1. helmikuuta 2018

Runebergin tortut ja olutKierrätimme joululta jääneet piparit Runebergin tortuiksi. Samalla heräsi kysymys siitä, löytyisikö torttujen seuraksi sopiva olut.

Valitsimme vertailuun kolme olutta: framboisen, koska se on maustettu vadelmalla, jonka voisi olettaa sopivan tortun vadelmahillon kanssa; vadelmalla maustetun porterin, koska se saattaisi sopia tortun mausteiden ja vadelmahillon kanssa ja IPA:n, koska oluen katkeruus voisi leikata hyvin tortun rasvaisuutta. Kuinka kävi?


Boon Framboise
(Lambic, 5,0 %; 6,99 € K-Citymarket Sello)

Hapanoluiden ystävän Marjutin valinta oli melko itsestäänselvästi vadelmalla maustettu lambic eli framboise. Boon Framboise on - ei ollenkaan yllättävästi - väriltään ja tuoksultaan houkuttelevan vadelmainen, onhan sen valmistuksessa käytetty yli 300 grammaa vadelmia litraa kohden. Olut on kulauteltavan maukasta; sen vadelmainen marjaisuus yhdistyy pirteään, hieman pirskahtelevaan hapokkuuteen ja raikkaaseen happamuuteen.

Oluen hapokkuus sopii hyvin yhteen voilla leivotun, mausteisen Runebergin tortun kanssa varsinkin, kun niitä nauttii yhdessä kunnon puraisuina ja kulauksina. Myös oluen ja tortun vadelma toimivat myös hyvin yhdessä, vaikka eivät sinänsä tuokaan yhdistelmään mitään uutta twistiä. Hyvä kombo, tätä voisi kokeilla uudelleenkin.

Flying Dutchman Raspberry Dipping Chocolate Dripping Super Trouper Porter
(Porter, 7,0 %; 4,98 € Alko)

Marjut lobbasi vertailuun mukaan vadelmalla maustetun porterin. Oluen tuoksu on vahvasti vadelmainen, mutta vadelman seasta erottuu myös kahvia. Maussa vadelma jää taka-alalle ja aromeita hallitsevat kahvi sekä tumma suklaa. Vadelmaisuus palaa jälleen jälkimaussa yhdessä tumman suklaan kanssa.

Kahvisen katkeruuden ansiosta olut toimi Runebergin tortun kanssa kohtuullisen hyvin. Jälkimaku oli niin voimakas, että se melkein hukutti tortun maun alleen, jos torttua maistoi heti oluen jälkeen. Toisaalta oluen ja tortun maut myös täydensivät toisiaan ja olut maistui kahvisemmalta tortun kanssa kuin ilman. Luultavasti myös kahvinen porter ilman vadelmaa toimisi Runebergin tortun kanssa.

Espoon oma panimo Cheers from Metro
(IPA, 5,0 %; 4,29 € K-Citymarket Sello)

Katkerien oluiden kannattajan Jussin valinta torttuolueksi oli "joku IPA" eli Espoon oman panimon Cheers from Metro, joka oli ilmestynyt sopivasti paikallisen K-Citymarketin valikoimiin. Muuten metroa ei täällä Leppävaarassa ole näkynyt eikä varmasti näykään vielä pitkään aikaan.

Oluen tuoksu tarjoaa IPA:n tutun greippisyyden höystettynä appelsiinilla ja makealla mangolla. Keskikatkera maku jatkaa samoilla aromeilla jälkimaun ollessa lähinnä greippinen. Oluen prosenttimäärään verrattuna kokonaisuus on yllättävän kevyt, jopa hieman vetinen. Runebergin tortun kanssa olut sopi oikein hyvin. Sen raikas maku tarjosi hyvän vastinparin tortun makeudelle ja rasvaisuudelle.

Summa summarum
Kaikki oluet sopivat Runebergin tortun seuraksi, porter ehkä hieman huonommin kuin framboise tai IPA, mutta suhteellisen hyvin sekin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti