Kokkaa kirjasta: barcelonalainen paella ja Bubble Attraction Rose Cava Extra Seco

Viini saatu mainostarkoituksessa / Galatea Beverages / Fiksuviini

Marraskuun keittokirjaksi valikoitui Espanjan matkalta vuosia sitten ostettu Marimar Torresin The Catalan Country Kitchen (Da Capo Lifelong Books 1993) ja ruokalajiksi barcelonalainen paella. Marimar on Torresin viinitaloa johtavan Miguel Torresin sisko, joka johtaa Kaliforniassa sijaitsevaa Marimar Estate -viinitilaa.

Katalonialaisen ruoan kanssa piti tietenkin juoda cavaa. Cava on perinteisellä menetelmällä valmistettu espanjalainen kuohuviini. Kataloniassa sijaitseva Penedèsin alue tuottaa lähes 95 % cavasta. Juomaa kutsuttiin 1970-luvulle asti šampanjaksi, kunnes nimeksi vakiintui kypsytyspaikan mukaan cava ("luola" tai "kellari"). Laatuluokitus DO Cava tuli voimaan 1986, samana vuonna jolloin Espanja liittyi EU:hun.

Bubble Attraction Rose Cava Extra Seco
DO Cava, Espanja; Garnacha; 12,99 €

Tuottaja Galatea BeveragesWine Attraction

Etiketin mukaan lumoavia kuplia

Rypäleen mukaan
Garnacha: mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja

Ruokana barcelonalainen paella, pimientos de padrón -paprikat ja Serranon kinkku

Lyhyesti: raikas ja helposti lähestyttävä cava

Kommentit

M: Hempeän vaaleanpunaisen cavan tuoksu on marjainen ja hieman sitruksinen, samoin maku. Kuplat ovat miellyttävät. Kuohuviini on hedelmäinen ja sisältää jonkin verran sokeria (extra seco = sokeria tyypillisesti 12-17 g/l), mutta se ei kuitenkaan ole liian makea, vaan sopivan hapokas. Kaikkiaan se on helposti lähestyttävää ja mukavaa juotavaa, hyvinkin näppärä yleiskuohuviini moneen tarkoitukseen. 

Ruoan kanssa cava sopi hyvin. Sen hapokkuus tasapainotti ruoan rasvaisuutta ja hedelmäinen makeus ruoan mausteisuutta. Maistui se hyvin myös sellaisenaan, ja arvosanaksi Bubble Attraction Rose Cava Extra Seco saa +.

J: Viini on vaaleanpunaista. Raikkaassa, marjaisessa tuoksussa on vadelmaa, metsämansikkaa ja hieman karpaloa,. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, ja siinä on myös aavistus paahteisuutta. Karpalo on maussa hieman voimakkaampaa kuin tuoksussa, mutta se ei jyrää muita aromeja. Jälkimaussa on sitruunaa ja karpaloa.

Viini sopi rasvaisen paellan kanssa oikein hyvin ja se pärjäsi myös chorizon tuomalle mausteisuudelle. Se maistuu hyvin myös sellaisenaan ja voisi sopia vaikka uudenvuoden juhlien alkumaljaksi. Arvosanaksi Bubble Attraction Rose Cava Extra Seco saa +.  

Barcelonalainen paella uunissa (4 annosta)

Ainekset

  • 1–1½ rkl oliiviöljyä
  • n. 55 g pancettaa tai 1/2 pakettia pekonia suikaloituna
  • n. 70 g chorizoa (tai muuta mausteista paprikamakkaraa), kuori poistettuna ja murennettuna
  • n. 100 g luutonta porsaanlihaa (käytimme kassleria), kuutioituna
  • ½ punainen paprika, siemenet poistettu ja suikaloitu pitkittäin
  • ½ vihreä tai keltainen paprika, siemenet poistettu ja suikaloitu pitkittäin
  • 1–2 isoa valkosipulinkynttä, hienonnettuna
  • n. 500 g tomaatteja paloiteltuna
  • 3 dl risottoriisiä
  • n. 450 g tuoreita vihreitä herneitä (kuorittuna) tai150 g pakasteherneitä tai 150g pakastepapuja
  • ¼ tl paprikajauhetta
  • ¾ tl suolaa
  • ¼ tl vastajauhettua mustapippuria
  • n. 1/8 tl jauhettua sahramia
  • n. 7 dl kuumaa kanalientä
  • n. 50 g Gruyère-juustoa raastettuna

Valmistus

  1. Kuumenna paellapannu tai suuri paistinpannu. Lisää noin 1 rkl oliiviöljyä ja paista pancettaa/pekonia miedolla lämmöllä pari minuuttia.
  2. Lisää chorizo ja kypsennä noin 5 minuuttia. 
  3. Lisää porsaanliha ja kypsennä vielä noin 5 minuuttia. Nosta lihat pannusta ja laita syrjään.
  4. Lisää pannulle paprikasuikaleet ja kypsennä, kunnes ne pehmenevät. Nosta sivuun lihojen kanssa.
  5. Lisää tarvittaessa loppu oliiviöljy pannulle. Paista valkosipulia ja tomaatteja, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.
  6. Sekoita joukkoon riisi, herneet (tai pavut), sivuun otetut lihat ja paprikat sekä paprikajauhe, suola ja pippuri.
  7. Sekoita sahrami kuumaan kanaliemeen ja kaada liemi pannuun tai vuokaan.
  8. Kiehauta ja kypsennä keskilämmöllä liedellä noin 10 minuuttia.
  9. Mikäli pannusi ei ole uuninkestävä, siirrä paella matalareunaiseen lasivuokaan. Ripottele päälle raastettu Gruyère.
  10. Paista 175 °C:ssa noin 15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.
  11. Ota uunista ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.