Xavier Vignon Cuvée Anonyme Rouge 2015

Xavier Vignon Cuvée Anonyme Rouge 2015
AOC Châteauneuf-du-Pape, Ranska; Grenache, Mourvedre, Counoise, Vaccarèse, Muscardin; 29,90 € Viking Gracella

Tuottaja Xavier Vignon

Etiketin mukaan Châteauneuf-du-Papen viiniä (rypäleet tulevat tarhoilta, joilla useita lajikkeita kasvaa yhdessä eli niiden tarkka suhde on arvoitus, ilmeisesti ainakin 60 % on Grenachea ja 25 % Mourvedrea)

Rypäleen mukaan
Grenache: mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja
Mourvèdre: maanläheistä makua, aluskasvillisuutta, nahkaa, eläimellisyyttä, pehmeitä punaisia hedelmiä, kypsiä puutarhamarjoja ja marjojen kuoria, yrttejä, suklaata, kahvia, minttua, tryffeliä
Counoise: enimmäkseen Rhônen alueella kasvatettava rypäle, käytetään sekoiteviineissä tuomaan niihin pippurisuutta ja hapokkuutta
Vaccarèse: enimmäkseen Rhônen alueella kasvatettava rypäle, tuo sekoiteviineihin mausteisuutta, pippurisuutta ja tanniineja
Muscardin: enimmäkseen Rhônen alueella kasvatettava rypäle, hyvin hapokas ja aromeissa kukkaisuutta

Ruokana entrecôte ja hedelmäinen cheddarjuustosalaatti

Lyhyesti: tuhti ja tumman marjainen

Kommentit

M: Syvän tummanpunainen viini rusertaa hieman reunoiltaan, mikä lupailee kehittynyttä viiniä. Sen tuoksussa on kypsiä tummia marjoja, luumuja, viikunaa ja lakritsaa, jonkin verran pippurista mausteisuutta ja rustiikkisia sävyjä sekä hieman mineraalisuuttakin. Vaikka tuoksu on aavistuksen makea, viinin maku on ensituntumalta kuiva ja napakan tanniininen ja sen tumma marjaisuus jää pippurisen mausteisuuden varjoon. Lopuksi tuntuu kahvin ja tumman suklaan kitkeryyttä. Viini on täyteläinen, mutta toisin kuin väri lupaili, se on vielä nuorekkaan oloinen ja tuntuu siltä, että sitä voisi hyvin jemmailla vielä usean vuoden ajan.

Sellaisenaan nautittava viini tämä ei ihan ole edes muutaman tunnin ilmaannuttuaan, vaan se kaipaa seurakseen ruokaa. Entrecôten kanssa se toimi hyvin ja sen voisi kuvitella myös muun mehevien liharuokien tai pataruokien seuraksi. Salaatin kanssa se sopi myös hyvin, varsinkin kirsikkatomaattien kanssa se pelasi hyvin yhteen. Arvosanaksi tyylikäs viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Moniulotteisessa tuoksussa on runsaasti kypsää, tummaa marjaisuutta, mustaherukkaa ja mustikkaa. Marjojen lisäksi tuoksussa on nahkaa, lakritsaa, viikunaa, tummaa suklaata ja aavistus vaniljaa. Pehmeän täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja ja on lisäksi mausteinen. Jälkimaussa mausteisuus kallistuu pippurisuuden suuntaan. Hapokkuus ja tanniinit ovat hyvässä balanssissa. Viinin ilmaantuessa kypsä marjaisuus muuttuu hilloisuudeksi ja maun mausteisuus vahvistuu pippurisuudeksi.

Entrecôten seuraksi viini sopi oikein hyvin. Se pärjäsi myös salaatin viinin kannalta hankalampien elementtien kuten tomaatin, viinirypäleiden ja kirpeän omenan kanssa. Oikein hyvä viini saa arvosanaksi ++.