Kutsu saatu mainostarkoituksessa / Retro Enoteca
Retro Enoteca
Vuorikatu 16, Helsinki
Syksyllä 2024 Kaisaniemeen avautunut Retro Enoteca uusi menunsa noin kuukausi sitten toukokuun lopussa ja kutsui meidät tutustumaan siihen. Lähdimme mielellämme syömään, sillä hyviä syitä oli useita:
- italialainen ja italialaishenkinen ruoka on lähellä sydäntämme
- Jussi Hukkasen ja Jesse Vottosen toinen ravintola Passio on ollut loistava
- viinit ovat omaa maahantuontia, joten niitä ei saa muualta
- kaksi omaa olutta, IPA ja lager
- sisustuksessa on käytetty hurmaavia vintage-esineitä.
Tilasimme alkuun Retro Lagerin ja Tomatinin, joka oli herkullisen umaminen ja tomaattinen drinkki sekä jaettavaksi Retron maistelulautasen. Maistelulautasella oli erilaisia leikkeleitä ja juustoja sekä säilöttyjä kasviksia ja hilloketta. Varsinkin näkkäri oli koukuttavaa!
Kanavan panimon valmistama Retro Lager oli hedelmäinen, hieman makea ja hillityn katkera. Sekä tuoksussa että maussa oli hieman appelsiininkuorta. Olut sopi hyvin maistelulautasen ruokien kanssa. Retro Lager oli oluista Jussin suosikki.
Risotto Primavera
Fabioperrone Langhe Favorita
Risotto Primaverassa oli runsaasti parsaa, mikä oli erinomainen asia. Annos oli myös suuri, joten tällä kertaa ei tarvinnut harmitella sitä, että risotto loppuu kesken! Sen seuraksi suositeltu valkoviini oli myös oikein mainio: raikas, hedelmäinen ja hapokas sekä hyvinkin italialaisen makuinen.
Vaniljarisottoa, grillattuja kampasimpukoita ja parmankinkkucrumblea
Cascina Amalia Langhe Rossese Bianco
Kampasimpukat oli paistettu juuri sopiviksi ja parmankinkkucrumble toi annokseen mukavasti suolaisuutta. Viini oli mineraalinen, sitruunainen, aromaattinen ja hieman tamminen. Maku oli kuiva ja kepeän hapokas. Viini sopi ruoan kanssa hyvin, erityisesti kampasimpukoiden.
Mascarponecreme cannolli ja sitruunacurdia
Retro IPA
Kanavan panimo on valmistanut myös Retro IPA:n. Se oli klassinen IPA, jonka aromeissa oli appelsiininkuorta ja greippiä. Katkeruutta oluessa oli runsaasti. Olut sopi makean cannollin kanssa yllättävän hyvin, kun se tasapainotti ruoan makeutta ja komppasi sitruunacurdia. Jussi piti myös IPA:sta, vaikka lager päätyikin suosikiksi.
Fragola semifreddo
Diego Pressenda Langhe Rosato Pumin Rus
Semifreddo oli nimensä mukaan mansikkaista ja hyvää. Sen seuraksi arpoutui hieman riskillä roseeviini, joka olisi voinut jälkiruokaviininä paremmin toimiakseen olla hieman makeampaa. Joka tapauksessa viini oli oikein maistuva punamarjainen ja ryhdikäs rosee.
Viinin nimi "Pumin Rus" on muuten piemontelainen ilmaisu sille, kun posket alkavat punoittaa joko tunnekuohun tai muutaman viinilasillisen jälkeen.
Tällä kertaa emme ehtineet maistella punaviinejä laisinkaan, joten niiden pariin pitää palata syksymmällä. Valko- ja roseeviinien perusteella voisi odottaa, että ne ovat hyvinkin suunmukaisia - samoin cocktaillistaa olisi mielellään testannut enemmänkin.
Iloinen asia on myös se, että Retro Enoteca on auki viikon jokaisena päivänä, myös sunnuntaisin ja maanantaisin. Kaisaniemeen voi siis suunnata minä viikonpäivänä tahansa, jos ja kun nälkä (ja jano) yllättää.
Retro Enotecan vintage-esineet esitellään paremmin ravintolan omilla sivuilla, mutta mainitaan nyt muutama erityisesti mieleen jäänyt:
- hurmaava funkkis-Telefunken radio-levysoitin (1950-luku)
- jykevä Berkel-lihanleikkuukone (1960-luku), kuvassa myös lihakaupan kyltti (1930-luku)
- suvussa kulkenut Bianchi Record -polkupyörä (1970-luku) ja Michelin Pneumatici Velo -taulu (1970-luku)
- varsin robusti ja käytännöllinen Jääkone Oy:n jääkaappi (1960-luku), joka toimii edelleen
- Isku Oy:n rivituolit (1950-luku) saivat miettimään, oliko oma pylly puutunut koulussa niitä hinkatessa (mutta ehkä tuolit olivat kuitenkin hieman vanhempaa vuosikertaa ja uusittu jopa Lahessa siihen mennessä, kun Marjut meni kouluun)
- Italialainen cocktail-kone, joka jostain syystä sai hyräilemään ennemmin Ace of Spadesia kuin italoiskelmää.