-->

5. toukokuuta 2016

Definitiivinen Gin & Tonic -vertailu


Gini taitaa piakkoin olla suomalaisten uusi kansallisjuoma, kiitos uusien yrittäjien kansainvälisen menestyksen. Meillekin ilmoitettiin, että vapun ohjelmassa on definitiivinen Gin & Tonic -vertailu. Tarjolla oli seitsemän giniä ja kahdeksan tonicia, teoriassa siis 56 maisteltavaa yhdistelmää - tai vieläkin enemmän, jos erilaisten mausteiden vaikutusta halusi testata. GT-resepteissä sekoitussuhteet vaihtelevat, meidän testissämme se oli 1:2 eli yksi osa giniä, kaksi tonicia.

Rehellisyyden nimissä myönnettäköön myös, että seitsenhenkinen raatimme testasi vain murto-osan mahdollisista yhdistelmistä.
Bombay Sapphire London Dry Gin + halpis-tonic/Hartwall Tonic Water
Bombay Sapphiren mausteita ovat manteli, sitruunankuori, lakritsa, katajanmarja, iiriksen juuri, karhunputki, korianteri, kassiakaneli, kubebapippuri ja meleguettapippuri. Halpis-tonicin kanssa GT oli ärjyn pahaa, Hartwallin tonicin kanssa pehmeän neutraali.

Gordon's London Dry Gin + Schweppes Indian Tonic Water
Gordon's on maailman myydyin London Dry Gin ja myöskin Ernest Hemingwayn lempigini. Sen mausteita ovat mm. katajanmarja, korianterin siemenet, karhunputken juuri sekä erilaiset yrtit. Schweppesin kanssa siitä syntyi perus-GT, jonka voimakkaan havuiseen ja greippiseen makuun tonic-vesi toi hieman makeutta.

Greenall's ja sitruuna


...
Greenall's London Dry Gin & Tonic
Vertailun vuoksi testiin piti ottaa myös valmis Gin & Tonic -sekoitus. Raati vertasi sitä Spriteen ja piti makua keinotekoisena, joten eipä siitä sen enempää.

The Helsinki Distilling Company Helsinki Dry Gin + Fentiman's Tonic Water
Helsinki Dry Ginin mausteita ovat katajanmarja, puolukka, fenkolinsiemen, korianterinsiemen, väinönputkenjuuri, iiriksenjuuri, sitruunankuori, pomeranssinkuori ja ruusun terälehdet. GT oli havuinen, katajainen ja puolukkainen, hieman yrttinen ja raikas. Tämän ginin valmistus tuli tutuksi viime keväänä, kun kävimme HDCO:lla muiden viinibloggaajien kanssa.

Hendrick's ja kurkku


...
Hendrick's Gin + Thomas Henry Tonic Water
Hendrick'sin mausteita ovat siankärsämö, katajanmarjat, appelsiininkuori, seljankukka, väinönputki, korianteri, kumina, kamomilla, kubebapippuri, iiriksen juuri ja sitruunankuori. GT:n maku oli pehmeä, miedosti yrttinen ja makeahko, toisaalta myös kurkkuisen raikas.

Kalevala Gin + Franklin & Sons Tonic Water
Kalevala Ginin mausteita ei pikaisella googletuksella saanut selville, jopa Alko ilmoittaa sen olevan vain "ginimausteinen". Yllättävän pienelle hypetykselle jäänyt kiteeläinen gini on pärjännyt kansainvälisesti ja voittanut juuri hopeaa San Fransisco World Spirits Competitionissa. GT:n tuoksu oli mieto, maku havuinen, yrttinen, greippinen ja limettinen, jopa hieman makeahko.Kyrö Distillery HelsinGin + Fentiman's Tonic Water
HelsinGinin mausteita ei myöskään saanut pikaisella googletuksella selville, mutta pullon mukaan ne on poimittu käsin suomalaisesta metsästä. Alkon mukaan HelsinGin on katajanmarjainen, kuminainen, korianterinen, kevyen sitruunainen, pippurinen ja yrttinen. GT oli mieto, greippinen ja sitruunainen. Mietous saattoi johtua myös runsaasta tonicin määrästä, mutta lopputulos oli neutraali, mitään erityistä yksittäistä tuoksua tai makua ei erottunut.

Kyrö Distillery Napue + Fever-Tree Tonic Water
Napue voitti viime vuonna kultaa International Wine and Spirit Competitionin Gin and Tonic -sarjassa ja sen jälkeen hype on ollut melkoinen. Voittoisan ginin mausteita ovat tilli, väinönputki, koivunlehti, kuminansiemen, kanelinkuori, sitruunan- ja appelsiininkuori, korianterinsiemen, kardemumma, mesiangervo, lakritsikasvi, hibiscus, tyrni, saksankurjenmiekka, katajanmarja, terttuselja ja karpalo. GT:n tuoksu oli havuinen, maku marjainen ja makea, ei kovin sitruksinen, vaan ennemminkin pehmeä. Maussa oli appelsiinia, mandariinia ja miedosti katajanmarjaa ja kardemummaa.

Napue, karpalot ja rosmariini


...
Summa summarum
Napue oli odotetun hyvää, muista gineistä Hendrick's jäi positiivisena mieleen. Helsinki-teemaisista gineistä HelsinGin oli sellaisenaan mausteinen, greippinen ja katajanmarjainen, mutta yllättävän mieto ja neutraali tonicin kanssa. Helsinki Dry Gin taas oli makeahko, yrttinen ja marjaisa. Palkitut Napue ja Kalevala olivat molemmat havuisia ja greippisiä, Napue ennemmin katajanmarjainen ja Kalevala pihkainen.

Tonic-vedet vaikuttivat yllättävän paljon Gin & Tonicin makuun eli niihin kannattaa panostaa, jos haluaa upgreidata perus-GT:n - toisaalta perushyvää linjaa edustanut Hartwallin tonic yllätti iloisesti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti