Moss Cocktail Barissa järjestettiin 15.3.2025 amerikkalaisen Michter's Distilleryn tasting (65 €), jonka veti tislaamon brändilähettiläs Kenneth Charles.
Michter's Distillery sai alkunsa Pennsylvanian Schaefferstownissa vuonna 1753, kun John Shenk perusti Shenk's-nimisen tislaamon. Tislaamo tuotti aluksi ruisviskiä, sillä alueella oli runsaasti ruispeltoja. 1800-luvun puolivälissä tislaamon osti Abraham Bomberger, joka muutti sen nimeksi Bomberger's. Kieltolain jälkeen tislaamo vaihtoi omistajaa useaan kertaan.
Nykyisen nimen kehitti 1950-luvulla yksi silloisista omistajista, Lou Forman, yhdistämällä osia poikiensa Michaelin ja Peterin nimistä. Tislaamo meni valitettavasti konkurssiin vuonna 1989. Joseph J. Magliocco ja Richard "Dick" Newman ostivat konkurssipesän 1990-luvulla ja siirsivät toiminnan Louisvilleen Kentuckyyn.
Michter'sin viskit valmistetaan usein pienissä erissä (small batch), ja ne kypsytetään erityisesti valituissa tynnyreissä.
Michter's Small Batch US★1 American Whiskey (41,7 %; 77,90 €)
US★1‑sarja on kunnianosoitus Michter'sin alkuaikojen viskeille.
American Whiskeyä kypsytetään toisen täytön bourbontynnyreissä, mutta se ei kuitenkaan ole bourbonia. Bourbonia on kypsytettävä uudessa amerikkalaisessa tammitynnyrissä ja sen raaka-aineista vähintään 51 % on oltava maissia.
Viskin tuoksussa on vaniljaa, toffeeta, kuivattua hedelmää ja hieman mausteita. Maku toistaa tuoksun aromeja ja siinä on myös hieman yrttisyyttä. Jälkimausssa on mausteisuutta ja hieman toffeeta.
American Whiskey oli mainio siemailuviski ja hyvä aloitus tastingille, tykkäsin.
Michter's Small Batch US★1 Sour Mash (43 %; 77,91 €)
Alkuperäinen Michter’s Sour Mash oli myynnissä 1970- ja 1980‑luvuilla. Se palasi Michter'sin valikoimaan osana US★1‑sarjaa vuonna 2012. Nimi viittaa valmistusmenetelmään, jossa osa edellisen erän mäskiä käytetään uuden erän mäskin juurena. Sour Mash ei ole bourbonia eikä Kentucky ryetä, sillä maissin tai rukiin määrä ei ylitä 50 %:a.
Viskin tuoksussa on viljaa, vaniljaa, kuivahedelmää, pähkinää ja hapankirsikkaa. Maussa on tuoksun aromien lisäksi sitruunaa, joka tekee mausta hieman hapokkaan. Jälkimaku on hedelmäinen.
Sour Mash oli moniulotteisempi kuin American Whiskey. Pidin erityisesti sen hapankirsikkaisesta ja sitruunaisesta aromimaailmasta.
Michters Small Batch US★1 Kentucky Straight Bourbon (45,7 %; 77,90 €)
Viski valmistetaan 20 tynnyrin erissä.
Tuoksussa on vaniljaa, kuivahedelmää, toffeeta ja rusinaa. Hieman makeassa maussa on tuoksun aromien lisäksi luumua. Jälkimaussa on kuivahedelmää, mausteita ja hieman pippuria.
Straight Bourbon oli maukas bourbon. Pidin sen makeista aromeista, mutta muuten se ei oikein erottunut vastaavan hintaluokan bourboneista.
Michter's Single Barrel US★1 Kentucky Straight Rye (42,4 %; 76,24 €)
Viskiä valmistetaan nimensä mukaisesti yhden tynnyrin erissä, ja jokainen erä on ainutlaatuinen. Rukiin osuus viskiin käytetyistä viljoista pyörii 70 % tienoilla erän mukaan.
Tuoksussa on toffeeta, ruista, yrttejä ja appelsiininkuorta. Maussa on tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta. Suutuntuma on hieman öljyinen. Jälkimaussa on pippuria, kuivahedelmää ja tammea.
Tämä oli suosikkini US★1-sarjan viskeistä. Pidin erityisesti sen rukiisista aromeista.
Michter's 10 Year Kentucky Straight Bourbon (47,2 %)
Viski valmistetaan yhden tynnyrin erissä. Nimessä puhutaan kymmenestä vuodesta, mutta se on minimi kypsytysaika ja viski voi olla kypsynyt jopa 14-18 vuotta.
Tuoksussa on kypsää hedelmää, toffeeta, vaahterasiirappia ja hillitysti tammea. Maussa on tuoksun aromien lisäksi tummaa suklaata, pähkinää, omenahilloa ja hieman pippuria. Jälkimakua hallitsevat tammi ja toffee.
Eurooppalaisissa verkkokaupoissa 10yo Bourbonin hinnat alkavat 250 eurosta. Ihan niin paljon en siitä maksaisi, vaikka pidin siitä enemmän kuin US★1-sarjan bourbonista.
Michter's 10 Year Kentucky Straight Rye (46,4 %)
Viski valmistetaan yhden tynnyrin erissä. Se oli poissa valikoimasta 2010-luvun alusta vuoteen 2014 asti.
Tuoksussa on tummaa suklaata, nahkaa, vaniljaa, kuivahedelmää, omenapiirakkaa ja paistettua aprikoosia. Maku toistaa tuoksun aromeja ja siinä on myös hieman savua ja pippuria. Pitkässä jälkimaussa on tammea ja mausteisuutta.
10yo Rye oli suosikkini kymmenvuotiaista viskeistä. Sen hintaluokka on sama kuin 10yo bourbonilla, joten saattaisin harkita ostamista.
Summa summarum
Tasting oli melko hintava, mutta se oli ehdottomasti hintansa arvoinen. Varsinkin Michter'sin kymmenvuotiaita viskejä oli mielenkiintoista päästä maistamaan.