Lahden Erikois -olutvertailu







Vuonna 1930 perustettu Lahden Erikois -tuotemerkki poistui myynnistä 1998. Viime vuonna Lahden Erikois -olut palasi markkinoille  hiihdon MM-kisojen kunniaksi Pilsinä ja IPA:na, joista Pils päätyi arvioitavaksi jo aiemmin. Tänä vuonna valikoima on kasvanut ja tarjolla ovat myös Lahden Erikois A, Lahden Erikois Kesä ja Lahden Erikois Vehnä. Arviointiin pääsivät tällä kertaa A, Kesä ja IPA. Jokaisen hinta oli tölkissä kolmen euron tienoilla.



Lahden Erikois A (5,3 %) on tuoksultaan maltainen ja hieman makea. Maku jatkaa samalla linjalla, siinä on myös hieman hedelmäisyyttä. Katkeruutta on vähän ja kokonaisuus on pehmeä. Olut sopisi saunajuomaksi tai makkaran kanssa. Ei tämä vahvaksi lageriksi kovin erikoinen ole.



Lahden Erikois Kesän (4,5 %) tuoksussa on trooppista hedelmää, sitrusta ja maltaisuutta. Oluen oltua jonkin aikaa lasissa maltaisuus alkoi korostua ja hedelmäisyys katosi lähes tyystin. Raikkaan kesäinen olut, mutta ei hirveän erikoinen tämäkään. Menee hyvin sellaisenaan kuumana kesäpäivänä.



Lahden Erikois IPA (4,7 %) on aromeiltaan perinteisen ipamainen. Tuoksussa sekä maussa on greippiä, appelsiinia, sitrusta ja ruohoa. Maussa on myös hieman trooppista hedelmää. Katkeruutta on kohtuullisesti. Ihan kelpo IPA, joka ei kuitenkaan aiheuta kovin suuria tunteita. Tämä oli kuitenkin maistetuista oluista paras.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Erikois-tuotemerkistä huolimatta oluet olivat omien tyyliensä perusversioita - paitsi Marjutin mielestä, koska Lahesta tulee tietenkin maailman parasta olutta.