27. helmikuuta 2018

Selezione Italia 14.2.2018

Saimme blogin kautta kutsun Selezione Italia -tapahtumaan, joka järjestettiin Vanhalla ylioppilastalolla 14.2.2018. Paikalla oli tällä kertaa seitsemän viinintuottajaa.

Proseccoista ja muista kuohuviineistä eniten makuumme olivat nämä:

Villa Corniole Salísa Brut 2013 (Trento DOC; 100 % Chardonnay), perinteisellä samppanjamenetelmällä tehty raikas ja rapsakka kuohuviini. Kermainen suutuntuma, tuoksussa ja maussa vaaleaa kivihedelmää ja pirteä hapokkuus, hieman paahtoleipää ja pähkinää.

Cantina Tonello Lessini Durello Spumante (Lessini Durello Spumante DOC; 100 % Durella). Myöskin perinteisellä samppanjamenetelmällä tehty maukas, tuoksultaan aromaattinen ja suutuntumaltaan kermainen ja hedelmäinen durello palautti uskon Durella-rypäleeseen.

Nino Franco Brut (Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG; 100 % Glera) ja Faivè Rosè Brut 2016 (80 % Merlot, 20 % Cabernet Franc). Ensimmäinen oli mielenkiintoinen, yllättävän mineraalinen ja täyteläisen hedelmäinen, tyylikäs prosecco, ja toisen aromeissa oli punaista marjaa sekä hedelmäisyyttä. Brut menisi seurustelujuomana tai vaikkapa äyriäisten kanssa, kun taas Faivè sopisi paremmin ruoan kanssa.

Kurtin Wines La Risposta Ribolla Gialla Spumante Brut (Collio DOC) oli kepeä, kuiva, sitruksinen ja kukkaisa kuohuva.

Muista viineistä voisimme mainita seuraavat:

Colle Adimari Due su Due Sangiovese 2016 (IGT Toscana) oli maistuva perusviini vaikkapa pizzan tai pastan kanssa. Sangiovesen mukava hapokkuus ja tanniinisuus sekä kirsikkainen marjaisuus komppasivat toisiaan mukavasti.

Cantina Monpissan Birbet, kuiva Brachetto-rypäleestä tehty viini! Yleensä Brachettosta tehdään makeita viinejä, joten tämä oli mielenkiintoinen tuttavuus. Muutkin talon viinit olivat oikein maistuvia, mutta tämä jäi erikoisuutensa ansiosta parhaiten mieleen.

Cantina Tonello Incognito (IGT Veneto; 50 % Merlot, 50 % Cabernet Sauvignon), passito-menetelmällä kuivatuista rypäleistä tehty maukkaan marjaisa ja hieman hilloinen viini, jonka aromeissa oli myös kahvia ja vaniljaa. Se voisi sopia tumman suklaan kanssa. Cantina Tonellon viinejä muuten myy Tallinnassa Veinihaldjas, pitänee vaeltaa sinne jossain vaiheessa ostosmatkalle.

Lopuksi päivän ehdoton suosikkimme: Amastuola Primitivo Centosassi (IGP Puglia; 100 % Primitivo; luomu). Kuinka Primitivo voikaan olla herkullista! Voimakas, runsas maku, samettisia tanniineja, tummia marjoja, kirsikkaa, viikunaa, makeita mausteita, kukkaisuutta ja mineraalisuutta, kahvia ja vaniljaa - kaikki sopivasti tasapainossa. 15,5 % alkoholia ei tuntunut laisinkaan, kun viinin tuoksusta ja mausta löytyi koko ajan jotain uutta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti