24. helmikuuta 2018

Uisge 2018

Jussi kävi tänäkin vuonna yksin Uisgessa heti perjantaina 9.2. Paikkana oli tuttuun tapaan Vanha ylioppilastalo ja tarjolla oli viskien lisäksi myös rommia, konjakkia ja giniä. Tällä kertaa tastingiksi valikoitui taiwanilaisten viskien tasting.Tastingin kaikki viskit olivat peräisin paikallisen Alkon eli Taiwan Tobacco and Liquor Corporationin omistamasta Nantou-tislaamosta. Nantoun viinitila on ollut olemassa jo vuodesta 1978, mutta tislaamo perustettiin vasta vuonna 2007. Syy oli kyseisen vuoden massiivinen ohrasato, joka johti ylituotantoon. Kaikkea ohraa ei saatu myytyä, joten valtio päätti auttaa viljelijöitä ostamalla sadon ja tekemällä siitä viskiä. Kukaan ei kuitenkaan osannut valmistaa viskiä, joten päätislaajaksi valittu henkilö lähetettiin Skotlantiin oppimaan alaa. Viskin valmistaminen alkoi seuraavana vuonna hänen johdollaan.Ensimmäinen viski oli Omar Bourbon Cask. Omar-nimellä ei ole mitään tekemistä suomalaisen karamellin kanssa, vaan se on gaelin kieltä ja tarkoittaa meripihkaa. Viski on sekoitus 3-7 vuotiaista tisleistä. Viskin tuoksussa oli bourbonimaisesti vaniljaa sekä hunajaa ja sitrusta. Hedelmäinen maku myötäili tuoksun aromeja kun taas jälkimaku kallistui mandariinin ja toffeen suuntaan. Tämä viski meni kategoriaan perusviski.

Seuraavat kolme viskiä olivat mielenkiintoisempia. Niitä on kypsytetty ensin 3,5 vuotta Bourbon-tynnyrissä ja sen jälkeen likööri- tai viinitynnyreissä. Toinen viski Omar Lychee Cask oli kypsynyt litsilikööritynnyrissä. Sen hedelmäisestä tuoksusta erotti selvästi litsin sekä makeaa trooppista hedelmää. Makeahko maku oli myös litsinen ja hedelmäinen. Kolmas viski Omar Plum Cask oli kypsytetty luumulikööritynnyrissä. Tuoksu oli vahvan luumuinen, hedelmäinen ja keksinen. Maku toisti tuoksun aromeja, mutta jälkimaku oli yllättäen tanniininen.

Neljäs viini Omar Black Queen Wine Finish oli kypsytetty tynnyrissä, jossa oli ollut Japanista kotoisin olevasta Black Queen -rypäleestä tehtyä punaviiniä. Viinin tuoksu toi mieleen vaniljaisen makean sherryn. Maku toi aromipalettiin lisäksi taatelia, pähkinää ja jopa karamellisuutta. Tämä oli tastingin yleinen suosikki ja myös Jussin suosikki.

Viimeinen viski Omar Peat Bourbon Type muistutti skottiviskiä ja sen aromimaailma koostui lähinnä savuisuudesta ja savukinkusta.

Suomesta ei saa mitään näistä viskeistä, Alkossa on vain Omar Sherry Cask Single Malt, joka ei ollut mukana tastingissa. Mikäli haluaa maistaa jotain tastingin viskeistä, joutuu matkustamaan Taiwaniin tai käymään Hong Kongin lentokentän myymälässä.Annosten hinnat olivat Uisgessa niin edulliset, että tapahtumassa kannatti keskittyä harvinaisempiin ja kalliimpiin viskeihin. Tastingin ulkopuolella maistetuista viskeistä parhaiten jäivät mieleen Glenlivetin vaniljainen ja kuivahedelmäinen Nadurra Oloroso, Taliskerin miedon savuinen ja hedelmäinen 18yo sekä Redbreastin vaniljainen ja pähkinäinen 21 Year Old Single Pot Still.

Erikoismaininnan ansaitsee Cafe Vanhan tarjoama Uisgen menu. Varsinkin viskiglaseerattu porsaankylki oli niin hyvää, että sitä tuli santsattua useampaankin kertaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti