12. heinäkuuta 2018

Vertailussa Affligem Blonde, Dubbel ja Tripel


Viking Gracen myymälässä oli edulliseen hintaan (n. 1,60 € per pullo) belgialaisen Affligemin oluita, joten ne piti tietenkin ostaa vertailtaviksi. Tarjolla olivat Blonde (6,7 %), Dubbel (6,8 %) ja Tripel (9,0 %).

Affligemin kylään Belgiassa perustettiin luostari vuonna 1074 ja oluen paneminen alkoi luostarissa kymmenen vuotta myöhemin. Vuonna 1956 munkit lopettivat oluiden valmistamisen ja luovuttivat reseptit paikalliselle panimolle. Heineken osti Affligemin panimon vuonna 2010.


Blonde on väriltään kullankeltainen. Vaahtoa muodostuu kaadettaessa vähän. Tuoksussa on maltaisuutta, hedelmäisyyttä, hunajaa ja hieman sitrusta. Maku toistaa tuoksun aromeja, mutta sitruuna erottuu selvemmin. Jälkimaussa korostuvat yrttisyys, maltaisuus ja korianteri.


Dubbel on väriltään kupariin vivahtavan ruskea. Vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti ja se säilyy kohtuullisen kauan. Makeassa tuoksussa on karamellisuutta, kuivahedelmää, rusinaa ja hieman suklaata. Maku on tuoksun tavoin makea, siinä on kevyttä paahteisuutta ja samoja aromeja kuin tuoksussa.


Tripelin väri on oranssiin vivahtavaa meripihkaa. Vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti, mutta se laskeutuu nopeasti. Hedelmäisessä tuoksussa on appelsiinia, mausteisuutta ja hieman hunajaa. Makeahkoa makua hallitsevat appelsiini, sitrus ja hunaja. Jälkimaku on yrttinen. Alkoholi ei maistu, mutta lämmittää.

Näistä kolmesta Dubbel oli sekä Jussin että Marjutin suosikki. Kahdesta muusta Blonde oli enemmän Jussin makuun, sillä se on enemmän perinteinen belgiolut. Tripelin hedelmäisyys ja appelsiini saivat oluen muistuttamaan APA:a. Oluen ystävän kannattaa ehdottomasti poimia näitä mukaansa, mikäli päätyy laivalle.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti