13. tammikuuta 2018

Ravintola Basen viiniklubi 9.1.2018: luomu- ja biodynaamisia viinejä

Ravintola Basen vuoden ensimmäisessä viiniklubissa Antti Uusitalo perehdytti jouluflunssasta pikkuhiljaa toipuvia Loppasuita luomu- ja biodynaamisiin viineihin.


Meinklang Grüner Veltliner 2016
(Qualitätswein Burgenland, Itävalta; 100 % Grüner Veltliner; 12,39 €)
Vegaaninen, luomu, biodynaaminen
Viinit eivät ole automaattisesti vegaanisia, sillä niiden kirkastamiseen voidaan käyttää eläinkunnasta peräisin olevia aineita, kuten liivatetta, maitoproteiinia (kaseiinia), kananmunan valkuaista tai kalaliimaa. Vaikka niiden jäämiä ei enää ole valmiissa viinissä, valmistusprosessi ei kuitenkaan ole vegaaninen. Vegaanisten viinien kirkastamiseen käytetään esimerkiksi savipohjaista bentoniittia.
Itävaltalainen Meinklang Grüner Veltliner on jo pitkään ollut yksi suosikkiviineistämme. Sen raikkaassa ja aromaattisessa tuoksussa oli sitrusta, omenaa ja kypsää hedelmäisyyttä. Pirteä ja hapokas maku jatkoi samalla linjalla, ananaksinen hedelmäisyys yhdistyi mukavasti Grüner Veltlinerille tyypilliseen pippuriseen mausteisuuteen. Jälkimaku oli mausteinen.

Monikäyttöinen, loistava perusviini sopi tasapuolisen hyvin maistelulautasen Appenzeller-juuston, graavilohen ja portobello- ja herkkusienillä höystetyn vegaanisen majoneesin kanssa. Se oli myös Marjutin suosikki illan viineistä.

Ecologica El Condor Torrontes Chardonnay 2017
(Valle de Famatina, Argentiina; Torrontes, Chardonnay; 10,40 €)
Reilun kaupan viini
Reilun kaupan sertifiointijärjestelmällä pyritään parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä ja tarjoamaan heille turvattu ja kestävä toimeentulo.
Torrontes-rypäle antoi odottaa kepeää viiniä, mutta toisin kävi: Ecologica El Condor Torrontes Chardonnayn tuoksu oli yllättävän raskas ja parfyyminen - seurueemme mielestä mm. saippuainen, laventelinen ja orvokkinen. Tuoksussa oli myös sitrusta, päärynää ja omenaa sekä niiden lisäksi aavistus kumia ja vaniljaa. Suutuntumaltaan viini oli öljyinen. Sen kuivahkossa, omenaisessa maussa oli myös hieman mausteisuutta, joka jatkui jälkimakuun.

Toisten mielestä viini olisi mennyt sellaisenaankin, toisten mielestä se kaipasi ruokaa. Maistelulautaselta Appenzeller toimi parhaiten ja lohi melko hyvin, lisäksi viini voisi sopia myös texmex-ruoan kanssa. Se oli Jussin suosikki illan viineistä.


Bonterra Chardonnay 2015
(Mendocino County, Kalifornia, USA; Chardonnay, Viognier, Roussanne, Muscat; 15,30 €)
Luomu
Luomuviini on lyhyesti sanottuna luonnonmukaisin menetelmin tuotettua viiniä, toisin sanoen luomuviinin rypäleiden tuotannossa ei ole käytetty keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Lisäksi viinissä käytettyjen lisäaineiden lukumäärä on pienempi ja määrät pienempiä kuin tavallisten viinien tuotannossa.
Bonterra Zinfandel on meille entuudestaan tuttu, mutta nyt lasissa oli Chardonnay. Sen trooppisen hedelmäisessä tuoksussa oli hillitysti tammea ja jonkin verran voita ja vaniljaa. Täyteläinen maku jatkoi tuoksun mukaisena, sitruksisena, hedelmäisenä ja hieman mausteisena. Jälkimaussa tuntui jonkin verran valkopippuria.

Maistelulautaselta oli vaikea valita viinille parasta kumppania, se sopi kaiken kanssa kohtalaisen hyvin. Se oli helppoa juotavaa, jonka myös unohti helposti.

Dominio de Punctum Tempranillo 2016
(Vino de la Tierra de Castilla, La Mancha, Espanja; 100 % Tempranillo; 11,91 €)
Biodynaaminen
Biodynaamisesti viljellyt viinit ovat luomusta vielä askelen pidemmällä. Ne viljellään Rudolf Steinerin maailmankatsomuksesta periytyvien oppien mukaan. Viini tuotetaan maatilan ekosysteemin omilla ehdoilla: omat eläimet tuottavat lannoitteet, tuholaisia ja rikkaruohoja torjutaan luonnonmukaisesti jne. ja sitä käsitellään mahdollisimman vähän.
Dominio de Punctum Tempranillon tuoksu oli herkullisen marjainen, jopa herukkahilloinen ja mausteinen, lisäksi erotettavissa oli hieman nahkaa. Tumman marjainen maku ei kuitenkaan ollut yhtä herkullinen kuin tuoksu, vaan jäi hieman pliisuksi ja mehumaiseksi, ja tummat marjat toistuivat myös jälkimaussa.

Parhaiten viini sopi lohen ja sienimoussen seuraksi.Domaine de la Garrelière Le Rouge des Cornus Cabernet Franc 2015
(AC Touraine, Ranska; 100 % Cabernet Franc; 20,39 €)
Alkuviini
Alkuviinit valmistetaan mahdollisimman luonnonmukaisilla menetelmillä ilman keinotekoisia lisäaineita. Viinit käyvät rypäleiden omien villihiivojen avulla eikä niitä myöskään suodateta.  
Valmistusprosessin takia alkuviinien pullokohtaiset erot saattavat olla selvästi huomattavissa - niin nytkin, kun seurueellemme kaadettiin Domaine de la Garrelière Le Rouge des Cornus Cabernet Francia kahdesta eri pullosta. Meidän viinimme lempeän mausteisessa tuoksussa oli hieman pippuria ja punaisia marjoja, karpaloa ja punaherukkaa sekä mustetta, kun taas naapuripöydässä viini tuoksui maanläheiselle ja eläimelliselle.

Sama jatkui maussa: meidän viinimme tuntui kevyehköltä ja hapokkaalta, mausteiselta ja marjaiselta, naapurissa taas maku oli tuhdimpi ja robustimpi kuin meillä. Viinin tanniinit olivat kevyet, jälkimaussa oli mausteisuutta ja mustaherukkaa.

Viini sopi hyvin Appenzeller-juuston kanssa ja hapokkuutensa ansiosta myös lohen seuraksi. Marjut tykkäsi myös tästä viinistä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti