-->

24. syyskuuta 2015

Herkulliset klassikot Rhônesta ja Bourgognesta Ison Omenan Decanter Wine Bar & Shopissa 24.9.2015

Syyskuu näyttää olevan hyvä tastingkuu Ison Omenan Decanter Wine Bar & Shopissa. Kuun alussa oli sadonkorjuuviinien tasting ja nyt perehdyttiin ranskalaisiin viineihin. Koska J oli työmatkalla, M lähti kolmen vahvistuksen kanssa maistelemaan Vinetumin Mauno Rovamaan esittelemiä Rhônen ja Bourgognen punaviinejä. Tastingin hinta oli tällä kertaa 20 € ja kaikki viinit ovat Alkon vakiovalikoimassa.Joseph Drouhin Moulin-à-Vent 2012 
(Gamay, Cru Beaujolais; 14,99 €)
Myönnetään - sanat "Gamay" ja "Beaujolais" toivat saman tien mieleen mehumaisen banaanille tuoksuvan Beaujolais Nouveaun ja ajatuksesta oli vaikea päästä yli. Sitä vaikeutti vielä tieto siitä, että tämäkin viini on valmistettu osittain hiilihappokäymisellä. Toisaalta olen joskus miettinyt, mihin Gamay-viinit katoavat marraskuun kolmannen torstain jälkeen, koska niitä ei alan liikkeessä mitenkään runsaasti näy... (Kyllä niitä valikoimassa on ja sekin olisi selvinnyt aiemmin, jos olisi jaksanut tutkia asiaa.) Joka tapauksessa tässä sellainen nyt oli mukavasti nenän eteen kaadettuna. Viini oli väriltään sinertävä ja vaaleahko, sen tuoksu oli kepeä, kirsikkainen ja aavistuksen mausteinen. Maku mukaili tuoksua ja oli kevyt ja marjainen (karpaloa ja muita punaisia marjoja), silti se oli kuitenkin yllättävän ryhdikäs, jälkimaussa oli jopa jonkin verran tanniineja. Varsin positiivinen kokemus kaiken kaikkiaan. Tämä voisi olla kesäinen piknik-punkku hieman jäähdytettynä.

Joseph Drouhin Rully Rouge 2013
(Pinot Noir, AC Ruly (Côte Chalonnais); 17,99 €)
Pinotnoirmaisesti viinin väri oli vaaleahko ja jonkin verran makeassa tuoksussa oli kumia, aavistus savua sekä kirsikkaa ja puolukkaa. Maku oli hapokas, puolukkainen ja kevyen tanniininen. Ihan mukava Pinot Noir, joka ei yllättänyt. Sitä voisi nauttia vaikkapa kanaruokien kanssa.

Chapoutier La Ciboise 2013 
(Grenache, Syrah, Carignan, Mourvedre, AC Grignan-Les-Adhémars; 10,98 €)
Tastingin makein viini; tuoksu oli jopa mansikkaisen hilloinen. Makeahko, lakritsainen maku muuttui ilmaantumisen myötä vielä makeammaksi. Tanniinit tasapainottivat kuitenkin sitä mukavasti.
Tässä vaiheessa tastingia alkoi huomata, että ranskalaisilla on hyvin pitkä kokemus viinien tekemisestä, sen verran tasaisen varmoja esityksiä viimeiset kolme viiniä olivat ja sen verran vaikeaa oli luonnehtia loppuja viinejä muuten kuin "hyviä ja tasapainoisia".

Chapoutier Belleruche Rouge 2014
(Grenache, Syrah, AC Côtes du Rhône; 12,79 €)
Viinin tuoksussa oli lyijykynää, mausteita ja pippuria, maku oli tasapainoinen, marjainen ja mausteinen (yrttejä ja pippuria), mutta ei erityisen mieleen jäävä. Tämä viini saattaisi sopia hyvin pataruokien kanssa.

Chapoutier Les Meysonniers 2012  
(Syrah, AC Crozes-Hermitage; 22,90 €)
Viinin tuoksussa oli nahkaa, marjoja ja orvokkia. Maku oli tasapainoinen, kirsikkainen ja mausteinen, tanniinit olivat hillityt. Nyt odotin jo hieman täyteläisempää viiniä, mutta tämä olikin yllättävän kevyt ja marjaisa. Ei pahaa laisinkaan. Viini voisi toimia pataruokien tai juustojen seurana.

Chapoutier Cornas Les Arènes 2011 
(Syrah, AC Cornas; 36,50 €)
Tämä oli viineistä tummin - "cornas" onkin vanha kelttiläinen sana, joka tarkoittaa poltettua maata. Se kuvaakin viiniä hyvin: tuoksu oli tammikypsytyksen ansiosta mausteisen vaniljainen ja maku paahteisen täyteläinen, jonkin verran tanniininen, marjainen, mehukas ja mausteinen. Maistelluista viineistä tämä oli maukkain ja täyteläisin ja sopisi hyvin liharuokien kanssa.

Summa summarum
Raadin äänet jakautuivat hieman eri viinien kesken, mutta suosikiksi nousi viidentenä maisteltu Chapoutier Les Meysonniers. Oma suosikkini oli viimeinen viini, Chapoutier Cornas Les Arènes. Oli myös mukavaa oli kurkistaa oman (hieman tylsänkin) Bordeaux-kuplan ulkopuolelle ja muistuttaa taas itselleen, kuinka erilaisia punaviinejä Ranskassa tehdään.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti