Viinijuoma saatu mainostarkoituksessa / Hartwall
Kesäkuun keittokirjaksi valitsimme ahvenanmaalaisen huippukokin Michael Björklundin ensimmäisen keittokirjan Lähiruokaa (Kenneth Nars, 2011; alkuperäinen teos Min nordiska mat, suomentanut Saara Villa). Michael Björklund on valittu vuoden kokiksi sekä Suomessa että Ruotsissa, minkä lisäksi hän sijoittunut viidenneksi Bocuse d'Or -kilpailussa vuonna 1999. Hänet tunnetaan myös monista tv-sarjoista, mm. Strömsöstä, ja hän omistaa Smakbyn-ravintolan Ahvenanmaalla.
Olimme jo aiemmin päättäneet tehdä ruoaksi kalakeittoa Hans Välimäen tapaan, mutta kaipasimme keitolle lisuketta. Päätimme siis kokeilla äidin hemvete-leipää.
Ruoan seuraksi valitsimme näytteenä saamamme Zensa Bianco Organico 8% -viinijuoman, joka on uusi, matala-alkoholinen lisäys Zensa-viinisarjaan. Se on valmistettu luontoa kunnioittaen ilman lisä- tai torjunta-aineita, mihin myös viinisarjan nimi leikillisesti viittaa: italian sana "senza" tarkoittaa "ilman". Kyseessä ei tällä kertaa kuitenkaan ole viini, vaan "aromatisoitu viinijuoma", toisin sanoen sitä on todennäköisesti laimennettu ja/tai maustettu jollakin (vesi, vichy, hedelmäuute tms.).
Zensa Bianco Organico 8%Italia; Fiano ja muita vaaleita rypäleitä; esim. 9,95 € K-Supermarket Leppävaarassa
Tuottaja Orion Wines
Maahantuoja Hartwall
Etiketin mukaan kevyt, hedelmäinen ja raikas
Rypäleen mukaan
Fiano: pähkinää, hunajaa, kukkaisuutta ja trooppisia hedelmiä kuten ananasta. Siitä voidaan tehdä myös makeita viinejä, joissa on kuivattujen luumujen ja viikunoiden aromeja.
Ruokana äidin hemvete-leipää ja kalakeittoa
Lyhyesti: helposti lähestytttävä valkoviinijuoma
Kommentit
M: Kullankeltaisen viinijuoman tuoksussa on runsaasti vaaleita hedelmiä, päärynää, omenaa, mangoa, persikkaa ja sitrusta, kukkaisuutta ja makeita karkkimaisia vivahteita. Aromaattinen tuoksu lupailee paljon kaikkea, mutta maku ei aivan vastaa lupauksiin: se on toki tuoksun tavoin raikkaan hedelmäinen, mutta samaan aikaan yllättävänkin kuiva ja hapokas. Siitä myös huomaa sen, että alkoholia on alle 8 %, koska kokonaisuus on hieman mehumainen.
Hemvete-leipä on hyvää varsinkin lämpimänä. Viinijuoma taas käy ihan hyvin ruoan kanssa, ja jos sitä ei ajattele viininä, vaan viinin tyyppisenä juomana, se on oikeastaan kohtuullisen kivaa juotavaa. Sen maku on melko neutraali, joten se on myös monikäyttöisen oloinen. Riittävän hyvin viilennettynä viinijuoma voisi sopia esimerkiksi salaattien tai pikkunaposteltavien kanssa tai kuumina päivinä ihan sellaisenaan. Arvosanaksi Zensa Bianco Organico 8% saa 0.
J: Viinijuoma on väriltään kirkas, vaalea sitruuna. Kevyen aromaattisessa tuoksussa on sitruunaa, ananasta, trooppista hedelmää ja aavistus pähkinää. Rapsakan hapokas maku on voimakkaan sitruunainen, ja siinä on myös ripaus tuoksun aromaattisuutta. Jälkimaku on sitruunainen ja hieman mineraalinen. Kokonaisuus on kevyehkö.
Kalakeiton kanssa viinijuoma ei sopinut kovin hyvin ärhäkkään hapokkuutensa vuoksi. Leivän kanssa se kävi paremmin. Se voisi sopia myös vaalean kalan tai kevyiden pastojen kuten pasta primaveran seuraksi ja maistuu myös sellaisenaan. Arvosanaksi Zensa Bianco Organico 8% saa 0.
Entä resepti?
Reseptiä oli helppo seurata. Teimme taikinaa vain puolet ohjeesta, mutta silti leipiä tuli runsaasti. Reseptissä ei kerrottu ohjeellista paistoaikaa, mutta kymmenen minuuttia oli sopiva. Leipä sopi keiton kanssa hyvin. Siitä saisi myös tuhdin täytetyn leivän esimerkiksi savulohen, salaatin ja remouladin kera.