19. kesäkuuta 2018

Viski & juusto -tasting Teerenpelissä 18.4.2018

Arkistojen kätköistä paljastui tällainen, joten julkaistaan se viimein.

Ravintola Teerenpeli Kampissa järjestettiin 18.4. Viski & juusto -tasting, jonka veti Teerenpeli Whisky Ambassador Saila Ruohonen. Tastingin hinta oli 25 €, ja sillä pääsi maistamaan neljää Teerenpelin viskiä sekä niille valittuja juustoja. Jussi kävi tutustumassa uusiin makuelämyksiin.

Ensimmäinen viski oli Teerenpeli Single Malt 10 yo (82,41 € Alkossa), joka on Suomen ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa kymmenen vuotta kypsytetty viski. Viskistä 80 % on kypsytetty bourbontynnyrissä ja 20 % sherrytynnyrissä. Aromeiltaan viski oli kypsän hedelmäinen ja vaniljainen. Maussa oli kuivattua aprikoosia ja kypsää omenaisuutta.

Toinen viski oli Teerenpeli Distiller's Choice Kaski (64,90 € Alkossa). Kaski on kypsytetty pienissä sherrytynnyreissä. Viskin aromimaailma oli ehkä juuri tästä johtuen makea. Aromeissa oli rusinaa, kuivahedelmää, fariinisokeria ja jouluisia mausteita. Tämä oli suosikkini maistetuista viskeistä.

Kolmas viski oli Teerenpeli Savu, joka oli nimensä mukaisesti kohtuullisen savuinen. Kevyt sitruksisuus tasapainoitti savuisuutta mukavasti. Tästäkin viskistä 80 % on kypsytetty bourbontynnyrissä ja 20 % sherrytynnyrissä.

Viimeinen viski oli Karhi, jota on kypsytetty ensin 5-7 vuotta bourbontynnyrissä ja sen jälkeen vuoden verran madeiratynnyrissä. Hedelmäisessä aromimaailmassa oli appelsiinia ja hieman vaniljaa. Jälkimaku taittui mausteiseksi, jopa valkopippuriseksi. Tämä oli mielestäni toiseksi paras maistetuista viskeistä.

Juustovalikoima oli hyvin goudapainotteinen. Mukana oli tammisavugoudaa, kymmenen kuukautta kypsytettyä goudaa ja tryffeligoudaa. Neljäs juustoista oli Aurajuusto.
Ensiksi maisteltiin suositellut yhdistelmät. Single Malt 10 yo ja kymmenen kuukautta kypsytetty gouda olivat ihan toimiva pari. Kaski ja Aurajuusto sopivat myös ihan hyvin yhteen. Tässä parissa Juusto heikensi viskin makeutta ja viski puolestaan korosti juuston suolaisuutta.

Kolmantena olivat vuorossa Savu ja tammisavugoudaa. Juusto oli näistä savuisempi ja laimensi viskin savuisuutta. Yhdessä maistettuna viski ja juusto loivat uudenlaisen savuaromin, jota ei löytynyt sellaisenaan kummastakaan. Viimeinen ja mielestäni paras yhdistelmä olivat Karhi ja tryffeligouda. Kokonaisuus oli enemmän kuin osiensa summa.

Lopuksi viskejä ja juustoja sai kokeilla vapaasti keskenään. Myös Karhi ja tammisavugouda olivat erinomainen yhdistelmä, vaikka se ei vetänyt vertoja tryffeligoudalle. Kaikkein huonoin yhdistelmä olivat Single Malt 10 yo ja Aurajuusto. Juusto tappoi viskistä kaikki aromit ja alkoi maistua lähinnä pontikalta. Aurajuusto vaikutti olevan kaikkein hankalin juusto yhdistää viskiin.

Kokonaisuutena tapahtuma oli hyvä ja mielenkiintoinen. Seuraavan kerran, kun tekee mieli maistella juustoja, kannattaa kokeilla viinin sijaan vaikka omaa suosikkiviskiään.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti