-->

17. maaliskuuta 2020

Pyhän Patrickin päivän olutvertailu 2020


Tänään juhlitaan Irlannin suojeluspyhimystä Pyhää Patrickia, joka kuoli perimätiedon mukaan 17.3.461. Häntä ei ole julistettu virallisesti pyhimykseksi, mutta irlantilaiset juhlivat siitä huolimatta Pyhän Patrickin muistoa 17.3.

Protestanttisessa Suomessa ei juhlita pyhimyksiä, mutta Pyhän Patrickin päivä on silti hyvä (teko)syy nauttia irlantilaisia oluita. Tällä kertaa maisteluun valikoitui neljä irlantilaista olutta läheisestä Sellon Alkosta. Näinä koronavirusaikoina lieneekin viisainta maistella oluita kotioloissa.


Boyne Brewhouse sijaitsee Droghedassa Boyne-joen laaksossa. Kaupungin läheisyydessä on neoliittisella kaudella rakennettu Newgrangen käytävähauta, joka on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Boyne Irish Craft Pale Ale (4,8 %; 4,29 €) on sameaa ja väriltään oranssiin vivahtavan kultainen. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti. Tuoksussa on maltaisuutta, sitrusta, greippiä, trooppista hedelmää ja appelsiininkuorta. Pehmeä maku toistaa tuoksun aromeja, katkeruutta on kohtuullisesti. Tykkäsin.


Rye River Brewery sijaitsee Liffey-joen luona Celbridgessä. Rye River McGargles Dan's Double IPA (8,0 %; 3,88 €) on väriltään kullankeltaista ja hieman sameaa. Tuoksussa on sitrusta ja trooppista hedelmää sekä häivähdys greippiä. Maussa on kypsää sitrusta, trooppista hedelmää, hunajaa ja hillitysti katkeruutta. Sekä tuoksussa että maussa on kevyesti maltaisuutta. Jälkimaku on greippinen ja sitruksinen. Oikein maukas DIPA.


Dublinissa sijaitsevan Guinnessin Draught Stout (4,2 %; 3,95 €) ei varmaankaan kaipaa esittelyjä. Kyseessä on Irlannin kansallisjuoma, jota on valmistettu jo 1700-luvulta asti.

Oikea tapa nauttia Guinness on hanasta laskettuna. Harvalla on kuitenkaan oluthanaa kotonaan, joten Guinnessin tölkissä on typpikapseli, joka vapauttaa olueen typpeä, kun tölkki avataan. Typpi saa aikaan hanaoluelle ominaisen hienojakoisen vaahdon.

Syvän tummanruskean oluen tuoksussa on paahteisuutta, kahvia, tummaa suklaata ja yrttisyyttä. Tuoksu ei ole kuitenkaan tyrmäävän vahva. Pehmeä maku toistaa tuoksun aromeja. Kokonaisuus on raikas. Hyväähän tämä on.


Porterhouse Brew Co.:n Oyster Stoutia (4,6 %; 3,51 €) maistoin jo pari vuotta sitten Hops & Apples -tapahtumassa. Olueen on käytetty nimen mukaisesti ostereita. Sen tuoksussa on paahteisuutta, nokikahvia ja lakritsaa. Maku toistaa tuoksun aromeja, lakritsa maistuu siinä vahvimmin. Maussa on myös tummaa suklaata ja suolaisuutta. Kokonaisuus on kevyt, mutta ei vetinen. Hyvä stoutti tämäkin.

Osataan Irlannissa tehdä muutakin kuin Guinnessia. Jokainen näistä oluista sopii hyvin Pyhän Patrickin päivän juhlimiseen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti