Kallion kirjeenvaihtaja oli saanut sveitsiläisen tuttavansa vanhempien viinitilalta kaksi viiniä ja kutsui meidät maistelemaan niitä fondue-padan äärelle vielä vuoden viimeisenä viikonloppuna.
Luomuviinejä tuottava Chiquet Les Vins / Domaine Chiquet sijaitsee Pohjois-Sveitsissä Baselin kantonissa Ormalingenin kunnassa. Tilalla viljellään uusia hybridirypälelajikkeita, koska ne ovat tuottoisampia kuin perinteiset lajikkeet. Lisäksi niiden viiniköynnökset ovat sienitautien suhteen vastustuskykyisempiä kuin perinteiset lajikkeet. Lajikkeita kutsutaankin saksaksi lyhenteellä PIWI eli Pilzwiderstandsfähige Rebsorten.
PIWI-lajikkeet kehitettiin risteyttämällä eurooppalaisia lajikkeita amerikkalaisten vastustuskykyisten lajikkeiden kanssa. Niiden taustalla on sveitsiläinen rypäleiden genetiikan tutkija ja viinintekijä Valentin Blattner. Lisätietoja lajikkeista on (melko niukasti) Wein-Plus-sivustolla.
Illan agendalla olivat valkoviini Aspra 2013 ja punaviini Mairah 2013.
Aspra 2013
100 % Sauvignon Soyhières
Sauvignon Soyhières on Cabernet Sauvignonin ja amurinviinin (Vitis Amurensis) risteytys, ja se tunnetaan myös lyhenteellä VB 32-7 kehittäjänsä Valentin Blattnerin mukaan. Amurinviini on hyvin kylmää kestävä lajike, jota kasvatetaan sekä koristekasvina että hyötykasvina. Rypäleen kehittäjä asuu muuten Baselin kantonissa sijaitsevassa Soyhières'n kaupungissa.
Viiniä ei tilan sivuilla enää tällä nimellä ole, mutta kaksi Sauvignon S -viiniä kyllä, ja niistä toinen on Ormalingenista niin kuin tämäkin viini.
Aspra 2013 oli varsin mielenkiintoinen viini. Kirkkaan, vaalean kullankeltaisen viinin tuoksu ei varsinaisesti kosiskellut, mutta tarjosi kiinnostavia aromeita: raparperin ja seljan lisäksi tuoksussa oli runsasta hedelmäisyyttä ja kiiviä, jotain, jota pystyi kuvailemaan parhaiten sanoilla "villa" tai "lanoliini" sekä jotain hyvin mineraalista, voiteluöljyyn viittaavaa - aivan kuin konepajalla joku söisi hedelmäsalaattia.
Viinin maku oli kuitenkin melko mukava, kohtalaisen hapokas ja kypsän hedelmäinen. Raparperin lisäksi siinä oli vihreää paprikaa ja mausteisuutta, hieman seljankukkaa sekä herukanlehteä ja jotain tarkemmin määrittelemätöntä vihanneksista.
Fonduen kanssa viini kävi hyvin, ja kaiken kaikkiaan "mielenkiintoinen" on sana, joka kuvaa sitä parhaiten. Mikään helppo viini Aspra ei ollut, mutta ei missään nimessä epämiellyttäväkään - lähinnä ehkä jotain sellaista, jota emme osanneet odottaa ja johon emme ole tottuneet.
Mairah 2013
21 % Cabernet Jura, 47 % VB-Cal 1-28, 32 % VB-Cal 1-36
Cabernet Jura on Juran alueesta nimensä saanut Cabernet Sauvigonin ja nimettömiksi jääneiden lajikkeiden risteytys. Myös sen kehitti 1990-luvun alussa Valentin Blattner, ja sitä viljellään Sveitsin lisäksi myös Saksassa ja Itävallassa. Muista rypäleistä ei äkkiseltään löytynyt tarkempia tietoja.
Rubiininpunaisen viinin tuoksu oli pinotnoirmainen: kypsää luumua, karpaloa ja puolukkaa, hitusen pippurista mausteisuutta sekä tynnyrikypsytyksen mukanaan tuomaa vaniljaa ja pientä paahteisuutta. Viinin maku oli yllättävän täyteläinen ja hapokas, ja tuoksusta tutut aromit jatkuivat myös maussa. Jonkinlainen pieni voiteluöljymäisyys tai rapsakka mineraalisuus tuntui myös tässä viinissä, lieneekö se sitten maaperän vaikutusta.
Myös tämä viini sopi fonduen kanssa hyvin. Se oli näistä kahdesta meidän kaikkien suosikki, ehkä osittain meille tutumman makumaailmansa ansiosta. Kaiken kaikkiaan molemmat viinit olivat kiinnostavia tuttavuuksia, sillä emme olleet aiemmin tutustuneet sveitsiläisiin viineihin kovinkaan tarkkaan - muistaaksemme Basen viiniklubissa on joskus saattanut olla yksi sellainen.
Tämän kirjoituksen myötä toivotamme kaikille oikein hyvää alkanutta vuotta!