D'Arenberg The Love Grass Shiraz 2018

Näytepullo / Vinetum Oy

D'Arenberg The Love Grass Shiraz 2018
McLaren Vale, Australia; Shiraz; 15,90 €.

Viini on luomu, biodynaaminen, vegaaninen ja kevytlasipullossa.

Tuottaja d'Arenberg
Maahantuoja Vinetum Oy

Etiketin mukaan viini viipyilee suussa kuin röllinurmikat viinitarhoilla (eli love grass, Eragrostis-suvun kasvi)

Rypäleen mukaan
Shiraz (Syrah): tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana poronkäristys, parmesaanigratinoidut maa-artisokat

Lyhyesti: mehevän mausteinen ruokaviini

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, lakritsia ja mausteita sekä hieman nahkaa ja savua. Lisäksi tuoksussa tuntuu häivähdys kahvia ja eukalyptuksen raikkautta. Melko täyteläistä, tumman marjaisaa ja mausteista makua piristää pirteä pippurisuus ja ronski, mutta ei liian hallitseva tanniinisuus. Vaikka viini on kypsynyt 18 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä, se ei ole ylitsepursuvan vaniljainen, vaan tammikypsytys on ennemminkin tuonut siihen pehmeyttä ja pyöreyttä. Yleisvaikutelma on lämmin, rustiikkinen ja maanläheinen. Mehevä viini maistuu ruoan jälkeen sellaisenaan pimenevässä lokakuun lopun illassa, vaikka varsinainen seurustelu- tai meditaatioviini se ei ole, vaan toimii paremmin ruoan kanssa. 

Poronkäristyksen ja parmesaanigratinoitujen maa-artisokkien seuraksi viini sopi mainiosti. Sen napakkuus leikkasi hyvin ruoan rasvaisuutta, toisaalta taas pitkään haudutettu käristys pehmensi viinin pippurisuutta ja tanniinisuutta. Viini voisi maistua myös kovien juustojen ja pataruokien tai muiden runsaan makuisten liharuokien kanssa, Arvosanaksi viini saa ++.

J: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on kypsää tummaa marjaa kuten mustaherukkaa ja karhunvatukkaa sekä makeaa luumua. Niiden lisäksi tuoksussa on hieman lakritsaa, nahkaa ja savua. Australialaisille viineille tyypillistä eukalyptusta on vain aavistus. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Mausteisuus on vahvempaa kuin tuoksussa. Tanniineja on reippaasti. Jälkimaku kallistuu kypsän karpalon ja kahvin suuntaan, myös mausteisuus vahvistuu jälkimaussa pippurisuudeksi. Tammikypsytyksen huomaa jälkimaun hentona vaniljaisuutena.

Ruoan kanssa viini sopi erinomaisesti. Sen kypsä marjaisuus toimi hyvin erityisesti poronkäristyksen kanssa. Viini myös leikkasi kivasti parmesaanin rasvaisuutta. Se voisi sopia myös grillatulle lihalle ja pataruoille. Hinta-laatusuhteen ansiosta viini saa arvosanaksi ++.

Parmesaanigratinoidut maa-artisokat

500 g maa-artisokkia
50-100 g parmesaania
ruokaöljyä, suolaa, mustapippuria

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Pese maa-artisokat hyvin. Puolita pienet ja leikkaa isommat 4-6 osaan. Laita palat uunivuokaan ja kaada päälle ruokaöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista maa-artisokkia ensin 225 asteessa 15 minuutin ajan, laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10 minuutin ajan tai kunnes maa-artisokat alkavat olla pehmeitä. Ripottele juusto maa-artisokkien päälle ja paista grillivastuksen alla 200 asteessa kymmenisen minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut hieman.