5. marraskuuta 2015

Viña Undurraga 21.10.2015

Saimme kutsun maistelemaan Viña Undurragan viinejä viinimestari Carlos Conchan johdolla Lasipalatsissa. Vuonna 1885 perustettu Viña Undurraga on yksi Chilen vanhimmista viinitaloista. Nykyisin se tuottaa viinejä usealla alueella: Keskuslaaksossa (Valle Central), Curicon ja Rapelin laaksoissa ja viimeisimpänä Leydan laaksossa yhteensä noin 15 miljoonaa litraa vuodessa.

Kuohuviiniä lukuunottamatta kaikki Alkon valikoimissa olevat viinit maksavat alle 10 €.


Undurraga Royal Brut
(60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay; 13,98 €)

J: Valmistettu charmat-metodilla. Tuoksussa oli marjaisuutta ja trooppista hedelmää. Pirteän hapokkaassa maussa oli limeä ja trooppista hedelmää. Kuplat olivat pienet, mutta kestivät kauan.

M: Tämä on illan isännän oma luomus; hedelmäinen, pirteä, raikas ja kevyt skumppa, jossa oli valkoherukkaa ja omenaa ja pehmeät kuplat. Sokeria on 7,22 g/l. Viña Undurragalla on kaiken kaikkiaan 40 vuoden kokemus kuohuviineistä ja niitä on valikoimassa tällä hetkellä 15 erilaista. Kuriositeettina voisi mainita Dulcen, joka on 70 % Cinsautia ja 30 % Chardonnayta.

Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec 2013
(50 % Syrah, 25 % Cabernet Sauvignon, 25 % Malbec; 7,98 €)

J: Väri on hyvin tummanpunainen. Tuoksussa oli savua, tummaa marjaa ja lakritsaa. Maku oli hieman makea ja kirsikkainen, pehmeät tanniinit. Menee joko sellaisenaan tai liharuokien ja juustojen kanssa.

M: Tämä viini on tehty Suomen markkinoille ja se on saanut nimensä Santiagon perustamisvuoden mukaan. Se on tammitettu lastuilla. Tuoksussa oli nahkaa ja savua, maku oli mehuisa, hedelmäinen ja tanniinit ovat pehmeät. Viini ei kuitenkaan ole ärsyttävän makea, vaan sopiva entry level -viini.Undurraga Carménère 2014
(100 % Carménère; 7,98 €)

J: Tuoksussa oli herukkaa, karhunvatukkaa ja suklaata. Maku oli makea, siinä oli luumua ja mausteita, pehmeät tanniinit tässäkin.

M: Tuoksussa oli nahkaa, mausteita ja mentolia, aavistus autokorjaamoa, tummia marjoja, tummaa suklaata ja lakritsaa. Maku oli makeahko (jep, Carménère) ja mehumainen. Pehmeät tanniinit hiipivät vähitellen esiin ja jälkimaku oli marjainen sekä mausteinen. Tämä oli meidän pöydässämme suosituin viini.

Santiago 1541 Gran Reserva 2012
(40 % Syrah, 45 % Cabernet Sauvignon, 15 % Malbec; 9,99 €)

J: Tuoksussa oli marjoja, minttua, boysenmarjaa ja hilloa. Maku oli makea, hilloinen ja pippurinen. Pitkä jälkimaku. Grilliviini, sopii grillatun naudan ja porsaan kanssa.

M: Tuoksu on täyteläisempi kuin edellisten viinien. Viini oli myös edellisiä tanniinisempi, mutta silti helpohko, marjainen ja mausteinen. Se vaatii jo seurakseen ruokaa.

Vasemmalla Carlos Concha; oikealla ylhäällä betonimunia, joissa kypsytetään yhteensä 1600 litraa sauvignon blancia, chardonnayta tai pinot noiria, oikealla alhaalla illan Lasipalatsin herkullista lohicevicheä, joka oli kuohuviinin kanssa todella hyvää
Aliwen Reserva  2014
(60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Syrah; 8,98 €)

J: 70 % sekoituksesta on ikääntynyt ranskalaisessa, amerikkalaisessa ja unkarilaisessa tammitynnyrissä. Tuoksussa oli kirsikkaa, kahvia ja hilloa. Maussa oli pippuria, vaniljaa ja mausteisuutta. Tanniineja oli sen verran, että viini tarvitsi ruokaa seurakseen. Hyvä valinta pihviviiniksi.

M: Aliwen on Chilen Mapuche-alkuperäiskansan kieltä ja tarkoittaa "pyhää puuta". Sen tuoksussa oli nahkaa, kirsikkaa, hilloa, kahvia ja suklaata. Maku alkoi olla täyteläisehkö, tanniininen, mausteinen, marjainen ja savuinen. Tämäkin viini kaipasi seurakseen ruokaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti