Tammikuun kuukauden klassikko: blinit, riesling & IPA

Tänä vuonna testaamme kerran kuukaudessa jotakin klassikkoruokaa viinin ja oluen kanssa. Ensimmäiseksi kuukauden klassikoksi päätyivät blinit pannarin muodossa ja juomiksi itävaltalainen rapsakka riesling sekä virolainen katkera IPA.

Ruokana (reseptit alempana)
blinipannari, täytteenä lohimousse, sillikaviaari, siianmäti ja graavilohi

Salomon Undhof Kögl Riesling 2014
DAC Kremstal, Itävalta; 100 % Riesling; 14,90 € Silja Line vuonna 2015
Tuottaja Salomon Undhof
Etiketin mukaan perinteitä ja laatua
Rypäleen mukaan sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Valitsimme blinien seuraksi rapsakkaan rieslingin, koska blinien ja niiden täytteiden rasvaisuus vaatii viiniltä riittävästi hapokkuutta. Olemme bloganneet tästä viinistä aiemmin vuonna 2017, joten nyt oli mielenkiintoista nähdä, kuinka viini on kehittynyt.

Salomon Undhof Kögl Riesling 2014:n tuoksussa on kypsää omenaa, sitrusta sekä petroolia ja pientä kukkaisuutta. Viinin maku on runsas, hapokas ja kypsän hedelmäinen, sitruksen lisäksi maussa on persikkaa ja mukavaa mineraalisuutta. Suutuntuma on öljyinen. Viini on mehevän herkullinen ja sen hinta-laatusuhde on hyvä. Ikääntyminen on tehnyt viinille hyvää.

Ruoan kanssa viini toimi hyvin, sen sitruksisuus ja hapokkuus leikkasivat mukavasti blinien ja lohen rasvaisuutta eikä viini riidellyt sillin ja kananmunienkaan kanssa. Kaiken kaikkiaan mainio yhdistelmä, ja rieslingiin voi aina luottaa.

Pühaste Sume
Viro; IPA, 8 %; 45 IBU; hinta 3,70 € Tallinnan Kaubamajassa
Tuottaja Pühaste
Etiketin mukaan massiivisesti humaloitu, pehmeä ja mehuisa IPA
Oluttyypin mukaan IPA on vahva ja voimakkaasti humaloitu olut

Yleensä blineille suositellaan lageria tai pilsiä, mutta päätimme kokeilla jotain muuta. Oluttyyliksi valikoitui siten Jussin suuri suosikki IPA, koska se sopii katkeruutensa ansiosta rasvaisten ruokien seuraksi.

Sumen tuoksussa on trooppista hedelmää, sitrusta, ananasta ja greippiä. Maku toistaa samoja aromeja. Katkeruutta on kohtuullisesti, sillä 45 IBU:a on IPA:lle vielä melko vähän.

Oluen trooppiset aromit saivat ensin pohtimaan, oliko tämä sittenkään oikea valinta. Sume kävi kuitenkin mainiosti blinien kanssa ja pärjäsi myös suolaiselle sillikaviaarille. Se oli hyvä olut myös sellaisenaan.

Summa summarum: juomavalinnat olivat onnistuneita.

Reseptit

Blinipannukakku (uunipellillinen eli n. 12-16 palaa tai 15-16 bliniä pannulla paistettuna)

0,5 l vettä
0,5 l täysmaitoa
25 g hiivaa
1,5 rkl suolaa
500 g tattarijauhoja
100 g vehnäjauhoja
50 g ruisjauhoja
4 kananmunaa
* (ainakin) 25 g voita sulatettuna

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sekaan. Lisää suola ja jauhot vähitellen sekoittaen. Anna taikinan käydä huoneenlämmössä kahdeksan tuntia (tai pidempäänkin). Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää taikinaan ensin keltuaiset, kääntele sitten valkuaisvaahto osissa taikinan sekaan. Lisää lopuksi voisula.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 25-30 minuutin ajan tai kunnes blinipannari on kauniin kullanruskea. Jos pannari tuntuu liian kuivalta, voitele sitä voisulalla.

* Jos paistat blinit pannulla voissa, jätä taikinasta voisula pois.

(Ohje voita lukuunottamatta ravintola Bellevuen reseptin mukaan.)

Sillikaviaari

2 sillifileetä (n. 180 g)
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 sipuli
1 purkki crème fraîchea (150 g)
mustapippuria
tilliä ja/tai ruohosipulia

Pilko silli, kananmunat ja sipuli. Sekoita ainekset crème fraîcheen tilli- ja/tai ruohosipulisilpun kera, mausta mustapippurilla.

Lohimousse

200 g lämminsavulohta
2 viipaletta graavilohta
1 purkki crème fraîchea
tilliä ja ruohosipulia
mustapippuria

Pilko lohet ja yrtit, sekoita crème fraîcheen ja mausta mustapippurilla.

Lisäksi
(siian)mätiä ja kylmäsavulohiviipaleita, vaahdotettua smetanaa, punasipulia ja suolakurkkua