydästä ja Marjut voisi syödä loputtomasti voileipäkakkua ja suklaamoussea.