Captain Corvus // Maailman viskejä 16.1.2019

Ison Omenan Captain Corvuksessa järjestettiin Maailman viskejä -tasting, jonka veti Timo McAaltonen. Hintaa tastingilla oli 25 € ja sillä pääsi maistamaan viittä viskiä. Aromien tunnistamisen avuksi Timolla oli mukanaan pieniä tuoksupulloja, jotka laitettiin kiertämään osallistujien keskuudessa. Kun oli ensin haistanut esimerkiksi tuoksupulloa, jossa oli omenaa, oli helpompaa yrittää tunnistaa omena viskin aromeista. Lisäksi skottiviskejä varten kiertämään laitettiin pala kuivattua turvetta.


Ensimmäinen viski oli taiwanilainen Yushan Blended Malt, joka on saanut nimensä Taiwanin korkeimman vuoren Yushanin mukaan. Viskiä valmistaa Nantou-tislaamo, jonka muita viskejä Jussi pääsi maistamaan viime vuonna Uisge 2018:ssa. Yushan on kypsytetty sekä bourbon- että sherrytynnyrissä. Nimen blended malt tarkoittaa, että viski on kahden tai useamman single maltin sekoitus. Viskin aromeissa oli vaniljaa, sitrusta, omenaa, appelsiinia, mausteisuutta ja maltaisuutta. Tilkka vettä muutti viskin hedelmäisemmäksi. Yushan oli melko perusviski, eikä tehnyt samanlaista vaikutusta kuin muut tislaamon viskit aikanaan tekivät.

Toinen viski oli Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Sen tuoksussa oli vaniljaa, toffeeta, pähkinää, kirsikkaa ja pippuria. Maku toisti tuoksun aromeja, siinä oli lisäksi vähän kahvia. Veden lisääminen toi aromeihin kinuskia. Ihan mainio bourbon.


Loput viskeistä olivatkin sitten Skotlannista. Kolmantena oli vuorossa Auchentoshan Three Wood Single Malt. "Kolme puuta" nimessä tarkoittaa, että viskiä on kypsytetty kolmessa erilaisessa tynnyrissä: bourbon, olorose ja Pedro Ximenez. Turpeisuuden lisäksi viskissä oli vaniljaa, kuivahedelmää, rusinaa, viikunaa ja rusinaa. Tämä oli illan viskeistä Jussin suosikki.

Seuraavana oli vuorossa Naked Grouse Blended Scotch Whisky. Pelkkä blended tarkoittaa, että kyseessä on sekoite, jossa osa viskeistä voi olla single malteja ja osa muista viljoista tuotettua alkoholia. Naked Grouse Blended on kypsytetty bourbon- ja sherrytynnyreissä. Viskin aromeissa oli cocktailkirsikkaa, hieman savuisuutta ja tummaa suklaata. Ei mitenkään erityinen viski, mutta hyvä hinta-laatusuhde.


Viimeinen viski oli bourbontynnyrissä kypsytetty Bowmore No.1. Nimessä oleva numero viittaa siihen, että kyseessä olivat ensimmäisen täytön tynnyrit. Viskin aromeissa oli savua, merilevää, merisuolaa ja jodia. Maun savuisuus muistutti savukinkkua. Tilkka vettä toi aromeihin vaniljaa. Tämä oli illan toiseksi paras viski.

Maistelusessio venähti parin tunnin mittaiseksi, sillä Timo kertoili samalla viskin valmistuksesta ja historiasta ja elävöitti esitystään aiheeseen liittyvillä kuvilla. Aika monta viskimaata jäi vielä käymättä läpi, esimerkiksi Irlanti, Japani ja Suomi. Toiseenkin samanlaiseen tapahtumaan riittäisi siis hyvin materiaalia.