-->

26. kesäkuuta 2018

Laivan viinit: Tallink Silja Line vs. Viking Line


Juhannuksen kunniaksi päätimme vertailla Tallink Silja Linen ja Viking Linen laivan viinejä. Meillä niistä suurin osa oli kätevästi pikkupulloissa (Tallink Silja Linen viinit 18,7 cl ja Viking Linen 37,5 cl). Vaikka kuvissa onkin kaiken kokoisia pulloja, alempana on mainittu vertailun helpottamiseksi 0,75 l pullojen hinnat.


Samppanjat: Bauchet Brut vs. Piper-Heidsieck Essentiel


Bauchet Brut (70 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay), 28,90 €
Piper-Heidsieck Essentiel (50-55 % Pinot Noir, 30-35 % Meunier, 15-20 % Chardonnay ), 35,90 €

Tallink Silja Linen laivan samppanja on runsas ja paahteinen Bauchet Brut. Sen tuoksussa on greippiä ja kypsää omenaa sekä kirpeitä marjoja kuten valkoherukkaa ja karviaista. Maussa on kypsien trooppisten hedelmien ja greippisen hapokkuuden lisäksi pientä mineraalisuutta.

Viking Linen laivan samppanja Piper-Heidsieck Essentiel on tuoksultaan vain aavistuksen paahteinen, marmeladinen ja sitruksinen. Sen maku on kepeähkö ja hedelmäinen, viheromenainen ja persikkainen, sitruksisuus taittuu limen suuntaan.

Äänet jakautuivat tasan: jos paahteinen samppanja miellyttää enemmän (tai jos on talvi), valintasi on Bauchet Brut ja jos taas pidät kepeän hedelmäisistä samppanjoista (tai jos on kesä), valintasi on Piper-Heidsieck Essentiel.


Kuohuviinit: Brioso Spumante Extra Dry vs. Mezza di Mezzacorona


Tenuta Barbin Brioso Spumante Extra Dry (Veneto, Italia; Glera, Chardonnay), 8,50 €
Mezza di Mezzacorona (Trentino Alto Adige, Italia; Chardonnay, Pinot Bianco, Muller Thurgau), 7,90 €

Tallink Silja Linen kuohuviini on Glera- ja Chardonnay-rypäleistä tehty Brioso Spumante Extra Dry. Sen tuoksu on jopa aavistuksen paahteinen, muuten aromimaailmaa dominoi greippinen sitruksisuus sekä kypsä omena. Extra Dry -nimityksestä huolimatta maku on makeahko. (Toim. huom: Briososta saa myös mainioita Aperol Spritzejä.)

Viking Linen kuohuviini Mezza di Mezzacorona on valmistettu Dolomiittien vuoriston alarinteillä kasvaneista rypäleistä. Se on tuoksultaan pirteän sitruksinen ja päärynäinen ja tuntumaltaan raikkaampi ja hedelmäisempi kuin Tallink Silja Linen skumppa.

Näitä viinejä maistellessa tuli kyllä ikävä aiempia kuohuviinejä, Viking Linen Codorníu 1551 -cavaa ja Silja Linen Heretat El Padruell -cavaa. Näillä mentiin kuitenkin nyt, ja Viking Line voitti täpärästi tämän erän. Jos haluat tummasävyistä kuohuviiniä, valintasi on hedelmäinen Brioso ja jos taas kepeää proseccomaista skumppaa, valintasi on kevyt ja kukkainen Mezza di Mezzacorona.


Valkoviinit: Geil Riesling Trocken vs. de Bortoli The Astronomer Chardonnay


Geil Riesling Trocken (Rheinhessen, Saksa; Riesling), 8,50 €
de Bortoli The Astronomer (Australia; Chardonnay), 9,50 €

Tallink Silja Linen valkoviini Geil Riesling Trocken tuntuu nimestään huolimatta makealta. Sen tuoksussa on aavistus petroolia ja tietenkin tuttua sitrusta ja persikkaa sekä niiden lisäksi omenaa, päärynää ja valkoherukkaa. Viini on raikas, hapokas ja kypsän hedelmäinen, mineraalinen ja viheromenainen.

Viking Linen valkoviini The Astronomer Chardonnay on suutuntumaltaan pehmeän kermainen. Se on raikkaan hedelmäinen, aromeissa on aprikoosia, ananasta, omenaa, valkoisia marjoja, voita ja hunajaa. Hento tammitus alkaa tuntua vaniljaisuutena viinin lämmetessä.

Valkoviinien kisa päättyi tasapeliin. Toisaalta Geil Riesling on aina Riesling, mutta myös The Astronomer Chardonnay tuntui monipuoliselta ruokaviiniltä eikä sitä oltu pilattu liiallisella tammituksella. Jos pidät enemmän rapsakasta sitruksisuudesta ja pienestä makeudesta, valintasi on Geil Riesling Trocken ja jos taas hedelmäisestä ja pyöreästä valkoviinistä, valintasi on The Astronomer.


Punaviinit: Zonin Velluto Appasimento vs. Gérard Bertrand Solensis Organic Syrah-Cabernet Sauvignon


Zonin Velluto Appassimento (IGT Veneto, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella), 8,50 €
Gérard Bertrand Solensis Organic Syrah-Cabernet Sauvignon (Languedoc, Ranska; Syrah, Cabernet Sauvignon), 9,50 €

Tallink Silja Linen punaviini Zonin Velluto Appassimento on valmistettu appassimento-menetelmällä, ts. osa rypäleistä on kuivattu, mikä tuo viiniin makeutta ja täyteläisyyttä. Viinin aromeissa on tummia marjoja, karhunvatukkaa, karpaloa ja kirsikkaa sekä mausteita ja hieman nahkaa. Pieni hapokkuus tuo viiniin ryhtiä.

Viking Linen punaviini on luomu Solensis Organic Syrah-Cabernet Sauvignon. Myös se on marjainen, mutta kuiva. Tuntumaltaan tummasävyisen ja maanläheisen viinin aromeissa on karhunvatukkaa ja viikunaa.

Nytkin äänet jakautuivat tasan. Jos haluat lasillisen punaviiniä sellaisenaan, valintasi on Zonin Velluto Appassimento, jos taas enemmän ruokaviiniä, valintasi on Solensis.

Summa summarum


Laivan viinien valinta ei ole helppoa: edullisen hinnan lisäksi niiden on sovittava monien ruokien kanssa ja maistuttava myös sellaisenaan. Lisäksi viinejä pitää olla saatavilla suuria määriä, sillä niiden kulutus ja myynti lasketaan sadoissa tuhansissa pulloissa.

Valkoviinejä sekä samppanjoita kokeilimme savustetun lohen kanssa ja kuohuviinejä sekä punaviinejä racletten kanssa. Lohen seuraksi valitut juomat toimivat ruoan kanssa mainiosti, tosin Chardonnay olisi ehkä päässyt enemmän oikeuksiinsa äyriäisten kanssa. Raclettessa oli juuston lisäksi sipulia, maissia, suolakurkkuja, tomaattia, chorizoa, pekonia ja härkää. Punaviinit suoriutuivat ruokatestistä hyvin, vaikka vastassa olikin viinintappajiksi luokiteltuja aineksia. Kuohuviinit taas kävivät paremmin alkujuomiksi, ruoan kanssa ne jäivät tappiolle.

Vertailussamme äänet menivät koko lailla tasan. Kummankin laivan viinit olivat hyviä perusviinejä, jotka on tarkoitettu nautittaviksi matkalla tai pian laivalta ostamisen jälkeen. Viinikellariin niitä ei kannattane varastoida kypsymään, sitä varten laivojen myymälöissä on muita vaihtoehtoja.

***
Tallink Silja Linen laivan viinit ovat saatavilla toukokuuhun 2019 saakka, Viking Linen viinit kaudella 2018-19.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti